用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 轉校疑惑
go

轉校疑惑

呀仔黎緊九月升小二,總括今年成績只係處於中游位置,佢亦只係讀d普通小學,係本區較受歡迎學校,其實程度唔深,考試題目亦好直接!家姐之前亦係呢間小學畢業,當年同家姐温習係無難度,而佢亦可名列前茅!但係,真係資質嘅分別,呀仔好難攪,中文科一開始已唔合格,到我開盡turbo督導佢,佢亦只係得七十幾分!常識亦因為多中文字當然都係得八十幾分!至於數學,佢亦都好差!有d好易嘅都要解好耐佢都好似唔太明咁!唯獨是英文科,佢真係好好!而我亦發現佢每逢有d去禮堂聽嘅talk佢亦特別好記性,可以返黎講返俾我聽!
結論係,我覺得傳統嘅小學未必太適合佢,雖然佢嘅成績又未係最差,但响度令佢無乜自信!
最麻煩係仲有個細佬,九月先K1,如果呀哥轉校佢就會斷龍!
其實一定會俾呀哥讀埋二年級睇下有無改善,只係煩緊如果都係要轉,究竟有d咩學校比較啱佢,考到後細佬又點呢?
Ps 呀哥係十月尾都屬於細仔

回覆 fafapoodle 的帖子

我覺得你認為轉校對哥哥好既, 就試下先
細既有家姐畢業既10分,其實都機會高過好多人

其實仲有成年, 慢慢諗啦, 而且唔係你想轉, 就轉到
而且我又唔覺得佢成績真係咁差, 試下比多D中文書佢睇先啦

數學, 要平時日常生活用多D, 玩多D 遊戲
有套7 ATE 9 既卡GAME, 可以玩下

fafapoodle 發表於 18-7-5 09:50
呀仔黎緊九月升小二,總括今年成績只係處於中游位置,佢亦只係讀d普通小學,係本區較受歡迎學校,其實程度 ...

其實我唔覺得你個仔差喎!邊有咁嚴重有轉校需要。
仔好多時喺咁,會比D女仔冇咁醒,唔可以攞家姐同佢比較㗎!中游又不是墊底,佢仲會有進步空間,多d鼓勵佢,真的覺得無問題,我反而覺得你過份憂慮。

呀仔黎緊九月升小二,總括今年成績只係處於中游位置,佢亦只係讀d普通小學,係本區較受歡迎學校,其實程度 ...

如果轉校的目的是為了逃避中文,將來考DSE時候怎麼辦?中文—趁這個暑假多閱讀趣味圖書。數學—-從日常生活著手:買嘢時叫佢計數、俾錢、找錢,睇電視時問佢幾點做、幾點完、即係睇咗幾多分鍾、小時。

天助自助者,  別再怨天尤人

依家,我主力响圖書館借中文圖書俾佢睇,其實,佢考試前已開始同佢做閱讀理解,真係做左好多篇!份中文卷有三篇閱讀理解,佢d分就係响呢度俾人扣晒!份卷嘅其他部份其實佢係啱晒嘅!同佢温習真係好令人洩氣!有時佢講極唔明我真係忍唔住鬧佢,咁佢就好可憐咁喊,令我覺得自己好差!因為佢真係好認真溫習,只係能力唔夠!
依家每星期一次上d英基嘅英文班,睇得出佢好enjoy, 亦好勇於表達自己意見,亦能夠經常做team leader, 同佢依家响小學有截然不同嘅表現,所以忍唔住有d咁嘅想法!

我相信呢個係家長重英輕中既結果。

如果真係要逃避中文,只有走去國際學校,仲要唔係攪IB既先得

增加小朋友睇中文書既興趣,先有希望
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

其實回顧呢一年,佢d中文係有好大嘅進步,只係其他同學嘅進步比佢更多!我係覺得依家學校嘅傳統教學方法未必最適合佢,佢可能較適合一d活動教學模式。
中文,我都覺得好緊要,所以我响圖書方面入手,我會借d故事有趣d嘅俾佢睇!但係,佢一定要我讀,唔肯自己睇!

fafapoodle 發表於 18-7-5 13:19

其實回顧呢一年,佢d中文係有好大嘅進步,只係其他同學嘅進步比佢更多!我係覺得依 ...
最簡單亦頗有效

成語故事, 老夫子, 三國演義, 福爾摩斯等

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

我覺得最大問題係中文,佢係自細接觸英文較多?其實你轉校都只係逃避,但避去邊都要讀中文呢科,除非你讀國際學校啦

其實回顧呢一年,佢d中文係有好大嘅進步,只係其他同學嘅進步比佢更多!我係覺得依 ...

伴讀有乜問題?中文閱讀個learning curve v steep,要有一定的詞彙才可自己睇,比d耐性,況且是細仔,學校有三張閱解程度不淺吧,會不會你自己要求都有d太高?

讀書冇得比較,一虎生三子,其中-定是豹的道理,自己考試全满缸红及留班+踢出校,所以對孩子要求超低,升班就開心 另小二可能中文字認有限,考慮看漫畫如老夫子(便利店有售)

好正常,我個仔都唔肯自己看。其實而家d小朋友已經好叻,咁細個開始看書,慢慢來,就算要你伴讀,唔緊要啦!最緊要佢肯看圖書,終有一天佢自己會看和讀,比d耐性。

咁看起來,你仔嘅中文唔係好差,只係你嫌佢唔夠top。如果佢只係閱讀理解比較弱,書局大把閲讀理解嘅練習,挑選一些程度淺一些,佢做完做你要細心分析佢點解錯,否則佢十本都無用。

HK-MAN    發表於 18-7-5 17:19
天助自助者,  別再怨天尤人

可能最主要係你用家姐同佢比較,喺呢度我睇到人人都講喺小學階段,女仔因比男仔早熟,讀書成績係會比男仔好,比較之下你自然覺得仔表現好似好差。其實你都話佢成績中游,即係唔係差啦。

我細仔都係細B(12月),都係讀普通津小,幼稚園係happy school,到升讀小一時學習進度好慢,其中一次考試英文唔合格添,其他科亦只是合格多少少,最叻一科常識科亦不過是80頭。小一考試名次是13x/160同14x/160。

升上二年級後開始見到進步,各科有7x至8x,一路有進,英文試過有91,名次亦介乎101~7x,三年級至現在四年級趨於平穩,只是有點飄忽,最叻4x名,最差8x, 相比起讀小一時,已經係好好多了。

我想講小朋友進步空間好大,唔好急於睇一時,依家都唔差,睇多年先再考慮係咪需要轉校都未遲。

佢係細B, 仲要係男仔, 我覺得無乜問題。

初小唔應該太看重分數, 你基本知佢問題响邊, 其實已經好好搞, 中文慢慢浸, 一定要睇, 日日睇, 陪佢睇。佢中文好返, 中、數、常自然會上返去。而且, 佢無自信唔關間學校事, 係關你事, 因為你成日覺得佢差過家姐好多。我兩個小朋友, 一個B1, 一個B3(希望係暫時), B3果個都不知幾有自信, 自我感覺相當良好。小朋友, 你覺得佢掂, 佢就掂。初小都係集中培養學習自律好D。

hkpapa852 發表於 18-7-5 13:01
我相信呢個係家長重英輕中既結果。

如果真係要逃避中文,只有走去國際學校,仲要唔係攪IB既先得

你講得對,中文係無得避,除非你把心一横去唔重視中文的IS,仲修外語將中文變為第三語言。

中文好在好多好書可以睇,初小有心搞,可以建立閱讀興趣。睇得多書,慢慢就漸入佳境。

little_yolky 發表於 18-7-5 18:10
佢係細B, 仲要係男仔, 我覺得無乜問題。

初小唔應該太看重分數, 你基本知佢問題响邊, 其實已經好好搞, 中 ...
low self esteem 是poosible 細B後遺症,kg / 初小環境有一定的影響,只是小朋友冇講比父母聽,會不會就因人而異,父母態度亦是關鍵

我都希望佢越黎越進步!自己諗返,其實3個裏面,由於呀仔性格最和善,心地好加上佢係無咁醒目果個,所以我確實特別偏愛佢,亦由於家姐比較敏感,佢亦好早感受到我嘅偏心,之後我努力改善,但係家姐間唔中會針對呀仔,會話佢好蠢,自己幾多年班已攞到d乜獎物獎,所以令到呀仔好唔開心!家姐現處於青春期,有時叫佢唔好咁話細佬佢只會話多佢幾句,真係好煩!

fafapoodle 發表於 18-7-5 19:21
我都希望佢越黎越進步!自己諗返,其實3個裏面,由於呀仔性格最和善,心地好加上佢係無咁醒目果個,所以我 ...

咁係家姐問題,但青春期的女仔好難攪的