用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 灣仔區B1學校
go

灣仔區B1學校

我囡屬b1尾學生,灣仔區校網,若10號派唔到首3志願,請問同區哪間屬b1中學可叩門?還是考慮他區,如: 中西區,北角或筲箕灣等等,sorry完全無頭緒,苦惱。。。

之之媽 發表於 18-7-5 00:53
我囡屬b1尾學生,灣仔區校網,若10號派唔到首3志願,請問同區哪間屬b1中學可叩門?還是考慮他區,如: 中西 ...
SFCC:
Application for Possible S1 Vacancies 2018-2019

The possible S1 vacancies of our school (2018-2019) will be open for application with effect from 2nd July, 2018.

Please submit the following supporting documents to the General Office during office hours.

• Student Data Form for Possible S1 Vacancies
  • A photocopy of Allocation Slip
  • Photocopies of School Report – P4, P5 & P6
  • A photocopy of HKID Card of the applicant OR a photocopy of Birth Certificate
  • Photocopies of Awards and Achievements

Applicants selected will be invited to attend an interview.

True Light:

Application for 2018-19 S1 Remaining School Places (on 10th July 2018) 2018-19 中一候補學位申請表

http://www.tlmshk.edu.hk/news_detail.php?id=250

同樓主一樣,但中西區,請問直資有何選擇?

之之媽 發表於 18-7-5 00:53
我囡屬b1尾學生,灣仔區校網,若10號派唔到首3志願,請問同區哪間屬b1中學可叩門?還是考慮他區,如: 中西 ...

可以先試坑真,或者東區中學~~~

不過咁,灣仔B1生可以放心D,近乎必入,B2生都有機會~~~

mcl203 發表於 18-7-5 11:01
可以先試坑真,或者東區中學~~~

不過咁,灣仔B1生可以放心D,近乎必入,B2生都有機會~~~
換另一個角度睇,如果灣仔女仔,入唔到英中,基本上一定係B2。如果係B2,其實入到何東已經唔錯。如果排得差過何東,就去何東叩門。

kklosky 發表於 18-7-5 10:49
同樓主一樣,但中西區,請問直資有何選擇?
中西區女仔?定係男仔?男仔就SPC加SJC啦。

回覆 王家爸爸 的帖子

女仔

kklosky 發表於 18-7-5 15:36
回覆 王家爸爸 的帖子

女仔
如果係直資既話,中西區女仔,得SPCC可以報。

王家爸爸 發表於 18-7-5 15:43
如果係直資既話,中西區女仔,得SPCC可以報。
如接受30分鐘mtr車程,可有更多選擇?

kklosky 發表於 18-7-5 15:59
同灣仔一樣,中西區B1女仔,基本上一定有B1學校讀。入唔到B1學校,可以話小朋友好大可能唔係B1學生,如果係咁其實區內選擇唔多,好彩既可以試下RC,或者灣仔何東。

王家爸爸,多問一句,向東丶鴨真丶聖呂,那家較合適運動形女仔?

kklosky 發表於 18-7-5 17:58
王家爸爸,多問一句,向東丶鴨真丶聖呂,那家較合適運動形女仔?

何東~~~

kklosky 發表於 18-7-5 15:59

或者試下小西灣中華基金,直資黎既~~~

王家爸爸 發表於 18-7-5 08:10
True Light:

Application for 2018-19 S1 Remaining School Places (on 10th July 2018) 2018-19 中一候補 ...

真光有小學,機會大嗎?阿女成績好似過山車,只系呈二呈三好(有A有B),其他考試麻麻(B同C),如叩要比晒4年級到六年級全部成績佢實泄章,請指點。

062004 發表於 18-7-5 21:57
真光有小學,機會大嗎?阿女成績好似過山車,只系呈二呈三好(有A有B),其他考試麻麻(B同C),如叩要比晒4年 ...
叩門睇成績,真光小學部入唔到中學部既一定唔係B1生,佢哋既機會唔大。

鴨真 較適合運動形女仔
你或許擁有無限的財富You may have tangible wealth untold 一箱箱的珠寶與一櫃櫃黃金Caskets of jewels and coffers of gold 但你永遠不會比我富有----Richer than I you can never be 我有一位讀書給我聽的媽媽I had a mother who read to me
by美國詩人 Strickland Gillian [朗讀的媽媽]

王家爸爸 發表於 18-7-5 22:09
叩門睇成績,真光小學部入唔到中學部既一定唔係B1生,佢哋既機會唔大。

...

阿妹是東區女,以佢咁嘅成績表叩坑真有冇機會?驚坑真叩門位有留比真小,我地外來相對機會微。

062004 發表於 18-7-5 22:14
阿妹是東區女,以佢咁嘅成績表叩坑真有冇機會?驚坑真叩門位有留比真小,我地外來相對機會微。
...

小學部叩返坑真,相對機會微。

何東丶鴨真其實唔差,適合B2A丶B2B女仔。上星期去數碼港,見聖呂啲VA做得唔差,如果鍾意VA既B1C、B2A,可以考慮。