用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 66網 保良局世德 VS 荃灣官立小學
樓主: sylai_angel
go

66網 保良局世德 VS 荃灣官立小學

hkpapa852 發表於 18-7-4 17:37
四叔既水平, 其實同善德, 安柱差不多, 係英文差D
只係無乜人認真去瞭解過
四叔有咁勁? 我地葵青家長心中排名
林護>善德>小明=安柱>四叔=83>陳記

Fivedragon 發表於 18-7-4 17:55
但世德升band1位少, 讀荃官小升band1位較多,到升中時跟番家地址便可派葵青中學 ...

當6年後係band 1生, 除非考級頭幾名可以自行報勁校, 荃官小band 1生絶多數用嗰少少聯繫位博荃官, 好少轉葵青區抽其他中學。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

Fivedragon 發表於 18-7-4 17:58
四叔有咁勁? 我地葵青家長心中排名
林護>善德>小明=安柱>四叔=83>陳記

感覺呢家嘢, 只係適用於談戀愛, 我唔會同學校談戀愛

畢業年度中學名稱主科5+率主科4+率主科5+率平均主科4+率平均
2012 -  2013佛教善德英文中學~25%/~16%/~26%/~0%~54%/~54%/~65%/~44%16.75%54.25%
2012 -  2013天主教母佑會蕭明中學25.3%/21.9%/15.7%/18.1%55.1%/68%/57.9%/70.2%20.25%62.80%
2012 -  2013中華傳道會安柱中學
62.5%/69.6%/79.9%/56.5%
67.13%
2012 -  2013順德聯誼總會李兆基中學22%/15.4%/23.1%/13.7%
18.55%
2012 -  2013保良局羅傑承(一九八三)中學沒有資料

2012 -  2013保祿六世書院
52.5%/61.1%/54.1%/54.6%
55.58%
2013 -  2014佛教善德英文中學~27%/~16%/~25%/~19%~56%/~60%/~67%/~62%21.75%61.25%
2013 -  2014天主教母佑會蕭明中學
>50%/>50%/?/>50%

2013 -  2014中華傳道會安柱中學
63.8%/70.8%/83.8%/64.3%
70.68%
2013 -  2014順德聯誼總會李兆基中學
58%/51.1%/64.4%/70.2%
60.93%
2013 -  2014保良局羅傑承(一九八三)中學沒有資料

2013 -  2014保祿六世書院
62.4%/67.1%/57.8%/52%
59.83%
2014 -  2015佛教善德英文中學~25%/~22%/~30%/~21%57.7%/66.3%/73.1%/70.3%24.50%66.85%
2014 -  2015天主教母佑會蕭明中學19.3%/9.6%/13.9%/18.1%50%/65.1%/61.4%/64.5%15.23%60.25%
2014 -  2015中華傳道會安柱中學
58.9%/62.2%/80%/53.3%
63.60%
2014 -  2015順德聯誼總會李兆基中學沒有資料

2014 -  2015保良局羅傑承(一九八三)中學沒有資料

2014 -  2015保祿六世書院
60.5%/56.8%/59.3%/53.1%
57.43%
2015 -  2016佛教善德英文中學
60.8%/57.3%/70.2%/59.1%
61.85%
2015 -  2016天主教母佑會蕭明中學
62.7%/70.9%/62%/70.9%
66.63%
2015 -  2016中華傳道會安柱中學26%/26%/39.3%/19.1%53.8%/74.6%/80.9%/62.4%27.60%67.93%
2015 -  2016順德聯誼總會李兆基中學
52%/51.3%/75.3%/72.7%
62.83%
2015 -  2016保良局羅傑承(一九八三)中學?/?/33.61%/?

2015 -  2016保祿六世書院
55.8%/47.7%/53.5%/33.3%
47.58%
2016 -  2017佛教善德英文中學
61.7%/58.9%/60.3%/63.8%
61.18%
2016 -  2017天主教母佑會蕭明中學22%/18.2%/20.5%/14.4%62.9%/59.8%/67.4%/75%18.78%66.28%
2016 -  2017中華傳道會安柱中學
65.1%/65.9%/79.8%/62%
68.20%
2016 -  2017順德聯誼總會李兆基中學未有資料

2016 -  2017保良局羅傑承(一九八三)中學?/?/32.8%/?

2016 -  2017保祿六世書院
53.4%/51.1%/62.4%/48.1%
53.75%

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-7-4 18:05

照咁睇排位應該係

林護>善德=小明=安柱>pp>四叔=83>陳記

Fivedragon 發表於 18-7-4 18:10
照咁睇排位應該係

4叔應該前過pp

gracelam 發表於 18-7-4 18:11
4叔應該前過pp
係喎, 打錯咗
林護>善德=小明=安柱>四叔>pp>83>陳記

gracelam 發表於 18-7-4 18:11
4叔應該前過pp
無所謂啦!

各花入各眼, 各有各眼花啫!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-7-4 17:37
四叔既水平, 其實同善德, 安柱差不多, 係英文差D
只係無乜人認真去瞭解過

唔怪得, 自稱葵涌LS

hkpapa852 發表於 18-7-4 17:39
葵青區B1學位充足率一定比荃灣高, 加上一定有B1同至少兩間B2A中學

但荃灣呢? 唔夠B1中學之餘, 可能連一間B ...

荃灣連一間B1A都冇??? 荃官呢? 何出此言  

hkpapa852 發表於 18-7-4 18:05

荃灣升中逃亡,是否只可考中一自行分配?

whywhymama 發表於 18-7-4 21:47
荃灣升中逃亡,是否只可考中一自行分配?

考直資或大抽獎轉住址都可以。

subb 發表於 18-7-4 15:40
世德叩門是否111 先,   自己喜歡那一間多d  ?????
住青衣, 官小升中可轉網

論地點&升中方面嘅表現就一定係世德。只係驚得15分入唔到,到大抽獎又唔好彩,派到寶校,叩門又幾百人掙果幾個位...

sylai_angel 發表於 18-7-5 10:00
論地點&升中方面嘅表現就一定係世德。只係驚得15分入唔到,到大抽獎又唔好彩,派到寶校,叩門又幾百人掙果幾 ...
4 大班小學, 叩門位都應該有雙位數 !
喜歡就世德啦 ! 到你入唔到都心思思想叩, 倒不如一早博一博., 唔洗兩

Fivedragon 發表於 18-7-4 18:14
係喎, 打錯咗
林護>善德=小明=安柱>四叔>pp>83>陳記
原來葵青區有成8間BAND 1 中學 !!

睇左hkpapa852的數據後, 我自己心目中的排位係:

林護>安柱>小明>善德>四叔>PP>83>陳記 (純個人感覺 =P)

iababy 發表於 18-7-5 10:30
原來葵青區有成8間BAND 1 中學 !!

睇左hkpapa852的數據後, 我自己心目中的排位係:
但係你預荃灣個批band 1生會跨區競爭。

Fivedragon 發表於 18-7-5 11:48
但係你預荃灣個批band 1生會跨區競爭。

誇唔得幾多架, 更叻既會再去外區, 所以葵青學位都夠

論地點&升中方面嘅表現就一定係世德。只係驚得15分入唔到,到大抽獎又唔好彩,派到寶校,叩門又幾百人掙果幾 ...

如果世德唔洗111先可以叩門, 咪20分自行荃官, 唔中先返葵青區大抽獎。

gracelam 發表於 18-7-5 12:02
如果世德唔洗111先可以叩門, 咪20分自行荃官, 唔中先返葵青區大抽獎。
世德000都可以扣, 佢係以小朋友才能為收生首要條件。

升中 荃官比世德好少少, 唔超過3%。
只係樓主世德15分, 荃官20分, 所以建議樓主荃官, 因為20分先叫做有戰鬥力(但都唔一定有份), 15分差唔多一定無份。

另外,不妨放學時去睇下世德學生, 我當年小朋友既幼稚園係隔離,所以有感荃官比世德好。

但如果地理上世德好近屋企,咁就選世德。