用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 無特別專長只有成績好
樓主: whitepurin
go

無特別專長只有成績好   [複製鏈接]

whitepurin 發表於 18-7-5 13:07
樓上有d話無專長嗰d都總算有一兩個校隊,雖然未去到攞獎,但我而家講緊真係zero, 我女五音不全,入不到choi ...
係, 專攻成績就係王道!

老實講, 你都有琴、童軍、運動呢D ECA, 都唔叫填都無得填, 果10-20分ECA分, 都唔會0分, 但你專攻成績, 隨時拋離人哋幾十個百份點。係咪諗起就開心呢?

IloveJJ 發表於 18-7-5 12:55
我諗我哋學校,全A可能得10個
90分A, 要全A就真係難D既。

little_yolky 發表於 18-7-5 13:27
係, 專攻成績就係王道!

老實講, 你都有琴、童軍、運動呢D ECA, 都唔叫填都無得填, 果10-20分ECA分, 都唔 ...

哈哈,拋離就不敢說,她現時成績只是較好,也不算是最最top那班,只是襯現在步署吓來緊focus 甚麼。

whitepurin 發表於 18-7-5 13:41
哈哈,拋離就不敢說,她現時成績只是較好,也不算是最最top那班,只是襯現在步署吓來緊focus 甚麼。
...

步署鬥心!仲有心理質素。佢有鬥心, 你兩老就真係舒服好多。

Dong1Dong 發表於 18-7-5 08:57
由好多學校收生比重課外活動只佔10-20%可見, 運動除非可以去到全港TOP3 (咁先計特異功能), 否則都係成績行 ...
今年知有同學: band one A+ 0 運動= SPC. Band one A + 特異功能= LS.  ( 都係成績行先)

josewing 發表於 18-7-5 14:18
今年知有同學: band one A+ 0 運動= SPC. Band one A + 特異功能= LS.  ( 都係成績行先)  ...

即係有B1A成績就係王道。

BTW, LS係津校, 未放榜喎, 會唔會揚咗D呢?

josewing 發表於 18-7-5 14:18
今年知有同學: band one A+ 0 運動= SPC. Band one A + 特異功能= LS.  ( 都係成績行先)  ...
筆試信心大既就LSC、SJC呢啲睇重筆試既學校。

little_yolky 發表於 18-7-5 14:54
即係有B1A成績就係王道。

BTW, LS係津校, 未放榜喎, 會唔會揚咗D呢?
如果考LSC,B1A成績係入場券,筆試成績係王道,係臨門一腳。

LSC同SJC小學已有好多運動奇才
如果成績唔係B1A真係好難有入場券

TLHE 發表於 18-7-4 22:40
老實講,最有"叫座力"嘅特異功能都係張全A成绩表囉!
請問是否科目85分以上就叫做A呢?雖然阿女已經四年級,我對A的觀念仍然不太清晰,因為我只看實分

回覆 cherrieshum 的帖子

有些學校85分或以上 A, 有些學校90分或以上才A。

回覆 little_yolky 的帖子

雖然我兒小學85分以上已A,他考級頭,也從未試過全A呢。

cherrieshum 發表於 18-7-5 16:11
請問是否科目85分以上就叫做A呢?雖然阿女已經四年級,我對A的觀念仍然不太清晰,因為我只看實分 ...
每間小学不同呢!不过正確点來說,有级首10名內,勝算会更大

rookiemom 發表於 18-7-5 16:42
回覆 little_yolky 的帖子

雖然我兒小學85分以上已A,他考級頭,也從未試過全A呢。 ...
相信中学看小学成绩表前,都会先看小学学校名。举APS为例,只讲男生,约莫数,每年有20个去DBS,15个去YW/SPB, 总数35人,连同女生计,这35人随时是考在前60/70名而已,如果在普通学校,考60,去SPB?
所以根本不需要纠缠在A和B之间,反而是自己小学过往的业绩比较relevant。

其實叩門要求A成績,係講緊4次測考AAAA,定係總成績A就得呢,我見小孩張成績表係BAAA,總成績都係A,咁是否合符叩門資格呢如果學校要求A級成績

Dong1Dong 發表於 18-7-5 15:42
LSC同SJC小學已有好多運動奇才
如果成績唔係B1A真係好難有入場券
見之前有得考筆試既朋友仔,我估有可能只要成績有B1,已經有入場券。喺呢個階段,運動應該唔係學校嗰杯茶。

cherrieshum 發表於 18-7-5 16:11
請問是否科目85分以上就叫做A呢?雖然阿女已經四年級,我對A的觀念仍然不太清晰,因為我只看實分 ...
ABC其實無意義,有啲學校既A無其他學校既B咁勁。

josewing    發表於 18-7-5 19:31

回覆樓主

請問女仔,沒有體藝,只有辯論和校際朗誦獎,口才還可以,校內都有服務(風紀、班主席、社幹事),成績未達最top,但都在band 1內(三私之一,呈一雖有4A,但有些科是剛剛A) 有哪些學校自行可試?

猴子爸 發表於 18-7-5 17:07
相信中学看小学成绩表前,都会先看小学学校名。举APS为例,只讲男生,约莫数,每年有20个去DBS,15个去YW/S ...
早兩年有aps 考100派入華英, 應該100仲係band one .

gigayan 發表於 18-7-5 18:26
請問女仔,沒有體藝,只有辯論和校際朗誦獎,口才還可以,校內都有服務(風紀、班主席、社幹事),成績未達 ...
睇咗排名再諗
‹ 上一主題|下一主題