用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 無特別專長只有成績好
樓主: whitepurin
go

無特別專長只有成績好  

回覆樓主:

認同王家爸爸。。。
我細仔已經係一個例子,我預了首輪無望,但估唔到叩門直闖中學交表面試,讓我驚喜!

所以無需諗首輪有無希望,為幾日後做足準備。
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

little_yolky 發表於 18-7-4 16:52
咁..........間間學校得果4、50個位, 幾百人爭..............B1B校可能有B1A同學去放自二嘛, 都難架。 ...

咁又係,又番返小一根本來來去去同一班人嗰個mode...

又另一個話題,如果keep住學一樣運動,但又不是特別出眾,其實在考學校方面有義意嗎?咁都唔係間間中學個校隊都咁強,但又要有人玩吓架?

whitepurin 發表於 18-7-4 17:01

又另一個話題,如果keep住學一樣運動,但又不是特別 ...
拿, 唔靠特異功能, 始終都要睇成績。keep住一項運動, 張表叫有D嘢寫下, 唔係空白好鬼肉酸, 好似話俾人知個小朋友乜都唔得, 剩係識讀書咁, 就算係真, 都寧俾人知莫俾人見, 過咗海就係神仙。加上, 有一項運動, 可以俾小朋友呈分時減下壓(當然唔係叫你去操, 嘥時間啦), 又強身健體。呈分最驟忌病咗呀(touchwood)。尤其男仔, 陽光男孩點都吃香過書呆子。你唔好以為cut咗佢運動佢會讀書呀, 佢打機架咋。

Felix223    發表於 18-7-23 12:09
bearandcare    發表於 18-7-10 10:28
bearandcare    發表於 18-7-10 10:28
IYY    發表於 18-7-5 15:44
Hoba15    發表於 18-7-4 22:40

王家爸爸 發表於 18-7-4 15:48
小朋友喺家長面前唔多講野,唔代表喺自行面試時唔敢講野。
真係好羡慕人哋D小朋友口若懸河。我只可以叫阿大睇多D唔同類型既書, 樣樣嘢都知道一D, 等人哋同你講開, 都有話題丫嘛。

little_yolky 發表於 18-7-4 17:13
拿, 唔靠特異功能, 始終都要睇成績。keep住一項運動, 張表叫有D嘢寫下, 唔係空白好鬼肉酸, 好似話俾人知個 ...

都有道理,不過似乎策略都是反正不會練得好,只當興趣玩玩,再全力讀書比較好

little_yolky 發表於 18-7-4 17:16
真係好羡慕人哋D小朋友口若懸河。我只可以叫阿大睇多D唔同類型既書, 樣樣嘢都知道一D, 等人哋同你講開, 都 ...
口若懸河都需要言之有物。

IYY    發表於 18-7-5 15:45
Hoba15    發表於 18-7-4 22:42

whitepurin 發表於 18-7-4 17:01

又另一個話題,如果keep住學一樣運動,但又不是特別 ...
Yolky講得啱,不过keep住-項运动而又無獎,就僅此可以填表有d野寫下禁咋……有名你叫“特異功能”……玩玩下唔算喔~所以就當强身健体有得填表就算。

回覆樓主:

我女都冇特異功能,但keep住中國舞校隊,童軍,校際玩下朗誦;鋼琴,只係填表唔好吉哂,同唔好比學校覺得小朋友只有讀書,咩課外都冇。

回覆樓主

我仔也一樣,游水Hea游,完全無比賽過,象棋及奧數只有共3、4張cert. 諗住報一間直資熱下身,起碼知道遊戲規則,直資學校連cert 正本都唔睇,剩係填form,幸運地收左,我覺得學校都睇成績多過課外活動

Yanamami 發表於 18-7-4 17:52
Yolky講得啱,不过keep住-項运动而又無獎,就僅此可以填表有d野寫下禁咋……有名你叫“特異功能”……玩玩 ...

特異功能都要本身係異能人先得架單靠後天恐怕唔讀書都train唔起,只是在想花多少少時間,叫比普通人叻dd咁好d吖,hea玩好吖,定完全放棄好啫⋯⋯

whitepurin 發表於 18-7-4 21:12
特異功能都要本身係異能人先得架單靠後天恐怕唔讀書都train唔起,只是在想花多少少時間,叫比 ...
老實講,最有"叫座力"嘅特異功能都係張全A成绩表囉!

Felix223    發表於 18-7-23 12:10
IYY    發表於 18-7-5 15:46
little_yolky    發表於 18-7-5 09:27
王家爸爸    發表於 18-7-5 08:02

奇奇媽媽 發表於 18-7-4 19:22
我仔也一樣,游水Hea游,完全無比賽過,象棋及奧數只有共3、4張cert. 諗住報一間直資熱下身,起碼知道遊戲 ...
當年都係直資、自行,都係無睇證書既正本。所以我都係覺得學校睇成績、排名,多過課外活動、證書。

TLHE 發表於 18-7-4 22:40
老實講,最有"叫座力"嘅特異功能都係張全A成绩表囉!
喺大部分情況下,真係最特異既特異功能就係EDB排名。

王家爸爸 發表於 18-7-5 08:03
喺大部分情況下,真係最特異既特異功能就係EDB排名。
是的,因為我仔都係冇特别專長,只靠成绩跨区入自行。当然,面試表現也重要的,但成绩是基本入場卷, 主菜啱唔啱学校口味始終最重要,配菜要睇係咪好罕有又匹配主菜,呢D又可遇不可求,所以都係返回基本步穩妥D。

TLHE 發表於 18-7-5 08:14
是的,因為我仔都係冇特别專長,只靠成绩跨区入自行。当然,面試表現也重要的,但成绩是基本入場卷, 主菜啱 ...
我兩個仔都係,細既完全無特别專長,成績唔錯,把口得。大既相反,證書多多,兩個跨區入同一間B1學校。

IYY    發表於 18-7-5 15:46

回覆 little_yolky 的帖子

無錯, 唔運動都係打機

由好多學校收生比重課外活動只佔10-20%可見, 運動除非可以去到全港TOP3 (咁先計特異功能), 否則都係成績行先; 但如果兩個小朋友成績差唔多, 我估有課外活動的會有優勢

回覆 whitepurin 的帖子

我都覺得B1b的學校幾難考, 我女又係無專長, 小學地區二線, 成績是B1b-c, 跳舞無考級, 但係校隊; 游水只達D3, 校際無攞獎; 視藝只有校內和校外普通獎; Drama 只係團隊獎, 校內有玩童軍。最慘亞女鍾意的中學在區內好多人簡, 競爭好大, 如果中學只睇成績, 真係無信心報!

回覆 Dong1Dong 的帖子

有時都未必要有全港TOP3既至當係有用, 因為中學會睇, 小朋友係唔係多元發展, 就係要睇佢有咩課外活動, 有冇運動去調節身心, 雖然未必一定有分加, 但我相信, 如果除成績外, 有多種課外活動及運動, 一定會更取悅中學, 令SURE WIN 機會會更大