用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 無特別專長只有成績好
樓主: whitepurin
go

無特別專長只有成績好   [複製鏈接]

gigayan 發表於 18-7-6 10:16

老實說,就算明天出了排名,我都唔知有咩學校垂青呢類學生:q ...

今天應該出呈分排名了我大女就是得把口

另明天也可問下班主任意見

猴子爸 發表於 18-7-6 10:04
不是家长的话,也要补习老师啦。我不相信有学生,特别是初小,可以自动自主应付学校的要求。 ...

我細女係~佢小-时家姐升中,我唔得閒理佢,自生自滅,試过成个礼拜無簽手册添……绝对有呢d学生,就算唔多……

Yanamami 發表於 18-7-6 11:51
我細女係~佢小-时家姐升中,我唔得閒理佢,自生自滅,試过成个礼拜無簽手册添……绝对有呢d学生,就算唔 ...
当然我所讲的“应付”,是做足兼有好成绩啦,否则合格升班都有可能的。但我相信你的细女不只合格而已啦,恭喜你有个口力女!

gigayan 發表於 18-7-6 10:16

老實說,就算明天出了排名,我都唔知有咩學校垂青呢類學生:q ...
简单~津校要成績。再睇埋学界無乜声氣果d.....

我細女係~佢小-时家姐升中,我唔得閒理佢,自生自滅,試过成个礼拜無簽手册添……绝对有呢d学生,就算唔 ...
咁啱嘅!上年我都係妹妹小一,家姐升中!妹妹都係自生自滅

猴子爸 發表於 18-7-6 10:04
不是家长的话,也要补习老师啦。我不相信有学生,特别是初小,可以自动自主应付学校的要求。 ...

我小朋友當年初小已經放晒功課/通告等負責人睇,仲會提幾時交和有乜要注意,係絕少忘記既。連人地既責任佢都做埋,從小應付校內野對某D小朋友係OK既~~~

XDXD3 發表於 18-7-6 08:52 校際
我係新手媽,想請教下點為只成績好就夠?
仔意思是本身是band 1生就不用擔心?還是band 1生也要成績好(例如 ...

我也有相同疑問.....我仔升小五, 佢又係冇特別專長....冇玩運動冇入樂團, 只係每年玩校際朗誦...有時好彩會拿冠軍, 其他就真係MUG獎都冇啦.....不過佢一直保持級頭三名, 咁既成績自行是否應該/可以博下LS個D???

mianyang_99 發表於 18-7-6 15:34
我也有相同疑問.....我仔升小五, 佢又係冇特別專長....冇玩運動冇入樂團, 只係每年玩校際朗誦...有時好彩 ...
自行有兩個機會, 鐘意就緊係博一博。

唔好話你細女咁叻, 連我細女咁既款我都唔理佢啦。你唔放手, 佢咪成世都唔識囉, 最多重要既嘢睇住先, 一般簽手冊、簽通告等等, 唔計分既咪由得佢自己做囉, 最緊要唔好觸及學校既底線啫。佢哋知阿媽咁peah, 都會醒定D架。

mianyang_99 發表於 18-7-6 15:34
我也有相同疑問.....我仔升小五, 佢又係冇特別專長....冇玩運動冇入樂團, 只係每年玩校際朗誦...有時好彩 ...
唔係話運動、音樂無作用,只係運動、音樂既作用一直都被坊間過度演繹。升中其實都係成績為主,其他都係妹仔,好少會係妹仔重要過主人婆既。

王家爸爸 發表於 18-7-6 15:48
唔係話運動、音樂無作用,只係運動、音樂既作用一直都被坊間過度演繹。升中其實都係成績為主,其他都係妹仔 ...

你咁講我就放心晒~

醒目開學勳章

唔係話運動、音樂無作用,只係運動、音樂既作用一直都被坊間過度演繹。升中其實都係成績為主,其他都係妹仔 ...
唔係話完全無用,識人成績唔錯但未到級頭,但有啲運動(未到全港級數),都受男神校青睞

對於某些學校真係有用㗎,真係睇唔到部分學生成績真係如此標青~~~

bobbob 發表於 18-7-6 16:03
唔係話完全無用,識人成績唔錯但未到級頭,但有啲運動(未到全港級數),都受男神校青睞 ...
所以話唔係無作用,只係作用被坊間過度演繹。剛好學校需要某啲運動既人,尤其係需要保住項目領導地位既學校,一、兩隻黑天鵝總會有。不過呢啲機會通常唔會喺叩門階段出現。

mcl203 發表於 18-7-6 16:23
對於某些學校真係有用㗎,真係睇唔到部分學生成績真係如此標青~~~
都好睇學校,而且唔少人係可以兩方面都兼顧到。

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 18-7-6 16:39
所以話唔係無作用,只係作用被坊間過度演繹。剛好學校需要某啲運動既人,尤其係需要保住項目領導地位既學校 ...
你又知1、2個?
我覺得學校想strike a balance bet'n sports and academics, 想學生均衡發展, 唔想佢哋淨係做書蟲。

王家爸爸 發表於 18-7-6 16:42
都好睇學校,而且唔少人係可以兩方面都兼顧到。

講你又唔信,信D唔肯講,無計了~~~

bobbob 發表於 18-7-6 16:50
你又知1、2個?
我覺得學校想strike a balance bet'n sports and academics, 想學生均衡發展, 唔想 ...

因為体艺同成績俱佳既学生,其实展示到佢地multi-tasks, time mgt,学习同体能上既能力。顧此失彼既就变得無禁理想。不过,若真兼顧唔到禁多,都係成績行先。

真心講我覺得成績是 interview 的入場卷 (包括2nd interview), 未必可以有絕對優勢. 除非你勁到會因為成績唔洗見都收. 但面試表現我覺得有決定性影響, 尤其今年人多左, 位就沒變, 成績好的多的是.

bobbob 發表於 18-7-6 16:03
唔係話完全無用,識人成績唔錯但未到級頭,但有啲運動(未到全港級數),都受男神校青睞 ...

我聽過幾個caee, 排級前列,冇運動音樂,唔收;反而成績排後d,但有運動或樂器,收
當然可以可能係關面試事而已
‹ 上一主題|下一主題