用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 無特別專長只有成績好
go

無特別專長只有成績好  

想問吓如果音樂體育都無專長,只有成績較好但又去唔到級頭,咁係咪一心等派位,自行都好難?

whitepurin 發表於 18-7-4 14:08
想問吓如果音樂體育都無專長,只有成績較好但又去唔到級頭,咁係咪一心等派位,自行都好難?
...

10/7 答你丫, 我囡都差唔多, 我都好想知

Felix223    發表於 18-7-23 11:51
王家爸爸    發表於 18-7-4 15:46

...
咁睇你自行有幾博囉。

...

面試敢講野嗎?一般自行,成績+面試+操行已佔70-80%

...
派位機制, 或多或少係拯救了呢類學生

little_yolky    發表於 18-7-4 14:38
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-7-4 14:33
派位機制, 或多或少係拯救了呢類學生
仲有果D, 成績好好但曳到不得了, 操行唔達標既另類學生。

...

睇你自行有冇博高一線! 平平實實有機會自行入㗎!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

...

我都係10/7答你

...

主力睇把口!

joanray 發表於 18-7-4 14:21
面試敢講野嗎?一般自行,成績+面試+操行已佔70-80%
小朋友喺家長面前唔多講野,唔代表喺自行面試時唔敢講野。

gracelam 發表於 18-7-4 14:41
睇你自行有冇博高一線! 平平實實有機會自行入㗎!
講得啱,如果係B1B、B1C學校,小朋友成績好,但係面試時平平實實,真係好有機會自行入㗎!

我成日聽人講自行只係做樣, 始終都係成績行先; 好多家長/學生亦選擇博高一線; 但係我唔明點解唔選一間適合自己程度的學校?

簽名被屏蔽

little_yolky 發表於 18-7-4 14:20
咁睇你自行有幾博囉。

一定不用想band 1A啦,但感覺上band 1B也非常competitive, 沒有特異功能都好難爭,定其實靠成績+面試表現正常都可以?

回覆 whitepurin 的帖子

我仔都無特異功能,舊年我選校自行一間我望高少少自二選一間平手既,博一博,最後中自二,叩番自一最後成功而家仔都讀得好開心,其實唔駛諗等搞珠咁灰,只要揀岩就得,祝成功

Christyleungcm 發表於 18-7-4 16:19
回覆 whitepurin 的帖子

我仔都無特異功能,舊年我選校自行一間我望高少少自二選一間平手既,博一博,最後 ...
哇你仔仔好叻仔! 想問成績是否級頭?

Dong1Dong 發表於 18-7-4 16:38
哇你仔仔好叻仔! 想問成績是否級頭?
佢唔至於級頭幾個,三次呈分大約7-10左右,我自己選校偏向一高一保守,太進取唔岩我,我好驚搞珠唔知搞左去邊

回覆 Christyleungcm 的帖子

我都係, 我地都係揀唔太進取既, 穩入, 唔想大抽獎唔知彈去邊

Christyleungcm    發表於 18-7-4 17:38

Christyleungcm 發表於 18-7-4 16:45
佢唔至於級頭幾個,三次呈分大約7-10左右,我自己選校偏向一高一保守,太進取唔岩我,我好驚搞珠唔知搞左去 ...

whitepurin 發表於 18-7-4 16:10
一定不用想band 1A啦,但感覺上band 1B也非常competitive, 沒有特異功能都好難爭,定其實靠成績+面試表現 ...
咁..........間間學校得果4、50個位, 幾百人爭..............B1B校可能有B1A同學去放自二嘛, 都難架。