用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 香港書展2018
go

香港書展2018  

就來書展,希望可以分享一下大家買書心得
網站   http://hkbookfair.hktdc.com/tc/index.html

2017 書展EK 有關討論
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3447941&highlight=書展

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3447783&highlight=書展

回覆樓主:

一年容易又書展,多謝開帖。

huba 發表於 18-7-4 14:52

天航D6終於面世

我會買英文圖書及數學練習

huba 發表於 18-7-4 14:52
唔好意思,見到你一直未開貼,心急開咗

cherrieshum 發表於 18-7-5 09:05
我會買英文圖書及數學練習

我今次一定要拖喼去八達通付錢方便,不過每次只可以最多入500 ? 希望今次可以多些付款方式,可以縮短排隊時間。

b3410 發表於 18-7-5 10:57
唔好意思,見到你一直未開貼,心急開咗

屬於大家的分享帖,誰開也一樣啦。

b3410 發表於 18-7-5 11:00
我今次一定要拖喼去八達通付錢方便,不過沒次只可以最多入500 ? 希望今次可以多些付款方式,可以縮 ...

仍然建議帶些信用卡,隨時一家店已可以花你過千元。(我通常隨身還帶二、三千元現金入場,方便在只收現金時付款。)

醒目開學勳章

唔知今年Book Depository 會唔會又同時推出特別優惠, 我有書想買.

醒目開學勳章

PY-Sing 發表於 18-7-6 10:23
唔知今年Book Depository 會唔會又同時推出特別優惠, 我有書想買.
book depository耐唔耐會寄discount code, 又唔使等特別優惠嘅

醒目開學勳章

bobbob 發表於 18-7-6 12:05
book depository耐唔耐會寄discount code, 又唔使等特別優惠嘅
10% 太少. 有次用完10%promotion code 買書, 發現只係同書店差$2.

醒目開學勳章

PY-Sing 發表於 18-7-6 14:19
10% 太少. 有次用完10%promotion code 買書, 發現只係同書店差$2.
但印象中book depository好少有超過10%discount,個別書本除外

記得上年BD,在書展期間係有85折架

huba 發表於 18-7-5 11:50
仍然建議帶些信用卡,隨時一家店已可以花你過千元。(我通常隨身還帶二、三千元現金入場,方便在只收現金時 ...

請問想比仔仔(升小六)睇兒童莎士比亞,雖然唔知佢肯唔肯,佢平時有睇開書,但多數男仔英文書⋯⋯

之前見到提議Andrew Matthew and Tony Ross the Shakespeare stories 16 books.

不知道還有別的version 提議嗎?

另外,學校老師提議睇商務black cat series,佢應該睇邊個level好啲呢?

另外雙城記有兒童版嗎?是否很深?

應該係書展買平啲?定係其他網上書店?

唔好意思咁多問題,先謝謝回答!

kinyee125 發表於 18-7-6 22:48
請問想比仔仔(升小六)睇兒童莎士比亞,雖然唔知佢肯唔肯,佢平時有睇開書,但多數男仔英文書⋯⋯

之前 ...

Shakespeare 未必啱每位小朋友,不必要一買便一整套,可以去香港公共圖書館借本簡化版(retold by ...) 試水温。

Black Cat 已停印了超過一年及商務出了另一系列 Read for Pleasure (RfP)替代 Black Cat 。因為類似,你可以當 RfP 是新版 Black Cat。

RfP:

1. 深淺程度以劍橋英文試作標示,由 Movers 至CAE 不等。目標讀者為高小至初中程度。

2. 每本書均附上CD以作聆聽之用。

3. 每本故事書開頭都有人物介紹及Before you read 問一些問題以了解孩子未讀該書之前的能力及對該故事的了解。

4. 每章都有After reading 及 before reading activities.

5. 另外有一個 Focus on section 提供與故事相關的進一步知識。

6. 書末還有一個Test 及答案。

kinyee125 發表於 18-7-6 22:48

之前 ...

Read for Pleasure 建議先試 basic level 同時是孩子感興趣的故事。

至於買書是否書展最低,答案並不一定。
建議先建立心水書單及做定功課了解在主要網店及實體店的書價行情,然後設定目標價位,到書展時一見啱價便可入,書展價不夠靚時就在外邊網店/書店買。

b3410    發表於 18-7-9 21:15

huba 發表於 18-7-7 01:18
Read for Pleasure 建議先試 basic level 同時是孩子感興趣的故事。

至於買書是否書展最低,答案並不一定 ...

Thank you so much Huba.

huba 發表於 18-7-7 01:18

至於買書是否書展最低,答案並不一定 ...
好厲害!

回覆樓主:

我見到兒童館有個counter是book depository!

edutm 發表於 18-7-11 13:03
我見到兒童館有個counter是book depository!

剛查看參展商名單及展廳平面圖都不見 book depository。

請問可否提供他們的 booth no.?