用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 究竟什麼是一線小學,什麼是二線
樓主: yesthomas
go

究竟什麼是一線小學,什麼是二線   [複製鏈接]

1998Ruby1998 發表於 18-7-5 11:56
我爬文見到用家係話連 30% 都冇....
我本來都以為佢可以同 TSL 比下,點知連比都冇得比。。。
...

有距離

1/3 band 123 是敎署基本計率
我覺得〉50%先系 一線,低於33%變宝校

Yanamami    發表於 18-7-6 05:56

Tinkerbell 發表於 18-7-5 18:13
低於33%就係寶校的話,咁全港至少有50%寶校
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Tinkerbell 發表於 18-7-5 18:13

按照 50% 先一線 呢個邏輯,德信 、馬基、浸聯、雙仁 即刻變曬二線

1998Ruby1998 發表於 18-7-4 16:16
40% 呢個係不包括直屬(直屬一定過 50%,不能一起計算)

記得 LMC 都係好似 4X% 左右?
40%band1叫差啦Ruby~~~

1998Ruby1998 發表於 18-7-5 20:51

按照 50% 先一線 呢個邏輯,德信 、馬基、浸聯、雙仁  ...
係㗎~~真係要一半以上band1先得。

回覆 Yanamami 的帖子

請告訴我你個「50%」係計埋私立直資。我個 40% 係只計算津貼同官立。冇直屬嘅官津有 40% 以上我覺得已經好好。

1998Ruby1998 發表於 18-7-5 23:11

請告訴我你個「50%」係計埋私立直資。我個 40% 係只計算津貼同官立。冇直屬嘅 ...

係官津~~直私要七成以上
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3295224&extra=page%3D1

咁 TSL 同 蘇小咪好差!

1998Ruby1998 發表於 18-7-5 23:16

咁 TSL 同 蘇小咪好差!

TSL蘇小点差法呀?你有無做功課?參考下hkpapa條link好d喎!

你話直私要 7 成 Band 1 嘛!TSL 升 Band 1 59.72% wor!

1998Ruby1998 發表於 18-7-5 23:21

你話直私要 7 成 Band 1 嘛!TSL 升 Band 1 59.72% wor!
係差左dd.....蘇小唔差吖~

蘇小 66.67%,未達到你個標準喔....
可憐 11 同 35 網幾乎所有學校都唔過 50%,你係 EK 資深會員,此言會令好多好 hurt 架

1998Ruby1998 發表於 18-7-5 23:30

蘇小 66.67%,未達到你個標準喔....

-吕沙吕軒小基湾油天大天馮晴……仲有更多,全过50%, 我觉得咪係一線~蘇小hkpapa話有75.9%喎~

回覆樓主:

50%以上才是一缐,95區只有一間
我覺得應按受歡迎程度

Yanamami 發表於 18-7-5 23:32
-吕沙吕軒小基湾油天大天馮晴……仲有更多,全过50%, 我觉得咪係一線~蘇小hkpapa話有75.9%喎~ ...

前輩……雖然你女女已畢業……
但知唔知近年kts有幾多%入B1?

siufung 發表於 18-7-9 02:39

差不多徘徊七成吧~好的时候七成多八成,差时也是七成。
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3554617&extra=page%3D1

siufung 發表於 18-7-9 02:39
明天又有新派彩啦

Yanamami 發表於 18-7-5 23:13
係官津~~直私要七成以上
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3295224&ext ...
7 成 band 1 才算一線的話, 好像手緊了點, 很多學校不達標啦。有冇得拉 curve …… 超過 50% 叫一線  

IYY 發表於 18-7-9 12:56
7 成 band 1 才算一線的話, 好像手緊了點, 很多學校不達標啦。有冇得拉 curve …… 超過 50% 叫一線  :happ ...

津校有50%咪叫-線……禁鬆無意思吧。到时升中咪又係睇全港排名?你四成叫自己一線,到时同有七成既小学比較,立分高下了……有时点解某d名校-收就收某小学四五个学生,唔洗头三都入到,某d小学要級一先申請得,咪就係有分别~
‹ 上一主題|下一主題