用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 搵學校真係好痛苦
樓主: 莎拉公主
go

搵學校真係好痛苦  

莎拉公主 發表於 18-7-5 11:18
我想入但我唔想買NR   原諒我。其實我最想佢入ICHK 。

ICHK?你指係沙頭角果間中學?

回覆 mslam1016 的帖子

小學係大埔康樂園

樓主衝出繁簡中文呢個框架先,又要IS又要中文好,係得個兩三間傳統華文國際學校揀,個D都係神校,谷既程度不遜於本地名校。
現實D,學校既中文堂當supplement,外補+親教啦,加油

hatlady 發表於 18-7-15 19:04
樓主衝出繁簡中文呢個框架先,又要IS又要中文好,係得個兩三間傳統華文國際學校揀,個D都係神校,谷既程度 ...

你認為成績好=谷,是錯誤的前設。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 18-7-15 20:47
你認為成績好=谷,是錯誤的前設。

我文中無提及過成績好=要谷,係你假設咗谷=成績好。
要中英兼備先入到我提及的「國際華文」學校係人所共之既收生要求。
如果想入,單靠IB課程中既中文堂係唔夠!呢個係雞先同蛋先既問題。

hatlady 發表於 18-7-16 01:10
要中英兼備先入到我提及的「國際華文」學校係人所共之 ...
唔明何謂國際華文學校,究竟是那一間?

成績唔好唔會係神校。

你文中無咁講,但有咁意思。

你睇下自己寫乜。

「係得個兩三間傳統華文國際學校揀,個D都係神校,谷既程度不遜於本地名校。」

freespeech 發表於 18-7-16 01:56
唔明何謂國際華文學校,究竟是那一間?

唔知係未ClS,lSF之類。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

但入幼稚園得3歳,「唔夠」? 要點夠法?

shadeslayer 發表於 18-7-16 07:25

成績唔好唔會係神校。

你唔好只code 自己見到既部分,我係話又要IS又要中文好選擇得個兩三間只可以揀,樓主已經前設咗佢既要求,我比佢既意見係衝出繁簡中文,佢既選擇會更多,如果唔係就得個兩間「國際華文」學校揀,你想入,就要心機!我有叫佢親教小朋友,你有無睇清楚!我而家叫樓主星期一至七谷到個小朋友流鼻血咩?

你睇清楚人地講乜先啦,執住自己想見到既一兩句句子,不分上文下理無限上鋼上線,
你可以唔認同我講既嘢,亦無需要否定,而家係比意見樓主,佢聽就聽、唔接納唔通我又要同佢嘈咩!

hatlady 發表於 18-7-16 15:11
你唔好只code 自己見到既部分,我係話又要IS又要中文好選擇得個兩三間只可以揀,樓主已經前設咗佢既要求, ...

現在國際版已經少左好多人討論,支持多d人討論,冇話誰岩誰錯,你冇錯,大家都係自己睇法,可以發言,岩就coment下,吾岩睇   d資深網友盡量包容,惡性循環下,就冇人再會留言分享架la !

回覆 marcuseunis 的帖子

同感,越來越少人分享,怕講多錯多。

hatlady 發表於 18-7-16 15:11
你唔好只code 自己見到既部分,我係話又要IS又要中文好選擇得個兩三間只可以揀,樓主已經前設咗佢既要求, ...

我無話你叫樓主谷,又無看清楚。

你話無咁意思,即係我 quote 你那句關於「國際華文神校」好谷,係咩意思?定我應該當睇唔到?

其實所謂「國際華文學校」是甚麽麼來的?

marcuseunis 發表於 18-7-16 16:17
現在國際版已經少左好多人討論,支持多d人討論,冇話誰岩誰錯,你冇錯,大家都係自己睇法,可以發言,岩就 ...

如果求真的心也沒有,論壇作用係乜呢?

bonbon1106 發表於 18-7-16 16:20
回覆 marcuseunis 的帖子

同感,越來越少人分享,怕講多錯多。

我比較喜歡國際版留言雖較少,但可讀性高。

莎拉公主 發表於 18-7-3 20:12
又要符合我老公既條件。無宗教,繁體字,唔係美國學校,耀中又唔啱。。其實得幾間可揀,真係好痛苦。好想佢 ...
You mentioned ICHK and RC.  I believe both schools meet your husband's requirements and they are good schools.  

momo_cheung 發表於 18-7-4 12:13
曾經我都有好多好多選校條件,最後把條件的重要性先後次序排整,確是有些要取捨。建議多去school visit, 其 ...

This is such a good advice.  School visit really makes a vital difference that worths more than a thousand words.  I was once told by an educator that there's a distinct feeling when you found the perfect match for your kid.  I had that experience after school tour among the 3 schools I visited.   

回覆樓主:

試下Malvern,不過都係簡體字。唯有自由係屋企教繁體字。小朋友handle到的。

RidingC 發表於 18-7-17 01:42
This is such a good advice.  School visit really makes a vital difference that worths more than a t ...

Yes actually I got the feelings right after the interviews. It’s very personal and hard to explain.