用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請推介合8-10歲男仔睇的中文書
樓主: Ocean419
go

請推介合8-10歲男仔睇的中文書  

IloveJJ 發表於 18-8-13 11:09

我仔會驚,睇完會發惡夢。

我覺得書名恐怖d,真正的內容反而冇咩驚

asweetmom 發表於 18-8-12 18:01
除非閱後討論,否則不可能知道他看懂多少。當然啦,又會有人跳出來說閱讀是興趣,多看就好,然而這個討論 ...

我都有問返佢大概內容,佢都講得返,但好多detail 位和平時小見的詞語佢幾乎過目即忘

Ocean419 發表於 18-8-13 18:23
我都有問返佢大概內容,佢都講得返,但好多detail 位和平時小見的詞語佢幾乎過目即忘
...

課本知識要做功課,還要測驗考試,尚且記不住呢,更何況是課外書!     
就看你要不要多做一步,要求他課外書也「用點功」,記幾個新詞或者學個技巧了。否則再多看甚麼類型的書也沒有用,不上心,水過鴨背了無痕。

回覆樓主:

有一本外國兒童文學作品,《搗蛋鬼日記》,好像挺出名,可以看看。

Ocean419 發表於 18-7-3 09:32
我在圖書館借過一本他肯睇完成本仲想借埋其餘的幾本,我只揭過幾頁感覺對學中文和提升中文閲讀理解能力不 ...

鐘意睇就俾佢睇啦, 睇書最緊要鐘意, 先可以提起興趣, 下下都同成績掛鈎, 難怪佢唔想睇, 媽媽, 放鬆d 啦

...
好正常,如果唔係,正苦開多幾間lib 就得,唔使起學校

...

或者你事先講明會問書,佢如果配合打醒十二分精神認真睇,效果會好唔同。但記唔記得,記得幾耐,依然無保證。

林良寫的書不錯!

我覺得楊紅櫻的科學童話幾好睇

grandmalolo 發表於 18-8-17 20:47
林良寫的書不錯!

請問可否分享林良那些書不錯

我仔會驚,睇完會發惡夢。
"福"  故事一點也唔恐佈wow... 我大仔P45時都有睇開中英文字版的, 不過佢個人貪過癮, 咩都睇, 連吸血鬼(英文小說)哩D都會睇,   細(升P2)的就咩都驚, 連老鼠記者都驚, 家有好多本是哥哥的, 佢P1好幾次都說唔想睇, 但有"福" 漫畫版 (主角是隻動物個套) 就唔驚,  睇完又想要第2本, 可惜我地得幾本人地俾, 買我又覺得貴.. (佢仍未識睇全文字版的"福" , 一見到D書就唔肯睇...)   

IloveJJ 發表於 18-8-22 18:36
我仔唔止一次睇完發惡夢,佢話因為佢有豐富想像力喎!
我細都是, 有次睇哥哥睇的野, 之後猛說發惡夢.. 搞到哥哥冇得睇...

Ocean419 發表於 18-8-12 17:47
我果個已經睇晒老鼠英文版唔肯睇中文版,福爾摩斯見佢好似有d興趣所以書展大量入手,但佢差不多1-2個鐘就 ...
呢套書用來提高閱讀速度的只看情節,1-2個鍾一本冇問題。

福爾摩斯可能對增進中文無咩脾益
文學欣賞方面沒有任何幫助。不過,因為情節吸引小朋友,可以一路追落去睇,可以幫助平時不喜歡中文書的小朋友,開始中文閱讀。

IloveJJ 發表於 18-8-22 22:31
如果開始咗之後,會睇其他書就係。
點解我咁講,因為我識得幾個好鐘意睇福爾摩斯既男仔,都係數理人,只喜 ...
數理人通常喜愛偵探推理類,咁不如直接睇中文版的sherlock ?

b3410 發表於 18-8-22 21:49
文學欣賞方面沒有任何幫助。不過,因為情節吸引小朋友,可以一路追落去睇,可以幫助平時不喜歡中文書的小朋 ...

咁又返翻去樓主個仔既問題,喜歡睇搞笑同搗蛋書,輕輕鬆鬆開開心心。