用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請推介合8-10歲男仔睇的中文書
樓主: Ocean419
go

請推介合8-10歲男仔睇的中文書  

IloveJJ 發表於 18-7-3 16:43
咁有無睇過四大名著兒童版?字不太多但故事情節較複雜。
又或者《老鼠記者》,《神奇樹屋》中文版,等佢睇 ...

佢已經㷛晒成set Geronimo Stilton 金裝版,對中文版係零興趣

IloveJJ 發表於 18-7-3 16:45
我唔建議咁快睇衛斯理,因為佢文筆比較特別,睇得多驚寫作反而無咁順,我當年係咁。
...

我仔英作正正就有咁嘅問題,將Geronimo Stilton d古零精怪文筆加入去英作大考份卷,我想叫救命

IloveJJ 發表於 18-7-3 16:41
謝謝你!等我介紹阿仔先。
我有個疑問,因為我真係無乜睇呢啲書,我想問魯迅係咪有政治成分架?
...

有啲㗎,所以咪建議升中一嗰年睇囉。佢嘅<一件小事>係小女中一課文,中二係<孔乙己>

Ocean419 發表於 18-7-3 11:49
過去一1年看了很多本小兵快樂讀本,感覺人物關係太過簡單來來去去都是d森林裏的動物山羊爺爺牛大哥等,佢 ...

如果英文睇HP,中文睇小兵梗係好難提起佢既興趣,小兵啱初小學生睇。遜咖日記,主角係middle school 學生,應該好笑得黎會多啲共鳴。

Ocean419 發表於 18-7-3 11:45
金庸你建議由邊本睇起會易上手d?我仔中文程度應該遠低於你仔小四時的程度,所以我諗好唔好先比佢睇左電影 ...

男仔一般都喜歡西遊、三國等..... 圖書館有幾套不同出版商的書,有漫畫、少字至多字,有興趣可以全部都睇下(我小朋友話本本故事都不一樣,沒有重覆,不會悶的)。

我小朋友上年暑假由射雕開始睇,之後神雕,今個暑假就飛狐外傳,佢覺得神雕最好睇。

我小朋友睇金庸前,睇左大量的閱讀123,樂讀123,你可以試試。

Ocean419 發表於 18-7-3 07:59
喜歡攪笑和島蛋類的書,正正經經文筆的興趣不大,有什麼中文書適合這個年齡的男仔?
...

可能小學的歷史任務, 用點心學校。

lhingw 發表於 18-7-3 18:15
男仔一般都喜歡西遊、三國等..... 圖書館有幾套不同出版商的書,有漫畫、少字至多字,有興趣可以全部都睇 ...

請問你小朋友開始睇金庸時幾多歲?需要伴讀還是自己讀?

醒目開學勳章

Ocean419 發表於 18-7-3 07:59
喜歡攪笑和島蛋類的書,正正經經文筆的興趣不大,有什麼中文書適合這個年齡的男仔?
...
感覺同我仔有啲似,如果你仔有啲好喜歡又睇咗n次嘅英文小說,例如hp,試下俾佢睇中譯本。當佢睇完啲又長又噚嘅譯本後,再接睇番啲原裝中文小說會發現好睇好多。

bobbob 發表於 18-7-4 07:59
感覺同我仔有啲似,如果你仔有啲好喜歡又睇咗n次嘅英文小說,例如hp,試下俾佢睇中譯本。當佢睇完啲又長又 ...
我也prefer original lang,中文小說唔會睇英文版,就算英文版易看d

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 18-7-4 08:21
我也prefer original lang,中文小說唔會睇英文版,就算英文版易看d
你個肯睇中文書唔駛煩,除咗外文睇唔明,我都prefer原裝正版。最近睇咗本英譯日嘅小說,我反而覺得中譯本好睇啲,可能語言類近。

MrBeast 發表於 18-7-4 08:21

如果金庸有英文版應該會好好笑

Ocean419 發表於 18-7-4 09:21

https://read01.com/g8ymzd.html#.Wzwq2tIzbcc

醒目開學勳章

Ocean419 發表於 18-7-4 09:21
可能你少逛書局,近排幾間書局都promote緊"the deer and the cauldron"。
除咗金庸,四大名著都有唔少英譯本,我讀書時都借過嚟睇。

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 18-7-4 10:01
我個仔份人好奇怪,佢喜歡睇同一本書幾次。第一次好睇,追劇情。跟著再睇第二次,慢慢睇,有啲甚至超過兩 ...
唔係嚇你,我由小4起睇金庸,每本大大話話睇成6、7次,又真係唔覺對中文有幾大幫助