用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請推介合8-10歲男仔睇的中文書
樓主: Ocean419
go

請推介合8-10歲男仔睇的中文書   [複製鏈接]

cowboybaby 發表於 18-7-3 08:37
即時諗起 屁屁超人

是書名嗎?

Caduceus 發表於 18-8-9 13:42
是書名嗎?
係一個系列的書, 你响博客來 search "屁屁超人" 就會彈出嚟, 仲有另一套叫屁屁偵探, 我個阿細最鐘意屎尿屁。

Ocean419 發表於 18-7-4 10:59
我仔d英文書都係會番睇又番睇,但測考分數一樣平平無奇,寫字時隻手快過個腦,對寫作的grammar 完全唔care ...
唔好諗睇書多可以攞高分, 我阿大係最佳例子。你仔仔依家係最麻煩, 因為中文英文程度拉得太開, 好難搵合適既書, 我阿大都係咁, 不過係中英文同你阿仔倒轉而已。

佢鐘唔鐘意睇偵探, 如鐘意, 睇下CSI系列。仲有台灣好多系列橋樑書, 閱讀123, 樂讀456, 小兵快樂讀本系列........有唔同主題, 有神怪, 乜都有, 個個系列上百本, 實有一堆啱佢口味的。你上博客來看看。

Ocean419 發表於 18-7-3 07:59
喜歡攪笑和島蛋類的書,正正經經文筆的興趣不大,有什麼中文書適合這個年齡的男仔?
...

點解要指定"適合男仔睇"?有咩書係只寫俾男仔睇?

greentea000 發表於 18-8-10 23:28

即係釣魚咁,有D 魚鍾意食蟲,你俾面包佢,好難釣到。

講明係男仔睇,其他家長自己會西走公主書,唔介紹嘛

雖然我也想知道,但不敢問。

我小朋友升小三,已睇了很多本老鼠記者,開始想轉睇另一系列中文書,我見福爾摩斯有佷多集,但見啲書名多是殺人事件,兇手XX,奪命XX等,其實福爾摩斯是否適合小學生睇呢?

cowboybaby 發表於 18-7-3 08:37
即時諗起 屁屁超人

同captain underpants 有無關係㗎?!

ekhc 發表於 18-8-12 08:14

無關的

ekhc 發表於 18-8-12 08:14

冇關係,但Captain Underpants都有中文版叫"內褲超人" d 屎尿屁底底最吸引小朋友

我果個係仔嘛,d公主呀,美容呀,扮靚果d完全冇興趣

yam媽媽 發表於 18-8-12 00:35
我小朋友升小三,已睇了很多本老鼠記者,開始想轉睇另一系列中文書,我見福爾摩斯有佷多集,但見啲書名多是殺人 ...

我果個已經睇晒老鼠英文版唔肯睇中文版,福爾摩斯見佢好似有d興趣所以書展大量入手,但佢差不多1-2個鐘就睇完一本,都唔知到底真係睇左幾多入惱

Ocean419 發表於 18-8-12 17:47
我果個已經睇晒老鼠英文版唔肯睇中文版,福爾摩斯見佢好似有d興趣所以書展大量入手,但佢差不多1-2個鐘就 ...

除非閱後討論,否則不可能知道他看懂多少。當然啦,又會有人跳出來說閱讀是興趣,多看就好,然而這個討論區不缺多看書語文仍欠佳的例子。

回覆樓主:

可以嘗試給他看看“豬頭小偵探”和“鬥嘴一班”,如果喜歡數學,可以嘗試後,數學小偵探,數學大戰,科學密碼,還可以試一試“查理九世”,其實我覺得“童話夢工場”男女都適合

回覆樓主:

我家也是把英文版本的H P可以翻來覆去讀幾遍,就是中文閱讀落後很多,她回來說他們學校在推薦查理九世,她也想看,於是我去書店買了一套20本回來,我一讀level超出她的中文閱讀能力,但是故事吸引她,於是陪著她讀了幾本,後來聽她女同學們聊天,他們正在讀“童話夢工場”,於是書展也買了全套10本回來,發現這個level剛好適合她,第二次去書展,有差不多level的豬頭小偵探,也一套買回來,順便還買了數學小偵探,科學密碼,數學大戰(我家也喜歡科學和數學類的讀物),這些level都比較適合她的閱讀水平,她都可以靜靜地讀一個鐘,等她讀完這些書,估計就可以比較順暢地讀查理九世。

Elenalan 發表於 18-8-12 13:59
冇關係,但Captain Underpants都有中文版叫"內褲超人"  d 屎尿屁底底最吸引小朋友
...

‹ 上一主題|下一主題