用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請推介合8-10歲男仔睇的中文書
樓主: Ocean419
go

請推介合8-10歲男仔睇的中文書  

bobbob 發表於 18-7-4 10:43
可能你少逛書局,近排幾間書局都promote緊"the deer and the cauldron"。
除咗金庸,四大名著都有唔少英譯 ...

呢2年去書局只看中文書,不過就算比我見到英文版都未必知咩黎

IloveJJ 發表於 18-7-4 10:01
我個仔份人好奇怪,佢喜歡睇同一本書幾次。第一次好睇,追劇情。跟著再睇第二次,慢慢睇,有啲甚至超過兩 ...

我仔d英文書都係會番睇又番睇,但測考分數一樣平平無奇,寫字時隻手快過個腦,對寫作的grammar 完全唔care, 大細階有冇question mark full stop 完全是隨心的。我慢慢領會到閲讀能力高的人在老師的marking scheme 下也不一定會拿到高分的道理

醒目開學勳章

Ocean419 發表於 18-7-4 10:51
呢2年去書局只看中文書,不過就算比我見到英文版都未必知咩黎
啲書擺響中文部,仲有埋中文書名

bobbob 發表於 18-7-4 10:47
唔係嚇你,我由小4起睇金庸,每本大大話話睇成6、7次,又真係唔覺對中文有幾大幫助 ...

我女每本睇咗十幾次,中文閱讀卷一樣唔合格;英文日日睇,又係 GE 卷唔合格。反而寫作有60+聆聽,70+。
中文嘅嘢,好多時好睇評卷員 buy 唔 buy 你睇法。我女今次照足佢嗰組老師教咁答,點知改卷嗰位老師唔 buy, 所以唔合格。英文就始終死 grammar.

醒目開學勳章

YolandaTam 發表於 18-7-4 11:43
我女每本睇咗十幾次,中文閱讀卷一樣唔合格;英文日日睇,又係 GE 卷唔合格。反而寫作有60+聆 ...
印象中你女幾有文采,照道理應該唔會唔合格,尤其係GE嗰類有得讀,可能你女間學校出卷好刁鑽同俾分好嚴。

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 18-7-4 11:07
因為我一來唔睇金庸,二來唔會重睇
識人從唔睇書,作文多錯別字,中文會考好過我

bobbob 發表於 18-7-4 09:10
你個肯睇中文書唔駛煩..
當年你地係度講hp 和字典書,我就好似傻佬咁係j857 搵中文書呢

IloveJJ 發表於 18-7-4 12:35
點解閱讀卷會唔合格架?  你講中學喳?

中二,中文一半人唔合格,英文唔知,但我女話有堆人圍埋喊話唔合格,老師好似話係 disaster.

IloveJJ 發表於 18-7-4 10:01
我個仔份人好奇怪,佢喜歡睇同一本書幾次。第一次好睇,追劇情。跟著再睇第二次,慢慢睇,有啲甚至超過兩 ...
吾奇怪嘎! 我本人同大女都係甘。對於自己中意的書,會重複睇好多次。

以我自己為例,第一次係追情節,第二次係睇細節,第三次開始思考。好書真係值得細細回味的。

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 18-7-4 12:46
當年你地係度講hp 和字典書,我就好似傻佬咁係j857 搵中文書呢
何止857,889我都留唔少腳毛仲未計未識性時買定嗰堆啟蒙書
我次次問完人轉頭就借或買,係阿仔唔落搭,始終英文小說啱睇好多,好彩最近總算踏出咗1小步。

Ocean419 發表於 18-7-4 06:36
請問你小朋友開始睇金庸時幾多歲?需要伴讀還是自己讀?

上年暑假升小三,由射雕開始自已睇。小朋友小一學期中,伴讀完十幾本小兵後,就開始自已睇書,伴讀速度太慢了。

bobbob 發表於 18-7-4 16:36
何止857,889我都留唔少腳毛仲未計未識性時買定嗰堆啟蒙書
我次次問完人轉頭就借或買,係阿仔唔落搭 ...
889 我都有ar,但較少,借過些日本的,有d悶,但近年日本卡通「我的名字」不錯,講開好多題材都是based on 時空轉移

MrBeast 發表於 18-7-4 19:16
889 我都有ar,但較少,借過些日本的,有d悶,但近年日本卡通「我的名字」不錯,講開好多題材都是based on  ...

但我的名字很好看。舖排很好,Crater 一幕好難忘。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

haihaimom 發表於 18-7-3 09:55

台灣出版的童書我覺得文筆比香港的優美。可以到博客來選書 ...
我都係上博客來買比個仔.....首推李光福老師的童書, 好多LIBRARY都有.

我囝小二開始睇新雅文化出版的 (1) 西遊記 (2) 三國演義 順序看, 全文字那本, 文筆優美, 生動有趣. 初期是我每晚陪睇, 我讀一段, 囝讀一段, 慢慢佢感到樂趣無窮. 繼而鼓勵加陪讀金庸小說, 小五已睇完金庸所有小說, 獨愛金庸這位名作家,  後來睇衞斯理小說, 只睇了約頭十多本, 轉睇三毛小說. 今暑假再番睇金庸小說.
我想同大家分享是我囝小一第一次中文小測只有40多分, 不合格, 我沒有放他去補習, 反而鼓勵他閱讀. 後來, 中文明顯有改善, 第一次呈分試中國語文卷仲取滿分,嚇我一跳. 今年他中一讀B1中學, 中文券及寫作券全級頭十名內, 中文對他完全沒有難度. 想話比大家知, 其實母親只要起步多陪讀, 效果真的很好. 本人不讚成以漫畫作為起步, 只要家長投入, 對小學階段的小朋友就是世上最好睇的一本書.

希望大家多些關愛兒女, 將閱讀習慣建立在孩子的身上.

MelonQueen    發表於 18-11-13 21:59
mianyang_99    發表於 18-7-9 12:25

回覆 haihaimom 的帖子

博客來網購回香港, 運費會不會好貴? D書咁重.

tabojean 發表於 18-7-9 17:14
回覆 haihaimom 的帖子

博客來網購回香港, 運費會不會好貴? D書咁重.

買套裝書抵啲,因為佢當一件貨計,買兩件貨運費一樣,所以買兩套套裝書應該最抵。舊書折扣多啲,又或者暑假去台灣旅行時預先訂,喺7仔攞。