用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 發展遲緩9個月派入地區名小
樓主: siufung
go

發展遲緩9個月派入地區名小  

名唔名小, 只是一個名詞, 名小都有唔同BANDING學生
追唔追到, 追唔追,其實好睇父母心態 !
不要同人比較,  做好自己, 對得起,已經足夠 !
而且如果是專家評估了是9個,咁細個唔難追 !
只要找出合適方法
PHONICS對某D小朋友可能唔WORK
學唔學識PHONICS not big deal
可以用故事方法,多元教學,掌握了某個數量詞量, 

大D再去學PHONICS(如果真係想)也未遲

難埋名次, 他人 !
官津小點都唔會踼你出校 !  

明知有發展遲緩,係都要抽名小,只好祝個小朋友好運

cloudcloudrobot 發表於 18-7-3 09:46
明知有發展遲緩,係都要抽名小,只好祝個小朋友好運
説中了「重點」!是父母一廂情願的期望,遠高於孩子的需要。

回覆 siufung 的帖子

欣賞你肯為朋友切想,首先一提takes 2 to tango, 佢又是否肯聽先?我有個朋友本身性格好强,唔易接受人意見。
assume 你 fd 肯聽,我有個fd 3 / 4歲時評估為弱智,e加在ssp 谷小學就讀, its poosible 但要預頭兩三年父母孩子都要付出和辛苦

MrBeast 發表於 18-7-3 09:58
回覆 siufung 的帖子

欣賞你肯為朋友切想,首先一提takes 2 to tango, 佢又是否肯聽先?我有個朋友本身性 ...

感激Mr Beast你明白
始終身為一孩之母,明白父母苦心.
有時想,如果是我自己孩子, 能力不及但運氣補救, 比我抽到心儀我又是否能輕言一句“不要強求”而毅然放棄呢?
當自己孩子不如人,一旦有優勢在握,內心掙扎不是旁人能理解的.
我道:怕不怕小朋友大壓力, 會不會進一步打擊他自信心…
朋友一往直前,“唔試點知”?
問題是,一試之下難以抽身, 正如其他網友謂,官津極少勸退的,之但係“苟延”是否真對孩子有利呢?
這孩子,是我學生,是我朋友(但又不至於極親密朋友)的兒子,可以幫到或比到意見的話,即使不啱聽,我也想比d 意見,任由她自行分析,畢竟前路舖排是父母多於任何其他人的意願

siufung 發表於 18-7-3 10:12
始終身為一孩之母,明白父母苦心.
有時想,如果是我自己孩子, 能力不及但運氣補救, 比我 ...
是的,名津小唔會直接踢小朋友出校,但學校會用盡方法,令家長同小朋友難受
唔知有發展遲緩抽入名小,無話可說。明知發展遲緩,家長硬要為左面子,係都要送小朋友去一間唔合適的名小,對小朋友又是公道嗎?

發展遲緩都有達標的一日,點解唔等小朋友再冇發展遲緩,先考插班入名小?

唔好同我講地區名小可以唔谷同唔重視成績

siufung 發表於 18-7-3 10:12

唔試點知」is the right attitude for sure.  大不了咪轉校,當然過程和環境可能令小朋友失自信,亦可能變得堅強,父母要自己取捨。

官津in general have more support for sen, 盡量爭取

cloudcloudrobot 發表於 18-7-3 10:20
是的,名津小唔會直接踢小朋友出校,但學校會用盡方法,令家長同小朋友難受
唔知有發展遲緩抽入名小,無話 ...

jm你的是十分理性的分析……
正如我一樣,均為“旁觀者”
當事人角度不一樣,認為居於牛後勝過位於雞首……
因為在牛任何一個位置都屬畜,位於雞首極其量只是禽……
我也信有奇蹟、也有成功個案,只知道在邁向這成功路上,大人小朋友也將經歷比常人更大的障礙……
硬件配置是必然,心理調節亦不容忽視,如兩者能掌握穩妥還好,否則中間出了什麼狀況則苦了大人小孩……

MrBeast 發表於 18-7-3 10:23
「唔試點知」is the right attitude for sure.  大不了咪轉校,當然過程和環境可能令小朋友失自信,亦可能 ...

正是……
所以心理質素十分重要……
在必要時懂抽身取contingency為必要,否則牛角尖鑽下去可導致萬劫不復……

醒目開學勳章 王國長老

cloudcloudrobot 發表於 18-7-3 10:20
唔知有發展遲緩抽入名小,無話 ...

發展遲緩,唔一定追追下就達標
你進步時,大家都進步緊。都係果句,學習唔止功課,社交、情緒、表達、組織,每一日都在發展
每個sen小朋友情況唔同,就算我有第一手經驗,我在我仔身上經驗過的,又未必apply在另一孩子身上
小朋友如果跟得上,我衷心鄧佢高興;希望當小朋友力有不逮時,老師願意等一等

sangria 發表於 18-7-3 09:28
如小朋友有私人 therapist跟開都好d.  如有政府跟埋更好。政府喺K3 下學期&小一入學前暑假會幫小朋友再做評 ...

小朋友之前有密集訓練……家居訓練等……
但中間出現“回吐”,即小朋友開始抗拒太排山倒海的課程,導致出現情緒問題……
於是訓練放緩,反集中傳統課程……
我看出小朋友已很努力,但集中力問題仍存在,每星期一小時英補,盡我努力也只能令他有半小時真正集中吸收知識……
離座分心這些不是一時三刻可調節的問題……
他幼稚園是全日制、愛心型,少學術,要求不多故老師未有太多意見。
另小肌肉發展亦不達標,觀其書寫,在速度上記認上也須更大努力……
可以預見上小一時在書寫上(例如考測寫答案)會引起一些問題……

其實是否萬劫不復,好睇家長,點處埋,家長是否可以調節心態!!!!

我小朋友也是在K3階段評為delay 9個月+讀障,我一路比training他,也跟姐姐上了地區津小,小一初期真係未跟到,成績由尾數上,不過我不介意, 只在乎可以輸分數,不可以輸信心,也不段鼓勵,
到學期尾,開始有了氣息,雖然不高分,考默仍是0,但已經進步 ! (平時默書是加分制的)

他的PHONICS也是上不了2個音的BLENDING, LEVEL 3
但在學校默PHONICS一PART 又可以好高分
listening又可以高分(因不用寫)

不過他真的不是可以用PHONICS去串字, 他要用故事形式去記會好好多,phonics 在串生字真係幫不了他。 

只要有心去跟去找合適方法教小朋友, 9個真係唔係什麼大件事 !  

努力找方法向前看, 一咪擔心, 不如去行動
希望在明天

Charlotte_mom 發表於 18-7-3 10:37
發展遲緩,唔一定追追下就遲標
你進步時,大家都進步緊。都係果句,學習唔止功課,社交、情緒、表達、組織 ...
希望當小朋友力有不逮時,老師願意等一等>>最怕係家長唔等得

siufung 發表於 18-7-3 10:43
小朋友之前有密集訓練……家居訓練等……
但中間出現“回吐”,即小朋友開始抗拒太排山倒海的課程,導致出 ...
作為老師兼好朋友,不單為小孩補習,更應幫家長補一補她的心態. 追進度也要按步就班的...

Charlotte_mom 發表於 18-7-3 10:37
你進步時,大家都進步緊。都係果句,學習唔止功課,社交、情緒、表達、組織 ...

多謝版主……
你的經驗和分享是很實在的一些鼓舞……
當然,除了個別孩子的背景,更多的是背後的支援,才引發其後的結果……
版主出心出力之程度,亦非每個家長一樣能付出得出……
多謝您的分享,明白有時候一分耕耘只有半分收穫,只能再出力多耕耘一分,搏取多半分的收穫……

siufung 發表於 18-7-3 10:34
正是……
所以心理質素十分重要……
在必要時懂抽身取contingency為必要,否則牛角尖鑽下去可導致萬劫不復 ...
曾經有高人講過:冇唔得的小朋友,只有唔得的家長。
家長先要有正面的態度,然後計劃下action plan,協康有不同的小組班,最好就家長陪同一起上,因為follow up training 每日做先有效,咁next question 是有冇時間⋯好多logistics 問題要解決。

另外唔好怕被標籤,盡量爭取,官津不時有資助program,eg, 有個「成長的天空」,一些父母怕被標籤有問題,被邀都唔參加

醒目開學勳章 王國長老

當真只係 delay 9 個月? 整體評估仲有無其他問題?

咁我真係識人係 SEN, 家長都曾要求留班, 但學校畀學生坐 "白金升降機" 一路升班到畢業為止.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

siufung 發表於 18-7-3 10:54
多謝版主……
你的經驗和分享是很實在的一些鼓舞……
當然,除了個別孩子的背景,更多的是背後的支援,才 ...
明白有時候一分耕耘只有半分收穫,只能再出力多耕耘一分,搏遘小取多半分的收穫...<<請小心,用埋最後一分心力去搏取收穫而弄至身心俱疲...後果難想像.

有時唔係老師唔想等,在地區名小,老師們都忙於追進度,根本再冇時間幫發展遲緩的小朋友
所以有家長面對現實,幫小朋友搵間關愛小學(即家長心中的二三線),咁小朋友至少有人理,唔會隱形

小朋友在學校點學都唔識,又冇人幫,又成日要同其他小朋友比較,我見到都唔好受

叫好好彩, 官津小都叫有服務 !
去了解下, 自己小朋友的權利,多了解已派學校有什麼服務,調節
! 已經選擇了這校, 就比心埋準備面對吧 !   

私小一搬叫你, 自己去找服務吧, 已經好好多 !

Being positive  !