用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 發展遲緩9個月派入地區名小
樓主: siufung
go

發展遲緩9個月派入地區名小  

有調适,仍有2科不合格,都叫尚能应付?

AndrewHo_FB 發表於 19-2-12 06:42
我小朋友在讀地區名校. 偶然在自修室和另一讀在同一地區但二線小學的家長交流.

我小朋友每天的功課 (8-13  ...

.....

AndrewHo_FB 發表於 19-2-12 06:42
我小朋友在讀地區名校. 偶然在自修室和另一讀在同一地區但二線小學的家長交流.

我小朋友每天的功課 (8-13  ...

這確是事實……
部份二線學校比一線更谷……
有些進取的學校欲提昇學生程度質素,會將課程加深、功課量增加,屢見不鮮……
常有朋友家長驚嘆小女學校咁少功課、冇測驗、一年幾次默書(仲唔計分)、冇抄寫冇背書,比大部分官津少工作量……個個以爲私小谷到爆 ,令人大跌眼鏡

picamama 發表於 19-2-12 07:04
兩科主科中英不合格也可以升班?

應該是升班要求也有酌情處理

legolas625 發表於 19-2-12 07:30
有調适,仍有2科不合格,都叫尚能应付?

因比起預計中情況已算滿意。
小朋友喜歡返學,人際關係ok ,亦未有接獲學校投訴,初步總算適應了……
現期望逐步再改善……

jesswu 發表於 19-2-12 08:33
應該是升班要求也有酌情處理

....

picamama 發表於 19-2-12 08:38
咁可能害左佢,可能打算求其比佢小六畢業,到時入一間不理想的中學,中學更加跟不上,最驚個人冇晒自信學 ...

這個是切身又現實的問題……
但當時人眼前未能放棄名小投二線,心存希望總有一日追上……
當然,這一日很可能真的會出現,但萬一一直如此,怕衹怕家長到時亦未能抽身……

jesswu 發表於 19-2-12 03:14
其實資源確實夠……
但學校有因應家長請求及學生需要酌情處理學業進度要求。
所以順勢升班應該問題不大 ...
已不記得何時開始,有班公平膠係度嘈話不應歧視SEN,EDB就"順應民意"整咗個不知所謂既融合教育,將大部份特殊學校取消,將SEN和普通學生"一視同仁"撥入正常學校一同上課

一視同仁既意思係,只要你睇到嘢聽到嘢寫到字,EDB就會以正常人既考核標準係TSA/BCA/Pre-S1去評分。

所以點解,個D收咗好多SEN或NCS學生既學校,升中派位會比一般學校差一大截。

Felix223    發表於 19-2-12 14:05
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

其實有d人係好运,抽中一缐,都寜願係名校墊底。

只可以講小朋友delay,如果本身有potential应該6嵗前黄金期就追到大部分(唔計身體有特別問題),唔係想睇小呢位小朋友,只係擔心佢愈上愈辛苦,影響埋自信,情緒。

不過樓主係外人,自己家長感覺良好,外人擔心也無乜用。

picamama 發表於 19-2-12 07:04
兩科主科中英不合格也可以升班?
官津小學, 6年小學生涯被EDB規定只可主動要求學生留一次班, 但留咗一個學生班, 即係少咗個收插班生既機會, 所以佢地基本上唔會咁做

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-2-12 09:10
官津小學, 6年小學生涯被EDB規定只可主動要求學生留一次班, 但留咗一個學生班, 即係少咗個收插班生既機會,  ...

我諗小一更加唔會留班,派位後大量優質學生來叩門,留返d留班位收叩門生嘛

picamama 發表於 19-2-12 08:27
每日8-13樣功課請問要做幾耐?你小朋友一定快手

學校網頁指引是每天做功課約 30min.

但開學半年, 每天都花 1 - 2 小時做功課, 而且小朋友要專心坐定定. 學校從來都不理自己的指引. 有多個同學仔説做功課做到喊.

但好處是教深但考淺, 比同區二線的考得淺及教得慢. 例如, 二線的在 1月頭考期考, 我們的在1月中考, 考試題目也沒有太多"思考"題及"挑戰"題.

所以入了一線的也有好處, 起碼名氣大, 給其他家長有高不可及的錯覺, 轉校插班也容易些, 將來派位也好些. 反而入了二線的更加小心.

我心想, 一或二線的, 絕對不適合發展太緩慢的小朋友, 否則就相當辛苦, 最好就在幼稚園留一年, 那麼 "發展遲緩9 個月" 就已經不是問題了.

回覆樓主

就算無delay
學校唔太谷
都會有小部分人會跟唔上

抽中咪試下囉

siufung 發表於 18-7-3 07:55
謝謝大家……
情況是,我由小朋友k1起跟進他的英文,主要教他phonics和幼稚園課程內容(簡單句子單字、會話 ...

別人家事

really non of your business.

jesswu 發表於 19-2-12 03:08
這post已多月了..
多謝網友關心,略略講講現時情況。
小朋友上課差不多半年, 暫時尚能應付。家長稱有向學校 ...

樓主分身?

回覆樓主:

眼見身邊朋友就是這樣,選校只重視名氣,只是聽人講邊間好,邊間多人選便跟風, 根本唔認識學校,也一廂情願,到時跟唔上,就怪無支援。所以選校不是選名氣,選適合小朋友能力。

二線比一線功課多,津校比私小功課多,實在正常,因為 所收學生水平高,根本就唔需特別操練已懂得,而家長本身支援也足夠。

在名小墊底,升中入band 3, 我寧願在三線小學做band 2(卷淺好多),而且支援服務多些。

回覆樓主:

同埋家長真係要知一知現在小學課程教緊咩,幼稚園唔谷小朋友,也要培養中英文閱讀習慣,否則字都唔識多個便升小,真係死得

回覆樓主:

至於轉校,除非去三四線,不過也不一定得,因為滿江紅點會吸引?好似好悲哀,但呢個就係現實。香港從來就係競爭,除非我哋像澳洲般沒有考試,就近派校

其實係咪只係發展遲緩咁简單?