用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 發展遲緩9個月派入地區名小
樓主: siufung
go

發展遲緩9個月派入地區名小   [複製鏈接]

subb 發表於 18-7-4 14:33
其實唔知邊個地區名小, 好難知道該校是否谷,
而且唔同地區的名小, LEVEL 可以好大分別 !
...

是黃大仙區的錦x

siufung 發表於 18-7-4 14:38
是黃大仙區的錦x

應該是地區一哥

是黃大仙區的錦x

(emoji)(emoji)

是黃大仙區的錦x
真係唔谷唔揀。。。。

subb 發表於 18-7-4 14:33
其實唔知邊個地區名小, 好難知道該校是否谷,
而且唔同地區的名小, LEVEL 可以好大分別 !
...

可能係。聽過唔少家長分享,唔少唔同區聽都未聽過的地區一綫,真係好啃好谷,唔係講笑。咁玩法坦白講唔值得。

是黃大仙區的錦x

保記好似間間都谷

是黃大仙區的錦x
PLK學校作風, 唔谷唔舒服

人家既然明知山有老郤偏要向虎山行, 尤係佢啦!

人總係要經歷過錯誤才會接受現實

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

siufung 發表於 18-7-2 19:37
這個朋友兒子,能派中第一志願當然開心……
但有點替她擔心,請問有否類同情況又能順利過渡的個案呢?
...

孩子是有,叩門當年笫一間踢自己出校小學,佢咁收孩子甘入 好彩佢有支援小组上咗六年堂,最深刻是補習社老師咆哮孩子太愚蠢,為有在家中私補,又好彩遇著好私人老師在小四時,佢由小三課程教起,由六+分升至八十分…

hkpapa852 發表於 18-7-4 17:55
PLK學校作風, 唔谷唔舒服

人家既然明知山有老郤偏要向虎山行, 尤係佢啦!

Hkpapa,請問此校谷的程度如何?願聞其詳,可透露一下嗎?

siufung 發表於 18-7-2 19:37
這個朋友兒子,能派中第一志願當然開心……
但有點替她擔心,請問有否類同情況又能順利過渡的個案呢?
...
我家細仔因為早產3個多月,也有DD發展遲緩越了解得多
發現好多家長不接受,或者不易地而處小孩能力有限

有D家長覺得小孩大大下自然會無事,對於訓練、密集班好抗拒,自己害死自己個仔

外人講一千句也沒有,心痛小朋友也好,只有等跟不上老師勸退!

siufung 發表於 18-7-5 15:18
Hkpapa,請問此校谷的程度如何?願聞其詳,可透露一下嗎?

錦X目標中學應該是保一,去看看保一便知錦X大概有幾谷了。

回覆樓主:

而家小朋友過咗一個學期,情況如何呢

我估在地區名校讀, 又有遲緩, 壓力一定非常大. 就算是發展正常的的小朋友要在這些學校生存, 也不容易.

老師要追趕課程已不容易, 要抽身照顧 SEN 學生並不可能. 靠註校的社工/治療師幫手, 資源也不夠.

湘 發表於 19-2-9 23:30
而家小朋友過咗一個學期,情況如何呢

這post已多月了..
多謝網友關心,略略講講現時情況。
小朋友上課差不多半年, 暫時尚能應付。家長稱有向學校申報情況, 故所有考試測驗功課也酌情處理, 例如, 合格分set得比別人低, 考試有加時,功課減量等。在這些安排下小朋友暫有兩科主科中英不合格.
小朋友專注力弱, 上課未能留心, 亦有影響同班同學(例如常逗人傾偈),經常玩弄文具等。但幸小朋友性情純良並無侵略性, 輕度騷擾同學並未惹來投訴, 衹有得老師勸誡
社交方面尚算正常, 朋友並太多, 因肢體動作未及同輩靈活矯健, 故間中受少數同學取笑(未致欺凌)。
家長尚滿意孩子學校生活,仍希望努力下可追至正常水平

AndrewHo_FB 發表於 19-2-10 05:51
我估在地區名校讀, 又有遲緩, 壓力一定非常大. 就算是發展正常的的小朋友要在這些學校生存, 也不容易.

老 ...

其實資源確實夠……
但學校有因應家長請求及學生需要酌情處理學業進度要求。
所以順勢升班應該問題不大……但要以"達標"程度(即解除所有特別安排)而上則需時。
我有一個問題是,到了呈分階段,"特別"安排是否仍可存在的呢?

jesswu 發表於 19-2-12 03:14
其實資源確實夠……
但學校有因應家長請求及學生需要酌情處理學業進度要求。
所以順勢升班應該問題不大 ...

學校幾好,支援得好好。至於呈分,如果有牌好似仍會有支援。

回覆樓主:

其實地區一線的試卷往往深好多,才不及格,若在三線讀可能及格了,其實及格好重要,小朋友自信好多,学習才有成就感。

同埋小朋友應該不止言障問題,專注及學習能力也稍遜。

唉!家長選校真的不應自我感覺良好

我在小一入學家長講座中, 校長説過, 曾經有家長表示, 小朋友上課時不能長時間寫字. 校長準許那小朋友上課時, 可以不完成上課時的習作, 留待星期6及日在家中完成.

這就是學校的安排了.

我小朋友在讀地區名校. 偶然在自修室和另一讀在同一地區但二線小學的家長交流.

我小朋友每天的功課 (8-13 樣) 是比她多. 但我發覺她學校的教學速度比我小朋友的快約 2-3 星期. 而中文考試的內容比我小朋友的深, 但我小朋友試卷的比較長.

我只可解釋, 二線的要上位, 可能比一線的更催谷.

如果小朋友有 delay, 最好在幼稚園留一年, 待追上應有的進度時才上小學. 如小學時追不上, 又可留一年. 雖然遲一點才能畢業, 但總好過每天都哭哭啼啼過6年的小學生活. 小學的功課及考試真是多又深.

jesswu 發表於 19-2-12 03:08
這post已多月了..
多謝網友關心,略略講講現時情況。
小朋友上課差不多半年, 暫時尚能應付。家長稱有向學校 ...

兩科主科中英不合格也可以升班?
‹ 上一主題|下一主題