用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 發展遲緩9個月派入地區名小
go

發展遲緩9個月派入地區名小  

這個朋友兒子,能派中第一志願當然開心……
但有點替她擔心,請問有否類同情況又能順利過渡的個案呢?

佢本人都未担心,你唔洗担心喎~名小……係有要求既。问下版主或者会有多d提示。

siufung 發表於 18-7-2 19:37
...
選校前沒考慮嗎?

回覆樓主:

人地子女真係唔輪到外人去擔心,顧掂自己先,做好本份就夠。
我弟幼稚園時語言遲緩,4歲才講單字,初小都用一段時間去追落後,但上到高小就彈出,名列前茅,順利入Band 1A中學,大個都係一名成功嘅專業人士。所以有書缘有潛質嘅總有發圍一日,不要輕看別人。

...

咩情況都聽過,有讀唔上面對現實轉校,有讀唔上唔理、但求留在名校過日子,亦有發展追返哂,越讀越好。

唔使理人,如果係超熟朋友,你都一早講左你要講既。朋友點選係佢既選擇。

...
噢!原來是朋友的兒子。

...
其實是朋友的兒子,你替她擔心又如何?我們在這裡能給予什麼有效的建議嗎?因為始終不是她本人自己發問,又沒有較多資訊、背景可讓網友了解,真的很難幫忙她.....除非那本人是你,這樣就相對容易交流。

回覆樓主:

謝謝大家……
情況是,我由小朋友k1起跟進他的英文,主要教他phonics和幼稚園課程內容(簡單句子單字、會話等)……
已有告知朋友他兒子的進度,跟同級相距一大段距離。
朋友一直都了解的,現時抽到名小,希望能追上,著我加快教學速度,可惜效果未如理想……
我意思是盡了力到時如果太吃力再想辦法(意思是轉一間有支援的小學),而她則表示難得抽到心儀,不會放棄……
看著小朋友追得辛苦卻吃力不討好,希望了解其他成功個案……(他另外還各科有專人私補的)
抽到的名小課程上應該會比其他學校快最少半年,壓力不小
多謝大家……

LittleButter 發表於 18-7-2 23:17
其實是朋友的兒子,你替她擔心又如何?我們在這裡能給予什麼有效的建議嗎?因為始終不是她本人自己發問,又 ...

jm講得甚有道理……
因當事人是我朋友,小朋友又是我學生,才貿然一問……
由於我並無處理遲緩孩子的經驗和資歷,只能針對其弱項加固,並不是專業……
其實評估已由之前遲緩一年多進步到今天只遲緩9個月,情況看似樂觀……
只怕進取型的名小反對他學習造成障礙……
多謝您意見……

回覆樓主

見得太多,睇小朋友造化

siufung 發表於 18-7-3 08:02
jm講得甚有道理……
因當事人是我朋友,小朋友又是我學生,才貿然一問……
由於我並無處理遲緩孩子的經驗 ...
所以我建議你问版主Charlotte_mum, 佢有經驗。

醒目開學勳章 王國長老

Yanamami 發表於 18-7-2 19:51
佢本人都未担心,你唔洗担心喎~名小……係有要求既。问下版主或者会有多d提示。 ...

版主暗示,祝佢好運
經驗話我知,學習成績只係其中一樣,仲有社交、行為發展、同輩相處等,至係大concern
而老師識唔識/肯唔肯處理,就直接影響小朋友成長了
都決定左讀,見步行步啦

LittleButter    發表於 18-7-3 08:53
MrBeast    發表於 18-7-3 08:47

回覆樓主:

樓主好人   
相差9個月唔係少!家長要努力,但鞭策之餘千萬不可磨滅小朋友對學習的興趣與自信心。建議早d同學校傾吓,世上無難事,加油!

...

首先, 統一派位表上有冇申報?有冇cac支援?

siufung 發表於 18-7-3 07:55
謝謝大家……
情況是,我由小朋友k1起跟進他的英文,主要教他phonics和幼稚園課程內容(簡單句子單字、會話 ...
咁 phonics blend 5 blend 到?

MrBeast 發表於 18-7-3 09:04
咁 phonics blend 5 blend 到?

Blending對他暫時力有不逮罷……
暫時只能掌握beginning sound,例如bat, boy, bed是B字頭發音,cat, car, candy是c字頭發音……
我教開phonics的,好清楚哪一年紀可以有如何的進度……
我自己女,K2開始教她phonics,每星期一小時,9個月已完成全部課程,K3已能90%默出4個syllables的字……
我這個學生,是起碼1年behind,進度是regular小朋友的一半,甚至以下……
所以有點擔心

人地個仔,好命水抽到名校,多數照讀。
讀唔上,佢父母自然會諗辦法。

siufung 發表於 18-7-3 09:17
暫時只能掌握beginning sound,例如bat, boy, bed是B字頭發音 ...

blending for pre-schoolers都唔係一個個掌握到啦,包括native speakers!  咁細個都係聽+講先!

回覆樓主:

如小朋友有私人 therapist跟開都好d.  如有政府跟埋更好。政府喺K3 下學期&小一入學前暑假會幫小朋友再做評估。如有 delay會問家長攞 consent send report俾學校(官/津).  到時開學後會有更多支援。 delay/special needs其實幾普遍,一般學校都會有 support的。但如小朋友behind唔少,私人方面要做多d

siufung 發表於 18-7-3 09:17
暫時只能掌握beginning sound,例如bat, boy, bed是B字頭發音 ...
咁delayed, 未 blend 到都reasonable, 至少first sound ok.  
首先我會問下教局可唔可以keep 學位但遲一年升小。if this is not an option, 盡量在summer master 到 blending ,咁少樣野worry.

不過中文先係biggest concern, 來來去去都是拆字和語感,要盡量在summer 時 catch