用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Grade 8 那個學校會有位
go

Grade 8 那個學校會有位 [複製鏈接]

突然需要搬回香港,請問大家現在那家比較好的國際學校會收Grade 8學生?需要2018-19開始。迷惘中,感謝大家的意見
   0    0    0    0

mizuho 發表於 18-7-1 19:52
突然需要搬回香港,請問大家現在那家比較好的國際學校會收Grade 8學生?需要2018-19開始。迷惘中,感謝大家 ...

望下esf website有的中學還有位,另外有d冇甘熱門既IS都重有收Y8

好的學校,本身, 點都咁易有位

我舉例, 漢基筆試完+面試完

漢基話, 如果有人走, 才有位騰出

漢基收左,. 但無人走, 就無位

而家都未有消息

英基 最大機會

另外你仔女勁唔勁抽先?

Applications from strong pupils after the published deadlines will be considered subject to places being available, especially if applicants are from overseas and do not have a place in a school in Hong Kong.

https://www.harrowschool.hk/admi ... ns-process/keydates

mizuho 發表於 18-7-1 19:52
突然需要搬回香港,請問大家現在那家比較好的國際學校會收Grade 8學生?需要2018-19開始。迷惘中,感謝大家 ...

朋友apply ESF Island school year 8. 大概五月報,已經收了。成績好好的

lui 發表於 18-7-1 20:51
朋友apply ESF Island school year 8. 大概五月報,已經收了。成績好好的

因為Island School 重建, 舊年十二月開始搬去大圍及沙田兩間由屋邨學校改建嘅校舍,好多讀開嘅學生走咗。

識人喺裡面讀,話依家收咗唔少英文不太好的本地學校學生,英文入學試唔過關個新校長都話let them try 收咗。啲家長唔識英文,要求PTA newsletter 寫埋中文。教開啲老師好多轉走咗,讀緊好多學生本身住港島因為路程太遠想走,但搵唔到其他港島區其他國際學校轉。

Activehealth 發表於 18-7-1 21:10
因為Island School 重建, 舊年十二月開始搬去大圍及沙田兩間由屋邨學校改建嘅校舍,好多讀開嘅學生走咗。 ...

我朋友個仔在IS,他細仔考IS都晤收,是在全港最多人報的直資英小讀。

lui 發表於 18-7-1 21:21
我朋友個仔在IS,他細仔考IS都晤收,是在全港最多人報的直資英小讀。

有可能細仔唔收唔係英文問題,而係數學、行為問題嗎?

Activehealth 發表於 18-7-1 21:24
有可能細仔唔收唔係英文問題,而係數學、行為問題嗎?

系英文不達標。

lui 發表於 18-7-1 20:51

謝謝啊 明天打電話去問問

mizuho 發表於 18-7-1 22:20
謝謝啊 明天打電話去問問

剛上ESF website . 資料如下

http://www.esf.edu.hk/applyesf-school/

回覆樓主

謝謝分享!
小朋友讀上海的國際學校,但就唔識繁體中文字。
現在只求有OK嘅學校收

mizuho 發表於 18-7-1 22:23
謝謝分享!
小朋友讀上海的國際學校,但就唔識繁體中文字。
現在只求有OK嘅學校收

試試耀中?

Joewong97 發表於 18-7-4 05:21
試試耀中?

謝謝提醒
我明天打電話去問問
現在最麻煩係老師、校長都放假,沒辦法筆試、面試

Canadian中學有位

Activehealth 發表於 18-7-1 21:10
因為Island School 重建, 舊年十二月開始搬去大圍及沙田兩間由屋邨學校改建嘅校舍,好多讀開嘅學生走咗。 ...
早幾年轉左2個去 Glenealy, 除左一d其他問題, 亦因Island School要搬去大圍, 直升上去路程太遠, 所以再無留戀, 退學.

當時識左幾個小學媽媽, 孩子一直讀開Glenealy(家姐/阿哥都係讀到畢業), 亦因為呢個原因, 都唔打算讀ESF中學, 因會被派去大圍.

elmostoney 發表於 18-7-5 12:19
早幾年轉左2個去 Glenealy, 除左一d其他問題, 亦因Island School要搬去大圍, 直升上去路程太遠, 所以再無留 ...

見到好多IS 學生,都搬屋轉地址轉咗去港島區其餘兩間ESF中學,所以果兩間基本上呢幾年是全院滿座。

有朋友女兒,因為IS搬過沙田,提早返加拿大讀boarding school。如果唔係因為學校搬咗,都會好似阿哥咁讀埋Y13 正返加拿大讀大學。

mizuho 發表於 18-7-4 16:25
謝謝提醒
我明天打電話去問問
現在最麻煩係老師、校長都放假,沒辦法筆試、面試

KCIS 今天仲返緊,明天last day, 應該有位,可以試吓打去問問。

Activehealth 發表於 18-7-5 16:02
KCIS 今天仲返緊,明天last day, 應該有位,可以試吓打去問問。

謝謝(emoji)

2018開辦的祟正牛津國際學校 今年都開始招生, 現在有位, 可以報名.

www.ttms.edu.hk

http://www.ttms.edu.hk/#/tch/sblc/fy

just simple math they still got it wrong...
‹ 上一主題|下一主題