用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 馬鞍山靈糧vs九龍塘宣道
go

馬鞍山靈糧vs九龍塘宣道

主要考慮有細佬妹跟尾,和宣道課程可能比較深,大家又會點揀?

回覆樓主:

一個讀宣小, 如细又考到私/直, 有冇經濟考慮 ?

assado 發表於 18-7-1 15:58
一個讀宣小, 如细又考到私/直, 有冇經濟考慮 ?

有經濟考慮,但另一方面又唔想大嘅為咗細嘅放棄更好的機會

兩間升的中學是否分別很大?

littlestar_1000 發表於 18-7-1 16:36
有經濟考慮,但另一方面又唔想大嘅為咗細嘅放棄更好的機會

兩間升的中學是否分別很大?

升中成績相差一大條街。
APS 是全港私小一線頭。
靈糧是地區二線。
如有考慮經濟, 選擇靈糧, 讀得好升中都唔差。

回覆樓主:

不同 level 比較

回覆樓主

其實都知係唔同level 的學校
主要有兩個考慮,APS聽聞高小課程很深,如小朋友跟唔上會被勸退,另外就是考慮細佬妹跟尾問題
其實大嘅學術唔算好出眾,怕他在APS會讀得吃力,但六年間佢會唔會改變同發力係未知之數,又唔想抹煞呢個機會
所以先唔知點選。。。

littlestar_1000 發表於 18-7-1 17:00
主要有兩個考慮,APS聽聞高小課程很深,如小朋友跟唔上會被勸退,另外就是考慮 ...

考慮經濟, 靈糧都好, 細嘅讀埋同一間方便接送, 想成績再好, P4-6 加個私人補習老師準備呈分, 整體費用都平過宣小(學費加校車)。

回覆樓主:

我諗緊如果讀 APS,然後第二年試插班一線?

回覆樓主:

有些搏, 可以考慮靈糧, P1加私人補習老師跟, 考级三內, 準備小二插入更好一線, 又可留位俾细。

littlestar_1000 發表於 18-7-1 15:46
主要考慮有細佬妹跟尾,和宣道課程可能比較深,大家又會點揀?

宣道  

回覆樓主:

如冇經濟問題我會揀宣小,我都有細既跟尾,但我覺得應該因應小朋友既性格,能力去揀學校,唔想因為有細既而要犧牲大既機會。宣小收得你小朋友,即證明佢符合到學校要求,所以我會揀宣小。

1998Ruby1998 發表於 18-7-1 17:27
我諗緊如果讀 APS,然後第二年試插班一線?

呢個選擇也不錯,初小APS應該易適應,之後再考馬主/沙官/沙一呂應該綽綽有餘。

littlestar_1000 發表於 18-7-1 17:00
主要有兩個考慮,APS聽聞高小課程很深,如小朋友跟唔上會被勸退,另外就是考慮 ...
睇黎你非常無信心……禁点解又去考?考左收左就要对仔女有信心,而自己又要準備投放时间精神落去。

既然小朋友入到咁好嘅學校 就要相信佢嘅能力

zebrabb 發表於 18-7-2 10:30
呢個選擇也不錯,初小APS應該易適應,之後再考馬主/沙官/沙一呂應該綽綽有餘。
...
呢幾間 (馬主/沙官/沙一呂) 比宣小好嗎?
會唔會宣小發展全面d?

kiukiuma~ 發表於 18-7-3 16:54
呢幾間 (馬主/沙官/沙一呂) 比宣小好嗎?
會唔會宣小發展全面d?

樓主有細佬妹跟尾喎,那麼這幾所熱門津校應該比上不足,比下有餘喎⋯⋯
宣小當然好,之不過有好多考慮因素。如學費,校巴費,車程時間,還有樂器⋯⋯

zebrabb 發表於 18-7-3 17:00
樓主有細佬妹跟尾喎,那麼這幾所熱門津校應該比上不足,比下有餘喎⋯⋯
宣小當然好,之不過有好多考慮因素 ...
明白, 有多個細既真係要睇晒唔同因素
想請教, 如果只以學校計, 通常排名如何呢?  (宣小/馬主/沙官/沙一呂)
Thanks!

kiukiuma~ 發表於 18-7-3 17:09
想請教, 如果只以學校計, 通常排名如何呢?  (宣小/馬主/沙官/沙一呂)
...

宣小, 一呂, 馬主(聯繫曾肇添), 沙呂。
沙官(都好, 但冇研究)

zebrabb 發表於 18-7-3 17:00
宣小當然好,之不過有好多考慮因素 ...

可能一個經濟都支持到, 如細佬妹又考到好私小, 畀唔到去佢讀(經濟問題), 會第日畀佢話大細超。

APS 連雜費都要10K/月。

kiukiuma~ 發表於 18-7-3 17:09
...

我都係爬文看番,宣小有8成以上升band1。
沙呂就7成,一呂好似差少少,另外沙官大約6成幾,馬主得番5成幾。
假如有錯請更正一下。