用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 APS vs 聖彼得
go

APS vs 聖彼得   [複製鏈接]

女仔,對音樂興趣不大,地點和學費都不是考慮,應如何取捨?兩區中學校網對女仔分別大不大?虛心請教!
   2    0    0    0

APS。

BTW,升中網分別都頗大下...

請問九龍城既升中男仔相對中西區分別大嗎?但APS 如讀得唔好升中會點 ?

回覆 chy134 的帖子

中西區 Band 1 男仔得一半機會入到 Band 1 學校,之後就要入聖類斯,中西區得一間 Band 2 學校,仲要係男校,咁 Band 2 學生一係就讀中西區 Band 3,一係就去試下南區 d 跨區位。九龍城區學校都充足,論搵「合適學校」,會容易過中西區。

回覆 1998Ruby1998 的帖子

可否講解一下原因?兩間學校如何比較,中學校網又如何分别大。謝謝!

C462 發表於 18-6-30 23:38
女仔,對音樂興趣不大,地點和學費都不是考慮,應如何取捨?兩區中學校網對女仔分別大不大?虛心請教! ...

APS  

回覆 elbar 的帖子

可否講解原因?謝謝!

1998Ruby1998 發表於 18-7-1 01:44
回覆 chy134 的帖子

中西區 Band 1 男仔得一半機會入到 Band 1 學校,之後就要入聖類斯,中西區得一間 Ban ...
南區嗰D係外借位,同一般理解只有幾個位嘅跨區位有分別。

C462 發表於 18-6-30 23:38
女仔,對音樂興趣不大,地點和學費都不是考慮,應如何取捨?兩區中學校網對女仔分別大不大?虛心請教! ...

宣道

回覆樓主:

宣道

APS ,升中好很多

回覆 b3410 的帖子

聽說女仔如果屬band 1,在中西區中學校網因位多而競爭少,一定穩入band 1中學,但在九龍城中學校網因人多位少,有可能入不到band 1中學。這說法是否真實?

我覺得聖彼得好過APS, 聖彼得話晒是老牌名校,校風淳樸,加上我覺得港島區d 學生較純品,而且該校的老師教得好,唔似APS, 得個名,老師沒愛心,好靠自己,校舍又唔算吸引,都要收咁貴學費

回覆樓主

本人是宣小家長,小朋友讀左咁多年都好開心,師生關係都好好。宣小老師好穩定,學校政策好,方向清晰,師生上下都似一家人。自問都沒有出外補習,都係考試前溫習,家長要知道,學校著重音樂,要學樂器。但唔一定要入樂團的,純屬個人意願。一年班可以揀跟學校外請的導師學,佢地好有質素。如果想輕鬆啲,個人認為可以係山面自學。

學校好好,安排校車有兩輪,如參加課外活動、校隊、樂團,都仲可以搭校車(當然搭第二輪要加錢),但我知到唔係間間學校可以安排到。好多時沒有人帶的小朋友就會miss左課外活動機會。

回覆樓主

(...繼續...我有點長氣)
聽聞高年班外會谷左,但試問呢類老牌學校,(宣小已有六十多年歷史)有那一間唔谷?我諗重要的是樓主要認清楚小朋友是那一類,為佢揀間合適佢嘅小學。本人有兩個小朋友,兩種性格,第二個小朋友都不是讀宣小,因為唔啱佢。每間學校都有佢特色,重要的是搵啱學校比自己。

C462 發表於 18-7-3 21:56
回覆 b3410 的帖子

聽說女仔如果屬band 1,在中西區中學校網因位多而競爭少,一定穩入band 1中學,但在九 ...

不過APS大約80-90%同學最後都可以入到band 1學校,包括自行,考直私,叩門。

參考兩校的網站,其實升中分佈好大分別。

APS同學主攻直私,自行,跨區,叩門,升讀中學大多為直私,全港各區官津,神校比例高

聖彼得升讀中學大部分為港島官津,因為校網好,派位不俗。

其實睇下自己將來目標中學是那一類,已經不難決定。
還要考慮將來小朋友本身的競爭力。個人認為,自行考入,應該比派位派入,更加接近學校要求,更加容易適應中學生活。

回覆 Cavebaby 的帖子

很多謝你指教呀,我也十分欣賞APS的升中成績!小女性格較被動,學業成績中上,愛繪畫,音樂和運動都不是強項。想請教APS除了學術,樂器和體育外,還有其他課外活動重點培育小朋友其他方面才能嗎(如藝術)?是否小一至小六都必須學樂器?沒興趣學得不好可以不學嗎?就2校網頁,聖彼得似乎課外活動很多元化,APS就寫得比較簡單。

回覆樓主:

IloveJJ 發表於 18-7-10 08:42
剛出了派位,聖彼得今年女生23個入了英華
幾多人入KC呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題