用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小學通過叩門招的學生是否都是最優秀的學生? ...
樓主: Arabellahk
go

小學通過叩門招的學生是否都是最優秀的學生?  

重覆了

mannewliv 發表於 18-7-7 16:59
以我嘅經驗,識得唔少幼稚園或初小時鈍鈍笨笨既小朋友,去到高小或中學時先發揮出嚟,反而初初叻果班,唔少 ...

咁男女拔德望英華宣小九小一定只收鈍鈍笨笨既小朋友
所以我o地D小朋友入唔到
一定係o架啦
除非唔係o既者

回覆樓主

我又唔覺得一定係最優秀,尤其是小一扣門,小朋友主動多野講一定有優勢,但呢類係咪一定讀書好叻? 我又唔認為係,反而運氣加埋主動既性格就一定有幫助!

HAPPYT 發表於 18-7-5 15:04
不好意思,無意冒犯,只是有感而發。本人是今屆考生媽咪,考完小一後,覺得學術好緊要。 直私大部份有考學 ...

每間直私每年數以千計人報考,要involve 嘅老師,工作人員多不勝數,雖然話每間學校喜歡的學生都未必一樣,但要揀學生,第一件事要做嘅,可能係淘汰咗大部份參賽者,而最容易的淘汰條件,就係學術,禮儀。

要在一小時內就完全了解小朋友特質係十分困難,就算snoopy 校長佢自己宣稱有呢種超能力,亦無可能要求其他老師都做得到。

所以,成日話學術不重要的家長,真係唔好再自欺欺人。我不排除有個別exceptional case, 但大部份要過第一關的,就是達到該校學術,禮儀的要求。

去到2nd interview, 或者真係有機會睇下性格或其他特質。但唔過第一關,何來第二關的機會呢?

Arabellahk    發表於 18-7-20 23:38

回覆樓主:

只能是階段性的小勝。小朋友咁細,用"優秀"來形容,是否太誇張?

回覆樓主

朋友的小朋友扣門入咗區內2缐頭小學,一年班時確診adha及讀寫障礙

回覆樓主

小學扣門入的是否最優秀就唔知,只知靠關係入的好多都讀得麻麻,形成錯配,識幾個都小二轉走了,都是名校。

TAIOU4 發表於 18-7-7 18:08
咁男女拔德望英華宣小九小一定只收鈍鈍笨笨既小朋友
所以我o地D小朋友入唔到
一定係o架啦
唔少姐,唔代表全部

不好意思,無意冒犯,只是有感而發。本人是今屆考生媽咪,考完小一後,覺得學術好緊要。 直私大部份有考學 ...
謝謝你,超有用,受教了。

回覆 HAPPYT 的帖子

不要否定自己沒超前教育是錯。因為升小結果不代表一切。事實是考小是面配對遊戲。但因為今年龍年人人擔心考唔到,超班馬都好保留,於是好多叻仔叻女一手offer. 我相信今年的音樂椅有排玩。

謝謝回覆.
我也無意冒犯, 但維持考傳統名校不用怎考學術既看法.

簡言之, 傳統名校要你個CPU, 唔係要個HARDDISK. 佢地有資源時間(一般一條龍)慢慢幫你昇呢... 但CPU, 態度唔得係好難攪既... 所以考傳統名校, 年年都係果幾招, 有時真係話埋俾你都未必攪得掂...

另一樣係咩叫學術, 我所理解大部份都係生活上接觸到既野, 當然有D 媽媽分享, 吹到D 料話好似唔上COURSE 唔得, 但實情唔係咁.

當然叩門係另一個天地. 你要了解點解D 學校收叩門, 邊D 人揀人...

以上理解係自身經歷加周邊朋友經驗.

Arabellahk    發表於 18-7-20 23:39

q88p1234 發表於 18-7-8 17:38
我又唔覺得一定係最優秀,尤其是小一扣門,小朋友主動多野講一定有優勢,但呢類係咪一定讀書好叻? 我又唔 ...
確有不少小朋友叩門不成功,但在其小學名列前茅,升中考上頂級直資神校

神仙都有睇漏眼的時候,小一、二考前三,到五、六年級考幾十名,誰都預計唔到小朋友的將來變化,我女小一係叩門入,到依家畢畢,主任開玩笑話當初好在冇揀錯呀

考小一, 其實學術根本不重要. 不用強調.

作為家長, 其實子女要從小強化中英語文能力, 培養閱讀說話能力, 多些解難活動, 多點出外親子遊認識社會, 多元化培養體藝興趣之餘,亦加強與人協作,溝通. 禮儀和解難能力.
學校只係睇你具備這些能力的程度去到邊, 根本不用考學術.

sunnymama2 發表於 18-6-30 21:21

其實考入直私唔怕醜,快熱,多野講,反應快,都係能力的 ...
絕對同意!

sunnymama2 發表於 18-7-1 17:36
你地錯左focus。我講黎講去係講以而家小一階段講。如果呢個topic 係講將來成就的話,相信揾愛因斯坦都唔識 ...

我認同你講既野。

只係有D 回應你既人,諗埋一邊而已。

kcschan 發表於 18-7-4 21:14
回覆 jumphigh 的帖子

叩門都有不同情況! 是直資靠自己能力去叩門, 還是大抽獎不成功之後去叩門!我認為 ...

我又覺得差不多
直私報名人數多,同時位都多
幾千人爭百幾個位同幾幾百人爭十幾個位 其實分別不大

請問你小朋友係咪讀kv?聽講好多津校叩門鍾意收kv

至於學術係咪必要呢?朋友仔零學術非名幼但有三個私校offer, 叩門成績都唔錯,我覺得講野叻夠主動都有學校欣賞

TAIOU4 發表於 18-7-5 16:08
學術和面試表現缺一不可
有成功考過直私的在這兩方面都做得不會差
真係老兵打新兵

我仔第一間叩門就俾校長問有直私offer做乜仲黎...

pizzafat 發表於 18-7-6 21:03
唉,現實遊戲我都知係咁玩,所以希望早啲預備,如不外補,要以小一程度為標準嘅學術程度?

中英數有無話 ...

數我覺得相對考得唔多,普通話都唔多,中英讀文章多,畫畫都算多,仲有小組合作等
數可以預備下幼兒奧數