用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小學通過叩門招的學生是否都是最優秀的學生? ...
樓主: Arabellahk
go

小學通過叩門招的學生是否都是最優秀的學生?   [複製鏈接]

sunnymama2 發表於 18-6-30 21:55
事實,我係講事實,識幾個小一叩門入去的,學校成績亦唔見好突出,升中只係band 2生。講到將來的野,邊個 ...

我都喺直私名校圈見盡唔少當年被揀中,後來讀唔掂嘅例子大有人在。其實唔少傳統名校都偏向收一尐有小學成績支持嘅插班生多過小一叩門嘅小朋友,因為大部份傳統名校都有直屬中學,學校希望可以收到有真正能力一路讀得上去中學部嘅學生。所以唔會喺小一叩門階段收盡只有”potential”學生。

Soundervolt 發表於 18-6-30 21:30

但返到學校就絕大部份係學術能力嘅比較,入咗去讀唔掂 ...
我個唔鐘意嘗試,問佢野對住你笑,超慢活,所以一早放棄考私校直資叩門。唯有安慰自己still waters run deep。

事實,我係講事實,識幾個小一叩門入去的,學校成績亦唔見好突出,升中只係band 2生。講到將來的野,邊個 ...

回覆樓主

我覺得係睇叩咩小學,有d小學唔會點考學術,反而睇小朋友行為表現,對答。。。

https://hk.mobi.yahoo.com/news/劉鳴煒-讀大學不保證成功-224530018.html

讀書叻 不等於 優秀, 人生長路漫漫, 看看將來做著什麼工作 才決定是否優秀

lovebb2 發表於 18-7-1 11:36
https://hk.mobi.yahoo.com/news/劉鳴煒-讀大學不保證成功-224530018.html

讀書叻 不等於 優秀, 人生長路 ...

大學証書, 是入場券, 有, 做到野, 自然平步青雲, 冇, 但做到野, 路程就會曲折咗啲。
但有部份工作一定要有學歷, 所以, 先讀好書, 才會多選擇。
劉生有父蔭, 無論讀唔讀到書都冇問題

係,學術(讀書)係基本,所以口才,解難能力都好重要。

我公司請左幾個有學歷的人做比較高的職位,但冇解難能力,最後都被炒了

所以我覺得而家大多數直私會偏向有基本學術,但反應快,解難能力高的,如港同(反應和解難),救恩(反應和群體合作),DBS(2nd round,解難), SPB(對答),CKY(群體合作)等等。

好心佢收聲啦!以佢嘅背景,噏乜都唔會convincing。 唔係去撘下地鐵,食茶餐廳俾傳媒影幾張相就可以扮基層。剩係睇佢唔理自己個背景,成日發表偉論俾其他人訕笑,都知佢有幾高智商。

PTL_L    發表於 18-7-1 13:42
Arabellahk    發表於 18-7-1 13:09

sunnymama2 發表於 18-7-1 12:27

你太早認為小朋友考到入直私就一定將來讀得掂?撈得掂?
完全冇根據。

Soundervolt 發表於 18-6-30 21:16
只係面試表現比較好嘅一群,唔代表能力一定優秀。

非常同意

Felix223 發表於 18-7-1 17:16
你太早認為小朋友考到入直私就一定將來讀得掂?撈得掂?
完全冇根據。
...

你地錯左focus。我講黎講去係講以而家小一階段講。如果呢個topic 係講將來成就的話,相信揾愛因斯坦都唔識答,小朋友而家6歲,邊個預計咁耐以後的事?。

我只係如實覺得而家直私想揾的學生,并唔會只想揾學術勁的人而已。

sunnymama2 發表於 18-7-1 17:36
你地錯左focus。我講黎講去係講以而家小一階段講。如果呢個topic 係講將來成就的話,相信揾愛因斯坦都唔識 ...

哦,咁可能你之前的表達,令我們大部分人會錯你意。

醒目開學勳章 貢獻勳章

哦,原來戰場在小一入學...
OK, 咁我認輸喇!

恐龍家

小曳人 發表於 18-7-1 21:30
哦,原來戰場在小一入學...
OK, 咁我認輸喇!

乜小一唔係“戰場”咩,叩門,插班,升中,dse,見工亦係戰場!
人生有無數個戰場,但唔係以一場戰場取勝,醫生律師,賣魚賣生果發到買幾層樓亦係人生勝利組。

本人回覆從冇講講入得直私將來有幾叻,考唔到的將來會唔掂。我講過大把入津校做醫生律師啦。

我只係針對個topic, 問叩門是否最優秀,呢個topic的論題點都唔會講未來吧!

能力除左種學術,仲有好多特質,相信冇人會否認吧! 所以好多神校唔會只睇學術,仲會測試其他野。

正如k1大把offer,對k1冇offer,(假設背景一樣)你問我前者係唔係叻d,我會答係! 但你問我將來邊個會成功,我就唔識答啦。同樣纙緝apply喺呢條升小題目上。

Arabellahk 發表於 18-6-30 15:40
小學通過叩門招的學生是否都是最優秀的學生?

咁.....ㄧ個小朋友考十間直私, 最後得bd收算吾算好優秀?

sunnymama2 發表於 18-7-2 07:31

乜小一唔係“戰場”咩,叩門,插班,升中,dse,見工亦係 ...

考k1, 我覺得係個人性格關係同發展早慢有關. 當然, 你都可以話早熟係叻D(emoji)

PTL_L 發表於 18-6-30 16:50
係優秀,但不是最優秀。插班考入的,則大部分是最優秀的一群。

如果講成績可能係, 但ㄧ個人優吾優秀吾係只睇成績.

sunnymama2 發表於 18-7-1 12:27

其實好多古惑仔解難能力好高, 可惜佢地無學歷(emoji)

ps: DB 2nd in有考解難嗎?

adriantai 發表於 18-7-2 08:10

我仔1st in已被淘汰,我只係睇ek 話睇小朋友砌野,我諗都算解難吧。

adriantai 發表於 18-7-2 08:10

我仔1st in已被淘汰,我只係睇ek 話睇小朋友砌野,我諗都算解難吧。
‹ 上一主題|下一主題