用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 如DSE得17-20分讀Asso定The i好呢?你哋点揀?
樓主: tszyan1001
go

如DSE得17-20分讀Asso定The i好呢?你哋点揀?

Kittymummy 發表於 18-7-12 13:48
17分果個係食正weighting.
LQ20, 17分食正weighting都冇乜可能, 最低應該係19或18,佢地都係食正weighting.

cow 發表於 18-7-15 13:08
LQ20, 17分食正weighting都冇乜可能, 最低應該係19或18,佢地都係食正weighting.

我睇左資料,舊年果位17分同學。best 5 :17, 4C+1X: 16. 但佢數學同m2 係5;呢個係exception case, 吾能夠以呢個指標黎選科如今年17-18分既同學。同埋又吾知人地係咪一早已有CO.

Kittymummy 發表於 18-7-15 13:20
我睇左資料,舊年果位17分同學。best 5 :17, 4C+1X: 16. 但佢數學同m2 係5;呢個係exception case, 吾能夠 ...

咁係咪3C+X+M2>17分?

LingChiBaBa 發表於 18-7-15 22:21
咁係咪3C+X+M2>17分?

3352, 533 (m2, Phy, chem)

Kittymummy 發表於 18-7-15 22:25
3352, 533 (m2, Phy, chem)
咁咪未計weighting都19分。

LingChiBaBa 發表於 18-7-15 22:38

資料顯示4C+1x 係16,best 5係17
M2 吾當一科計,呢個係before weighting 前分數,顯示係果科最後一個收生分數。

Kittymummy 發表於 18-7-15 22:40

資料顯示4C+1x 係16,best 5係17
如果報中大工程,M2計1科x1.75。

LingChiBaBa 發表於 18-7-15 22:38
19分 合理所以唔信(正常)17分入到

LingChiBaBa    發表於 18-7-15 22:51

LingChiBaBa 發表於 18-7-15 22:48
如果報中大工程,M2計1科x1.75。

岩先果位16分同學,係3大之一,但吾係你所講果科。

Kittymummy 發表於 18-7-15 22:50
岩先果位16分同學,係3大之一,但吾係你所講果科。

我以為你講#11樓個case。

LingChiBaBa 發表於 18-7-15 22:56
我以為你講#11樓個case。

哈哈,吾係呀。我見到你地講3大某科,我8下click 黎睇亞女比我舊年資料。咁岩我見有個best 5 :16分,所以咪搭下咀囉。 我同亞女講,吾可以只睇每科收生最低分果10個8個。最好用舊年MD 作為參考值。A1搏得黎,其他就一定要搵安全既科目。

LingChiBaBa    發表於 18-7-15 23:02

tszyan1001 發表於 18-6-30 14:45
就放榜,如題,你哋点揀,比吓意思!?

有多少分?

JoseHui 發表於 18-7-15 08:15
如公大degree和Asso都可以,請教怎樣揀?thanks
如果你有信心可以 2年內以高 GPA 轉番入 U, 當然就選 ASSO, 不過好大機會要讀多一年.
如果你沒有信心高 GPA 轉番入 U, 始終 OU 係學士學位.

moon88 發表於 18-7-19 16:48
如果你有信心可以 2年內以高 GPA 轉番入 U, 當然就選 ASSO, 不過好大機會要讀多一年.
如果你沒有信心高 GP ...
我不大明白分別?

其實只要頭2年GPA夠高, 就算非八大DEGREE (例如THE i, OPEN U) 都應該可以轉翻year 3?? (當然前提係目標課程收YEAR 3 學生)

回覆 bblaputa 的帖子

重點係你可以係頭2年有高 GPA, 這不是容易.

moon88 發表於 18-7-19 16:48
如果你沒有信心高 GP ...
GPA 要幾多才算高 ? 在那可查8 大學系收幾多GPA?
如用 combined cert 報 Jupas 入回 8 大, 是否容易些?
OU - degree 在師資及課程是否不及 8 大, 所以認受性低呢 !

JoseHui 發表於 18-7-27 13:55
GPA 要幾多才算高 ? 在那可查8 大學系收幾多GPA?
如用 combined cert 報 Jupas 入回 8 大, 是否容易些?
OU - degree 在師資及課程是否不及 8 大, 所以認受性低呢 !

教資會資助高年級學士學位課程 > 副學士/高級文憑畢業後可以直接考資助大學 Year 3

i) 教資會資助課程你要逐個學科click 入去睇收幾多分 GPA, 請看以下例子.但有啲無寫GPA要求

ii) 核准取錄人數

例子: 香港城市大學 文學士(中文及歷史) (教資會資助課程) 2018/19 學年

https://www.cspe.edu.hk/tc/iPass-prog-details.page?progId=QzhCQkRGM0QtODI1My00MEY1LTk1ODMtN0Y3M0I1MDk0QTEx&provId=CIU/01&year=2018/19
入學條件 : 申請人需持有副學士學位或高級文憑學歷,累積平均積分點最少達3.0或以上/成績級別良好等級。

工程--asso vs hd 入返三大(中文2): https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3663244&fromuid=1539350
# 2 cckalex  要睇你選那間讀hd,我兒讀polyu hd.他说裹面老師比分揸得緊,攞gpa高分難.相對polyhkcc,ive.就好得多.....

#5 cow  讀polyU hd分數高過HKCC同ive, 但升學就可能較難。香港嘅大學普遍GPA又低過外國嘅。

#6 cckalex ....我仔當時有hkcc同polyu可選,我地家長以為高分入生,而且仲係親生仔,一定優先啲上返degree,点知入到去才知道,他的學長話極少人gpa可拎3.2以上,但hkcc就好易已經有2.8至3.4.结果我仔第1年只得2.7.但佢係hkcc啲同學多数有3.2以上有個仲有4,第2年仲衰只得2.6X,所以升唔返本科degree.hkcc啲同學有2.8都已經可升回或top up上返本科第3年的degree課程,當時我問佢,我們是否選錯學校hd,佢話一定係,所以你决定那所學校,得出來的gpa相差很大,佢亦問過理大啲敎授比分問题,答案是我地係資助學校,不可随便给高分,但其他没資助就!

小時了了 發表於 18-7-27 15:46
教資會資助高年級學士學位課程 > 副學士/高級文憑畢業後可以直接考資助大學 Year 3
i) 教資會資助課程你 ...

係,我睇個科,無寫要幾多gpa

Kittymummy 發表於 18-7-15 13:20
我睇左資料,舊年果位17分同學。best 5 :17, 4C+1X: 16. 但佢數學同m2 係5;呢個係exception case, 吾能夠 ...

Best 5 係17分數學及M2 係5。應該係有其他特異功能,而吾係學歷收佢。

17-5*2=7

即其他無 332, 中英要3。