用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港同vs高主教
樓主: linus仔
go

港同vs高主教  

Wyyd 發表於 18-6-30 18:21
回覆 Charlotte_mom 的帖子

我冇話港同出路窄,不過我見年年高小除咗70-80band1生會直升之外,仲有30-40人 ...

去返自己中學部又唔代表係冇出路嘅,只可以話家長都好喜歡港同。

Charlotte_mom 發表於 18-6-30 17:33
何解?港同一樣有呈分,學生除揀直升仲可選派位,唔見得出路較窄

前輩,港同升中是否要先放棄港同中學部學位,才可再考其他津/官校呢?

回覆樓主

樓主是一早有兩個offer還是最近call waiting 其中一間?
如果是後者,我有朋友call waiting高主教,但要先interview 多一次,是嗎?

我覺得咁做行政上好傻,只會call到一啲冇offer在手既學生,但已有ok offer果啲真係唔會踩你囉

醒目開學勳章 王國長老

千語mami 發表於 18-6-30 18:29
前輩,港同升中是否要先放棄港同中學部學位,才可再考其他津/官校呢?
...

政府規定呀!任何學生(無論係咪龍校直上)註冊任何直資中學,都要放棄派位

醒目開學勳章 王國長老

1998Ruby1998 發表於 18-6-30 18:27
去返自己中學部又唔代表係冇出路嘅,只可以話家長都好喜歡港同。

逆向思維,自己間中學留唔到自己學生,又代表咩野?

代表教出黎既小朋友都叻,有很多選擇。

Charlotte_mom 發表於 18-6-30 18:42

Spcc,dgs都好差
啲小學生唔係直升就去外國

我冇話港同出路窄,不過我見年年高小除咗70-80band1生會直升之外,仲有30-40人 ...

RC 有30-40人可以跳船? 仲要你個list係男校為主。唔好計港華啦,大家差不多~~~

LinusYip 發表於 18-6-30 19:04
Spcc,dgs都好差
啲小學生唔係直升就去外國

如果傾下偈下下擺到個頭咁大, SPCC/DGS,會唔會少左空間吹水? ~~~

醒目開學勳章 王國長老

PTL_L 發表於 18-6-30 19:00

代表教出黎既小朋友都叻,有很多選擇。

係bor

mcl203 發表於 18-6-30 19:18
如果傾下偈下下擺到個頭咁大, SPCC/DGS,會唔會少左空間吹水? ~~~
...

呢個只係一個例子
升自己中學多可以因爲自己中學比其他好多中學成績好,可以係小學成績不濟所以升唔到其他中學

反之,升自己中學少可以係自己小學成績太好,可以有好多更好既中學揀,亦可以係自己中學不及好多其他中學

而且升中選擇亦有很多因素影響,如校網

詳細要睇更多因素

LinusYip 發表於 18-6-30 19:31

呢個只係一個例子

其實你所指果2間小學,已經有D分別,SPCCPS既升中後放洋率係高既,相對DGJS既放洋率係比較一般,我係指非常既原校生,由P1升上果D~~~

冇咁多band 1生&冇咁多去其他中學呀

cmchang0927 發表於 18-6-30 19:37
冇咁多band 1生&冇咁多去其他中學呀

係囉,有無咁多呀~~~

Charlotte_mom 發表於 18-6-30 18:42

唔少直屬小學部都教到叻學生,可以有好多選擇,但系好多都會入返自己中學部  
一條龍嘅 St Mary's、DGS、 Paul Con,又有幾多人升中過檔呢  

咁我認同我例出嚟嘅中學都比高中好啊!最top果揸人當然選擇比高中更好嘅中學讀啦!而冇把握嘅又喺band1料則可以繼續升高中讀啊,就喺我話嘅較多出路

回覆 1998Ruby1998 的帖子

你講果啲全部女校喎,有津校私校一條龍,唔知有冇關係呢?

1998Ruby1998 發表於 18-6-30 19:39
唔少直屬小學部都教到叻學生,可以有好多選擇,但系好多都會入返自己中學部   
一條龍嘅 St Mary' ...

St Mary升中想過檔有乜要先做?
SPCS 無乜人過檔? 若話轉就該兩校即收,你估吓會走幾多呢?~~~

mcl203 發表於 18-6-30 19:36
其實你所指果2間小學,已經有D分別,SPCCPS既升中後放洋率係高既,相對DGJS既放洋率係比較一般,我係指非 ...

港小升其他中學比例較小主要係因為佢地由細玩到大,
初小基本幾個人一齊坐(有別於其他大部分學校一兩個人坐),
又有極多時間一齊分享,一齊‘玩’,
所以佢地凝聚力極強,
加上中學成績越來越好,所以越來越少人升其他中學

LinusYip 發表於 18-6-30 19:53
港小升其他中學比例較小主要係因為佢地由細玩到大,
初小基本幾個人一齊坐(有別於其他大部分學校一兩個人 ...

其實,咁既安排其他小學都有㗎~~~