用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 cancel
樓主: mb_lo
go

cancel   [複製鏈接]

回覆 Bosco爸爸 的帖子

據非官方純計, 其實都應該95%以上正確, 今年SFA學生考進/派往B2A-B1中學比例高達91%以上, 係SFA讀書, 努力一點, 入到好中學絕對不難

Bosco爸爸 發表於 18-7-26 17:20
SFA學生大部分都係靠自己考入理想中學, 由於SFA學術程度高, 小六英文程度已經去到中二程度, 加上數學及中英 ...

又要問吓SFA P6上下學期係咪用S1/2書了~~~

Bosco爸爸 發表於 18-7-26 17:25

據非官方純計, 其實都應該95%以上正確, 今年SFA學生考進/派往B2A-B1中學比例高達91 ...
要努力之餘, 都要頂得順.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-7-26 17:39
要努力之餘, 都要頂得順.

頂得順P6用S1/2 既書?~~~

回覆 mcl203 的帖子

學校英文科有自己印既工作紙, 同埋買一D英文補充練習做, 我自己有跟小朋友功課, 難既問題, 程度可以去到中二程度, 小六Literature用緊一些初中書單入面既故事書.
通識科用英文教, 答問都用英文; 另外會抽出科學獨立一科去教, 都係用英文書教, 用英文答問. 所以SFA學生識既英文生字特別多

Bosco爸爸 發表於 18-7-26 17:49

學校英文科有自己印既工作紙, 同埋買一D英文補充練習做, 我自己有跟小朋友功課, 難既 ...

咁你原來唔太了解英小了,我仲以為P6要買S1/2既書添~~~

小五已經教完小六果本書, 小六無用中學教科書, 不過會做一D有初中程度既工作紙, 補充練習, 英國文學科用初中程度故事書

Bosco爸爸 發表於 18-7-26 17:55

小五已經教完小六果本書, 小六無用中學教科書, 不過會做一D有初中程度既工作紙, 補充 ...

所以我估你唔太清楚其他英小教學程度,大部分小學無Eng Lit,咁當然唔表示SFA超前左,亦有英小早已並非依英文課本去教,只於GS,英小正常當然用英文教,亦無特別。至於Science,呢樣我又真係唔知了,除非用S1/2書,否則我仍然懷疑究竟係咪S1/2程度~~~

mcl203 發表於 18-7-26 17:51
咁你原本唔太了解英小了,我仲以為P6要買S1/2既書添~~~

可能你比我更了解英小, 咁我都係唔講咁多啦, 以免講多錯多
P6小朋友既英文有中一, 中二程度, 唔一定係要用S1/S2教科書先做到, 相反有好多中一中二學生用緊S1/S2既教科書, 程度卻未必有中一, 中二程度. 這些就是SFA厲害之處, 可以教到學生英文咁好

Bosco爸爸 發表於 18-7-26 18:01
可能你比我更了解英小, 咁我都係唔講咁多啦, 以免講多錯多

疑團解開左都係一件好事~~~

我非常好友仔女畢業於SFA,佢話從沒有超前教學,但坊間又神化到超前一兩年咁勁。佢又俾左兩尺厚數學練習我,但我小朋友一向比較懶,佢話大部分中文,程度咪又係差不多,做左一兩份,最終學期完去左後樓梯~~~

mcl203 發表於 18-7-26 18:07
疑團解開左都係一件好事~~~
你既邏輯非常好, 既然SFA小一用緊小二既英文課本, 小一下學期用緊小二中文課本及小二數學課本, 你都講到無超前教學, 咁我呢位SFA學生家長真係唔夠你講啦, OK啦, YOU WIN

Bosco爸爸 發表於 18-7-26 18:16
你既邏輯非常好, 既然SFA小一用緊小二既英文課本, 小一下學期用緊小二中文課本及小二數學課本, 你都講到無 ...

都要知超前教育超前乜先得㗎嘛,話就行前好多,但我哋慢慢行又可以並肩而行~~~

連GS用英文教都歸類超前,真係幾難理解喎~~~

mcl203 發表於 18-7-26 18:20
都要知超前教育超前乜先得㗎嘛,話就行前好多,但我哋慢慢行又可以並肩而行~~~

連GS用英文教都歸類超 ...

仲有一個疑團,見我非常好友用中文數學練習操數,都令我R頭,SFA高小數學中英並用~~~~

mcl203 發表於 18-7-26 18:23
仲有一個疑團,見我非常好友用中文數學練習操數,都令我R頭,SFA高小數學中英並用~~~~
...
我成日覺得學校教快一兩年但都未能令100%學生成為B1生,其實係成效不彰。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我諗我既分享去到呢一度啦, 我留言只係希望可以幫到有興趣了解SFA既家長,相信小朋友只要肯努力, 任何程度既小學都會適應到.

hkpapa852 發表於 18-7-26 18:27
我成日覺得學校教快一兩年但都未能令100%學生成為B1生,其實係成效不彰。

可能超前吓幫佢地去插班~~~

最有趣係,急急步咁行,P6又見到佢地,S1分班仲行快過佢地一DD,行咁快為乜~~~

最好笑行快左一兩年,都未必頂得住我小朋友間中學三個月~~~

Bosco爸爸 發表於 18-7-26 18:29

我諗我既分享去到呢一度啦, 我留言只係希望可以幫到有興趣了解SFA既家長,相信小朋 ...

我都係將我見到既少少觀察分享下,見諒呀~~~

mcl203 發表於 18-7-26 18:33
我都係將我見到既少少觀察分享下,見諒呀~~~

早幾年,問過自己位小朋友,佢答我初小都已經甚少用本英文書去教學,P1用英文教GS,仲用埋係Eng Lit,原來呢D係好利害既超前教育,弊在佢學校只係一間出名程度淺又讀得輕鬆既津小~~~

升中仲預左成個暑假去等上補底班,豈料又唔使上。去到S1,又唔多發覺D超前教育對佢地有乜幫助,追到佢氣咳~~~

早幾年,問過自己位小朋友,佢答我初小都已經甚少用本英文書去教學,P1用英文教GS,仲用埋係Eng Lit,原來呢D係好利害既超前教育,弊在佢學校只係一間出名程度淺又讀得輕鬆既津小~~~

SFA 都是P1用英文教GS和Eng Lit,沒有甚麼特別. 我不明津小讀得輕鬆, SFA 學生要急步行?

仲有一個疑團,見我非常好友用中文數學練習操數,都令我R頭,SFA高小數學中英並用~~

我都有一個疑團, 用中文數學練習操數為甚麼會是個疑團?
‹ 上一主題|下一主題