用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 留學,英國定澳洲好?
go

留學,英國定澳洲好? [複製鏈接]

5    0    0    0

devilray666 發表於 18-6-30 02:27
我想阿女去外國留學,有兩個國家選擇。

英國:我想佢去英國,原因有公務員 OEA,而且對英國教育有信心d, ...

英國無得輸 !

如上寄宿中學,你預45萬港幣第1年,即3個學期,每學期有10日期中假期,需住接待家庭,再加3程來回港英飛機票,簽證費,國民醫療保險,校服等。

第二年平D,你需40萬。

devilray666 發表於 18-6-30 02:27
我想阿女去外國留學,有兩個國家選擇。

英國:我想佢去英國,原因有公務員 OEA,而且對英國教育有信心d, ...

找間鄉郊,多英國本土人就讀寄宿學校,晚上在宿舍用英語吹水,英語聽和講會一日千里,進步神速。

期中假期,你要和監護人公司,講出你的要求,例如不要餐餐吃咖哩,要有書檯,有得上網等等。

每次假期,可以住不同家庭,接觸當地人民文化,體驗和眼界都會擴濶。

db7mu23 發表於 18-6-30 10:02
英國無得輸 !

如上寄宿中學,你預45萬港幣第1年,即3個學期,每學期有10日期中假期,需住接待家庭,再加3 ...

一定唔住親戚度 :
1. 冇自由。
2. 寄人籬下,睇人面色。
3. 受人恩惠,他朝要還 。

回覆樓主:

英國會好 d,親戚相見好,相住未必得,佢要你錢又唔係,唔要你錢佢生活費又增加。冇親戚唔緊要,咪學會靠自己。我有親戚住大學附近我都選擇自己住宿舍,盡量唔好麻煩佢地。

db7mu23 發表於 18-6-30 10:13
一定唔住親戚度 :
1. 冇自由。
2. 寄人籬下

哈哈!我都無選擇住親戚(大伯)度,理由是希望囡囡有boarding school 的體驗(Y12), 這2年唔住,以後就無機會啦!
其實係一家四口子

devilray666 發表於 18-6-30 16:13
監護人公司,係咪即係 agents?

原來每次假期,可以住不同家庭,又幾好喎,如果性格唔怕醜真係一個好好嘅 ...

我以前申請,流程如下 :

1.朋友介紹升學中心(Agent)

2.升學中心介紹數間寄宿中學。

3. 阿仔在港讀中中,成績差,所以我選鄉郊,多本土生,細校。

4. 有學校收取後,升學中心隨即介紹英國監護人公司。

5. 監護人公司在英國角色,例如安排Half Term 住宿,往返機場交通安排,前往學校探望貴子女等等。

6. 寄宿學校會出1份CAS ( Confirmation of Acceptance for Studies),用作申請英國學生簽證之用。

7. 照肺(900元)

8. 網上辦理簽證。

大形升學中心,要收監考費,大約1千元,以及協助申請簽證費用,大約600元。(2015年價錢)

小形升學中心,免監考費,以及免費協助申請簽證費用。

回覆樓主:

英鎊呢半年,跌了大約9毫子,現在大約9.4 !

你現在診價低,要儲定英鎊。

回覆 devilray666 的帖子

最紧要孩子的兴趣和去向。 該由興趣同收讀的科目來決定。可PM我

我也認為去英國好,相見好同住難,又要小朋友看人面色,萬一真係有衝突以後親戚都無得做。現在我大囡在英國讀緊boarding school, 遲下到細囝,計吾掂數可能未必去英國。我們都係有親戚在澳洲,個親戚都OK既,但都係好少見.... 所以都煩緊去吾去澳洲好, 因為如果吾住親戚度,費用都吾平(不過都平過英國既). agent建議我們都可以考慮埋加拿大,原來加拿大價錢都 ok,所以你也可以問問喎。

去讀書之餘都了解那個國家可以移埋民。英國好似難d. 但脫歐後應治安比其他歐州國家同美國好。

db7mu23 發表於 18-6-30 21:00
英鎊呢半年,跌了大約9毫子,現在大約9.4 !

你現在診價低,要儲定英鎊。

請問申請護照時要提供財務文件,英磅,人民幣,日元計唔計㗎

sorfn89 發表於 18-7-4 18:22
請問申請護照時要提供財務文件,英磅,人民幣,日元計唔計㗎

我提供了普通活期存摺,內有港幣50多萬!

其它貨幣,我就不清楚了 !

抱歉 !

db7mu23 發表於 18-7-4 18:25
我提供了普通活期存摺,內有港幣50多萬!

其它貨幣,我就不清楚了 !

唔該晒
‹ 上一主題|下一主題