用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有沒有用過理工大學最新的 DIMS 眼鏡鏡片?效果如何? ...
樓主: cherrieshum
go

有沒有用過理工大學最新的 DIMS 眼鏡鏡片?效果如何?  

小時了了 發表於 18-9-29 13:33
嘩!講到咁恐怖咁,真係要再再再再詳細慢慢慢慢慢考慮OK鏡。
我自己戴 contact lenses 好小心都會發炎,何況小朋友, 所以我一向唔鼓勵朋友用ok 镜。

小時了了 發表於 18-9-28 23:04
妳成日講戴OK lens嘅可能性嚴重後果,就好似依家啲煙盒印埋啲恐嚇相嚇人吸煙後嘅後果,令我真係三思考慮好 ...
都唔係既, 我兩個親戚細個戴, 依家一個S5, 一個大一, 都唔洗戴眼鏡了。不過, 要注意衛生係真既。

AgapePa 發表於 18-9-29 09:31
漸進鏡有幾種,蔡司漸進鏡原理好似同理大DIMS一樣,都係中間清,周邊蒙。價錢好似平小小,而且已經做了幾 ...
果種上半清下半矇, 無線既漸進鏡, 理大視光師咪就係話成效最少囉, 我諗個研究數據咁, 好少有家長會配。

little_yolky 發表於 18-9-24 10:26
但係OK lens因為係接觸眼球, 小朋友戴會有風險。我同事勁貪靚, 中學時戴隱形眼鏡, 因為處理得唔好, 做成角 ...
而家晚上佢地都不用戴O K鏡嗎?

持之以恆 發表於 18-10-2 10:57
而家晚上佢地都不用戴O K鏡嗎?

deleted

洋蔥頭媽咪 發表於 18-9-29 13:26
ok镜的確要考慮清楚才可以決定配戴,中大已有研究顯示ok镜引致感染性角膜炎風險高,受感染而未能即時察覺 ...
我同事..........就係戴con戴到角膜炎..........有疤................(雖然唔係OK lens)。隱形眼鏡真係好高風險.........

little_yolky 發表於 18-10-2 11:38
我同事..........就係戴con戴到角膜炎..........有疤................(雖然唔係OK lens)。隱形眼鏡真係好高 ...
初初戴我都试過有次除唔番隻镜出黎,越緊張越除唔倒,嚇死我

little_yolky    發表於 18-10-2 13:27

IloveJJ 發表於 18-10-2 12:50
我自己,係好求其咁戴,但又無試過發炎之類喎!眼乾除con會難啲,可以滴一滴無藥性既淚液,濕咗先除。
...
戴惯左咪 ok 囉,我唔系用即棄所以都要小心清潔,我都戴左幾年,而家戴番眼鏡返而覺得仲方便,又唔驶咁貴。

回覆 little_yolky 的帖子

請问你朋友那裹配OK鏡

IloveJJ 發表於 18-10-2 13:39
我戴咗超過20年囉,係前幾年剛辭工做ftm就無戴,但發覺鼻樑會有黑印,所以呢兩年又戴返隱形眼鏡,我怕清潔 ...

......

想請問 個隻 Myovision 又係唔係可以幫助減慢 近視 ?

有無人試過。 價錢會唔會平過 DIMS?

thank you

fatchai8 發表於 18-10-19 17:39
想請問 個隻 Myovision 又係唔係可以幫助減慢 近視 ?

有無人試過。 價錢會唔會平過 DIMS?

from 明報。

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

請問你孩子在那配眼鏡 ( 蔡司)??

回覆樓主

小朋友用左半年蔡司鏡半年都深左50度。最近轉用理大新鏡。去搵番相熟眼鏡鋪,價錢會平過零售價,不用$3000。

其實理大鏡用左都有2成人無效。始終小朋友深得快,乜都要試。

另外,眼藥水好似好缺貨呢。

回覆 letterland 的帖子

奇實係未 普通 眼鏡舖都配 倒 DIMS

fatchai8 發表於 18-11-6 14:52
回覆 letterland 的帖子

奇實係未 普通 眼鏡舖都配 倒 DIMS

但唔係間間有