用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有沒有用過理工大學最新的 DIMS 眼鏡鏡片?效果如何? ...
樓主: cherrieshum
go

有沒有用過理工大學最新的 DIMS 眼鏡鏡片?效果如何?  

little_yolky 發表於 18-8-8 12:17
好氣結呀!

星期一去咗理大, 阿大終於要戴眼鏡了。咁位專業視光師, 簡單解釋過DIMS (即係講咗都唔明), 就 ...

little_yolky, 上星期五同阿女去咗出面嘅護眼中心配理大DIMS 眼鏡, 當日我問嗰個專業驗光師有關小朋友發育期嘅近視度數加深幾多歲才會無咁快加深, (呢幾年阿女年年暑期都要換眼鏡因為每年度數加深100度左右) 當時驗光師同我講小朋友8-12歲係近視加深最快嘅時候, 如果要矯視係呢段時間做嘅成效最大最好.

如果嗰個驗光時講嘅野係真的話, 建議妳快啲同阿大去配副"減慢"近視嘅眼鏡, 妳阿大係 8-12 歲嗰 range, 成效最大嘛. 當時護眼中心職員講如果呢副眼鏡對我女減慢近視有效, 唔洗年年換眼境, ~2年才換 (因為度數無咩變就唔洗換眼鏡)

利申: 小女小四時百幾度時開始帶眼鏡, 上星期五驗時已增加至470度近視加散光了, 餘下年月如每年再加深近視真係不得了. 我計劃遲啲 (~1 年左右) 可能阿女帶矯視隱形眼鏡, 希望將近視由400幾度減到百幾度淺近視

小時了了 發表於 18-8-9 08:44
little_yolky, 上星期五同阿女去咗出面嘅護眼中心配理大DIMS 眼鏡, 當日我問嗰個專業驗光師有關小朋友發育 ...
長遠我估計我都會配矯視鏡, 但視光師話初戴會有適應問題, 呈二呈三殺到, 唔好搞咁多嘢住, 起碼半年後再驗睇睇情況先, 佢係17年開始驗到有幾十度近視, 半年後再驗, 一隻多咗25度一隻少咗25度,  一隻75一隻25, 今次驗就兩隻眼都100度, 我諗住呈三之後出年三月底就幫佢配, 希望到時唔會超過150度。

小時了了    發表於 18-8-9 10:58

小時了了 發表於 18-8-9 08:44
little_yolky, 上星期五同阿女去咗出面嘅護眼中心配理大DIMS 眼鏡, 當日我問嗰個專業驗光師有關小朋友發育 ...

請問, DIMS 減慢近視加深效果好嗎 ?

assado 發表於 18-9-22 10:14

請問, DIMS 減慢近視加深效果好嗎 ?

阿女帶咗幾個星期, OK 啊! 效果要過一年半載睇吓阿女近視加深有無減慢才知道

聽阿女講, DIMS 減慢近視眼鏡只有境片中間睇野清楚. 如果要睇周圍野, 要個頭郁動去睇, 唔可以用眼尾偷睇. 頭幾日阿女唔慣新嘅機械人睇野模式, 依家慣咗了

我計劃可能出年去配矯視隱形眼鏡, 希望將阿女度數由四百幾度減去百幾二百度

當日職員講, 小朋友可以同時戴 DIMS + 矯視隱形眼鏡的, 我見  DIMS 眼鏡幾千銀,  矯視隱形眼鏡又要萬幾銀一副 (如果矯視成功又要再配低啲度數 矯視隱形眼鏡? 度數少咗, 到時又要再配過 DIMS?) 樣樣都係錢, 所以今年平平地攪住副減慢眼鏡先

小時了了 發表於 18-9-24 09:07
阿女帶咗幾個星期, OK 啊! 效果要過一年半載睇吓阿女近視加深有無減慢才知道

聽阿女講, DIMS 減慢近視眼 ...
呢樣都係我覺得好奇既嘢, 因為鏡片只有一個特定範圍係啱度數, 但阿女鼻扁, 眼鏡成日跣落嚟, 咁點搞。而且佢用嘢粗到乜咁, $5000整爛咗我諗我會同佢死過。

little_yolky 發表於 18-9-24 09:23
呢樣都係我覺得好奇既嘢, 因為鏡片只有一個特定範圍係啱度數, 但阿女鼻扁, 眼鏡成日跣落嚟, 咁點搞。而且佢用嘢粗到乜咁, $5000整爛咗我諗我會同佢死過。

我及阿女都驚易整爛, 阿女仲要係打籃球, 真係好擔心打波會整爛. 當日職員講依家啲眼鏡片唔係玻璃做, 用專業唔知咩野膠做, 唔容易爛但容易花, 要阿女用眼鏡布抺境片, 唔好用衫抺會花嘅 ( 阿女打波時最鍾意用波衫抺)

小時了了 發表於 18-9-24 09:07

聽阿女講, DIMS 減慢近視眼 ...

昨天都配了DIMS, 視光師話, 如果DIMS 可以 (近60% 可控制), 就不用ok 鏡 (都是60% 可控制), 始終ok鏡要接觸眼球。

assado 發表於 18-9-24 09:41
昨天都配了DIMS, 視光師話, 如果DIMS 可以 (近60% 可控制), 就不用ok 鏡 (都是60% 可控制), 始終ok鏡要接 ...

原來係咁.

唔知係咪我理解有誤會:
- DIMS 減慢近視, 即是四百幾度仍然會係四百幾度, 但會減慢增加至五百幾度?
- 矯視隱形眼鏡眼鏡, 可以將 e.g. 四百幾度矯視為二百幾度?

little_yolky 發表於 18-8-9 10:27
長遠我估計我都會配矯視鏡, 但視光師話初戴會有適應問題, 呈二呈三殺到, 唔好搞咁多嘢住, 起碼半年後再驗睇 ...
其实好淺啫……未必人人都深得快……快起上黎果d其係-年半載就加100度……

小時了了 發表於 18-9-24 09:47
原來係咁.

唔知係咪我理解有誤會:

我都吾係專家, 其他有經驗家長可以告知, 我都好想清楚了解。

小時了了 發表於 18-9-24 09:47
原來係咁.

唔知係咪我理解有誤會:
但係OK lens因為係接觸眼球, 小朋友戴會有風險。我同事勁貪靚, 中學時戴隱形眼鏡, 因為處理得唔好, 做成角膜炎, 依家其中一隻眼得返三成視力, 因為咁, 佢慣性用另一隻眼睇嘢, 搞到隻弱眼弱之餘, 另一隻眼負擔太大, 又差咗。如果真係戴OK lens, 真係要肯定小朋友會跟足清潔指引至好。不過, 我兩個親戚仔女小學時用OK lens, 依家一個大學, 一個高中, 都唔駛戴眼鏡的。

Yanamami 發表於 18-9-24 09:50
其实好淺啫……未必人人都深得快……快起上黎果d其係-年半載就加100度…… ...
阿大有一個問題, 因為度數淺, 除咗睇書唔覺自己有近視, 居然會「唔記得」戴眼鏡!C6四百幾度, 從來唔會唔記得戴眼鏡的。佢成日戴下唔戴下, 視光師話會加深快D。

我大女配嬌視鏡, 小二開始帶, 帶到依家S2, 加左50度, 視光師話算係加深得多, 不過因為我女成日不適當地睇書, 睇手機同ipad, 所以仍然可以接受.

到細女, 有懶眼, 一開始一隻眼已經200度, 另一隻幾十度, 由於帶嬌視鏡初期, 真係係需要時間學習帶同忍受初期的痛/唔舒服, 而我細女唔係人咁品, 佢一定唔會帶到, 所以我今次選擇左比佢配DIMS. 好可惜, 八月配, 九月中已經唔見左, 三千幾蚊就咁就冇左....

不過過幾日得閒, 仍然會配返比佢. 就咁睇係好貴, 因為新科技, 冇計, 當年第一次配嬌視鏡時, 要成九千幾蚊, 每兩年換一副都要三千幾蚊, 仲要每日洗鏡, 痛/唔舒服同有可能整損眼睛的機會, 我覺得依三千幾蚊可以一試. 係神係鬼, 半年至一年就可以知道.

little_yolky 發表於 18-9-24 10:26
但係OK lens因為係接觸眼球, 小朋友戴會有風險。我同事勁貪靚, 中學時戴隱形眼鏡, 因為處理得唔好, 做成角膜炎, 依家其中一隻眼得返三成視力, 因為咁, 佢慣性用另一隻眼睇嘢, 搞到隻弱眼弱之餘, 另一隻眼負擔太大, 又差咗。如果真係戴OK lens, 真係要肯定小朋友會跟足清潔指引至好。不過, 我兩個親戚仔女小學時用OK lens, 依家一個大學, 一個高中, 都唔駛戴眼鏡的。
唉! 係呀, OK lens係會接觸眼球會有風險, 所以我都係暫時計劃吓出年配, 未決定一定會咁做, 睇定啲到時再決定.

mimi1102 發表於 18-9-24 10:38
我大女配嬌視鏡, 小二開始帶, 帶到依家S2, 加左50度, 視光師話算係加深得多, 不過因為我女成日不適當地睇書, 睇手機同ipad, 所以仍然可以接受.
到細女, 有懶眼, 一開始一隻眼已經200度, 另一隻幾十度, 由於帶嬌視鏡初期, 真係係需要時間學習帶同忍受初期的痛/唔舒服, 而我細女唔係人咁品, 佢一定唔會帶到, 所以我今次選擇左比佢配DIMS. 好可惜, 八月配, 九月中已經唔見左, 三千幾蚊就咁就冇左....
不過過幾日得閒, 仍然會配返比佢. 就咁睇係好貴, 因為新科技, 冇計, 當年第一次配嬌視鏡時, 要成九千幾蚊, 每兩年換一副都要三千幾蚊, 仲要每日洗鏡, 痛/唔舒服同有可能整損眼睛的機會, 我覺得依三千幾蚊可以一試. 係神係鬼, 半年至一年就可以知道
我都係聽人講, 一般隱形眼鏡係"軟片", 而矯視隱形眼鏡係"硬片"所以隻眼會唔舒服會痛啲. 多謝妳分享寶貴經驗, 我會轉告阿女俾佢考慮清楚才決定

mimi1102 發表於 18-9-24 10:38
我大女配嬌視鏡, 小二開始帶, 帶到依家S2, 加左50度, 視光師話算係加深得多, 不過因為我女成日不適當地睇書 ...
個幾月就唔見咗...............

但係鏡片都要三千幾蚊喎, 仲有個框呢?!

little_yolky 發表於 18-9-24 10:54
個幾月就唔見咗...............

但係鏡片都要三千幾蚊喎, 仲有個框呢?!
我地個框唔貴, 眼鏡店比左小小折我地, 框連鏡, 唔記得3600 定3900, 總之唔洗四千.

mimi1102 發表於 18-9-24 11:00
我地個框唔貴, 眼鏡店比左小小折我地, 框連鏡, 唔記得3600 定3900, 總之唔洗四千.  ...
因為DIMS鏡片大D, 框都要大D, 理大D框都幾貴, 大框都要千幾蚊。今次雖然無配DIMS, 但都幫阿大揀咗個大框, 希望可以以後用得著, 圓轆轆個樣好可愛。

little_yolky 發表於 18-9-24 11:03
因為DIMS鏡片大D, 框都要大D, 理大D框都幾貴, 大框都要千幾蚊。今次雖然無配DIMS, 但都幫阿大揀咗個 ...
我女都係照配番小朋友的普通眼鏡框.
BTW, 理大係貴的, 所以我女嬌視鏡都冇响理大配.  

mimi1102 發表於 18-9-24 11:12
我女都係照配番小朋友的普通眼鏡框.
BTW, 理大係貴的, 所以我女嬌視鏡都冇响理大配.  
...
你大女矯視隱形眼鏡係咪係理大配? 如果唔係, 可唔可以 p.m. 我邊間護眼中心