用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有沒有用過理工大學最新的 DIMS 眼鏡鏡片?效果如何? ...
樓主: cherrieshum
go

有沒有用過理工大學最新的 DIMS 眼鏡鏡片?效果如何?  

回覆樓主

有冇食補眼的補充品呀?

夢非夢 發表於 18-7-7 10:24
有冇食補眼的補充品呀?

沒有,有推介嗎?

cherrieshum 發表於 18-7-7 18:02
沒有,有推介嗎?

我食有lutein、藍莓成份的,沒有特定牌子,在日本買便宜些、iHerb 也有,在萬O、屈記賣的貴些

http://archive.am730.com.hk/column-121072

夢非夢 發表於 18-7-8 08:25
我食有lutein、藍莓成份的,沒有特定牌子,在日本買便宜些、iHerb 也有,在萬O、屈記賣的貴些

http://arc ...

Thx

kitchinglai 發表於 18-7-6 17:46
一對鏡片3,980 眼鏡框約900-950(因要框比較大)
視光師實習250(衹限星期一至五)專業視師600
我全部加埋要5千 ...

我也預約了,安排$600的專業視光師,唔知係咪比實習視光師排得快? 你那次是安排哪個視光師?
另外,他們有沒有詳細解釋DIMS 有什麼幫助減慢?
現在,小朋友大概200度以下,加深得都快,成效唔知點,諗住都試下。
希望,有用家可以分享一下⋯⋯⋯

專業視光師會詳細講解DIMS且要簽一份明白DIMS書.未取眼鏡,要七月中或尾才可取.

kitchinglai 發表於 18-7-13 13:12
專業視光師會詳細講解DIMS且要簽一份明白DIMS書.未取眼鏡,要七月中或尾才可取. ...

其實係未要好似普通眼鏡咁長戴?要戴到幾歲?

cherrieshum 發表於 18-6-30 12:52
電話:27665225
cherrieshum 發表於 18-6-30 12:52
不過好難打通,要有耐性!
真係好難打, 今日打咗好耐都唔通. 係 goole 搜尋 "理工DIMS眼鏡", 有唔少護眼中心 / 專業視光驗眼中心依家可以有得配理大呢副眼鏡,

我隨意打咗電話去一間護眼中心, 眼鏡片要$3,480 (唔包眼鏡框), 又係要預約. 我約咗今日同阿女去配. 要戴半年後覆驗眼時就知呢副眼鏡對阿女有無效 >> 即是減慢近視

半年後我記得就上嚟呢度同大家再報告用後效果.

利申: 小女13歲, 近視 400 度

https://www.polyu.edu.hk/web/tc/media/media_releases/index_id_6531.html
理大設計兒童眼鏡片減慢60%近視加深速度 21.5%兒童近視零增加
香港理工大學(理大)設計的一款眼鏡鏡片,證實能減慢參與研究兒童的近視加深速度達60%,21.5%兒童的近視更是零增加。這款鏡片將於今年夏季推出巿場,為有意配戴非接觸式眼鏡的近視兒童提供多一個選擇。

這款「多區正向光學離焦」(DIMS)眼鏡片由理大眼科視光學院的林小燕教授、梁顯利長者健康視覺教授及眼科視光學院學院主任杜嗣河教授設計,旨在減慢兒童近視加深。DIMS眼鏡片今年在瑞士日內瓦舉行的第四十六屆國際發明展中,贏得全場總冠軍、特別大獎及評判特別嘉許金獎共三項大獎。

DIMS眼鏡片由一個用來矯正屈光不正(即近視和散光)的「中心光學區」,以及圍繞中心區伸延至鏡片周邊的「多區持續近視離焦」組成。佩戴者觀看不同距離的景物時,DIMS眼鏡片可同時提供清晰的視力及近視離焦,以矯正視力。過程中鏡片利用眼睛的自然回饋機制——「正視化現象」,使眼球適應和生長成以最接近正常視力聚焦影像的大小。

杜教授說:「我們嘗試把近視離焦的功能加入不同的治療方案,例如隱形眼鏡。但在眼鏡鏡片加入近視離焦功能,困難在於眼睛會在眼鏡片後移動,而近視離焦的光學原理必須覆蓋整個鏡片。」
他續說:「設計DIMS眼鏡鏡片時,我們在鏡片的表面放了許多微型鏡片。即使眼睛移動望向鏡片不同區域,近視離焦仍可不斷發揮作用。」

一百六十名8至13歲的華裔兒童在2014年8月至2017年7月完成隨機雙盲臨床實驗,他們的近視度數為100至500度,散光及兩眼度數相差150度或以下。

七十九及八十一名兒童分別獲隨機分配佩戴DIMS眼鏡片(治療組)和單焦鏡片(對照組)。兩年內治療組兒童的近視僅平均增加了38度 ,控制組卻平均增加93度。(附件表一此連結將會以新視窗開啟)
當眼球變長,晶狀體及角膜把光線投射在視網膜前,而不是在視網網膜上,便會出現近視,令人看遠的東西時,影像會模糊不清。在臨床實驗中,治療組眼軸平均增長0.21毫米,對照組則平均增長0.53毫米。(附件表二此連結將會以新視窗開啟)換言之,佩戴DIMS眼鏡片兒童的近視度數及眼球軸長的增加,較佩戴單焦鏡片的兒童顯著減慢59%及60%。

若比較兒童個人的情況,研究顯示,DIMS眼鏡片除了減慢近視加深,更可阻止近視加深。治療組有21.5%兒童的近視並沒有加深,對照組則只有7.4%兒童的近視沒有加深。(附件表三此連結將會以新視窗開啟)
此外,治療組有13.9%兒童的眼軸沒有增長,對照組則全部兒童的眼軸都有增長。(附件表四此連結將會以新視窗開啟)治療組的兒童認為,DIMS眼鏡片提供舒適的視力,無論東西遠近,均看得十分清晰,且如單焦鏡片般能清楚看到景物的深度。

林教授說:「深近視可引起視網膜併發症,嚴重個案會導致視網膜脫落,造成永久失明或視力受損。DIMS眼鏡片有助保護兒童的視力。」

DIMS眼鏡片已授權一所有豐富製造眼鏡片經驗的鏡片公司生產,於今年夏季推出巿場

醒目開學勳章 貢獻勳章

cherrieshum 發表於 18-6-29 20:42
如題。阿女近視好深,10歲,近視就快800度(沒用任何電子產品),之前試過配戴矯視鏡,但阿女說好痛,好不舒 ...
https://www.polyu.edu.hk/cpa/EDM/webinar/index.html
有時間的話,聽下教授講解
恐龍家

夢非夢 發表於 18-7-8 08:25

http://arc ...

其實呢D 補品花費不少,作用成疑。

回覆樓主

呢款新鏡好似好吸引

不過又未有用家口碑

我依家俾佢滴緊呀托品

siden 發表於 18-8-4 08:28
呢款新鏡好似好吸引

不過又未有用家口碑

如果你用新鏡,你會冒險 停藥嗎?

retriever 發表於 18-8-4 11:42
如果你用新鏡,你會冒險 停藥嗎?

I’ll use both

Asked doctor, if I would like to try DIMS, I can continue atropine eye drops

siden 發表於 18-8-4 12:00

Asked doctor, if I would like to try DIMS, I can continue atropine eye drops

DUPLICATE。

siden 發表於 18-8-4 12:00

請教,醫生(眼科?)對新鏡有什麼意見嗎?

retriever 發表於 18-8-4 12:02
請教,醫生(眼科?)對新鏡有什麼意見嗎?

Looks good but no one has much experience

Efficacy is uncertain but at least is unlikely to do any harm

小時了了    發表於 18-9-24 09:14

kitchinglai 發表於 18-7-13 13:12
專業視光師會詳細講解DIMS且要簽一份明白DIMS書.未取眼鏡,要七月中或尾才可取. ...
好氣結呀!

星期一去咗理大, 阿大終於要戴眼鏡了。咁位專業視光師, 簡單解釋過DIMS (即係講咗都唔明), 就俾份嘢叫我哋簽。一副眼鏡要幾千蚊, 小朋友換得快, 可能一年或半年要換一次, 佢連一分鐘時間都無俾人諗, 俾份資料同表格我, 然後我問佢, 個研究數據有幾大? 10個同1000個可以差好遠, 佢居然答我:呀, 我唔記得咗個數據添, 不過份資料有條link, 你可以上網睇下。咁家長提出既第一個問題佢都解答唔到, 仲乜諗住人哋會即刻配?! 佢只話, 如果今日唔配, 你過一段時間至配, 又要約我先得, 又要幾百蚊啦。乜其實佢唔知出面都有其他地方可以配咩, 咁唔專業, 小時了了個引文講得清楚過佢。而且, 個研究群組近視係由100至500度, 咁升幅大細既分布, 响呢D唔同度數入面係點呢? 500度咁深可以係遺傳, 係咪100度既升幅較小呢, 你話random咁分兩組, 出嚟兩組小朋友近視深淺分配同加深幅度既組合係點呢? 呢個係可以影響結論既資料, 乜都無解釋, 剩係叫人簽名配眼鏡!

而且, 其間佢提過一副上下兩截既矯視鏡, 因為無咁美觀, 所以一般唔選用, 但個控制數字去到三年少100度, 呢副DIMS係兩年5X度, 所以我考慮副果副。不過, 阿大依家只係100度, 因為矯視鏡要適應, 我計劃佢呈三後至配, 依家配副普通鏡頂住檔先, 預計呈三後應該係150度以下, 仲未好深。不過, 下次一定換另一個視光師, 咁唔專業, 乜都答唔到叫家長自己去睇都得。

little_yolky 發表於 18-8-8 12:17
好氣結呀!

星期一去咗理大, 阿大終於要戴眼鏡了。咁位專業視光師, 簡單解釋過DIMS (即係講咗都唔明), 就 ...

理工大學?

乜唔係人人都話好嗎?

等我仲想去book

乜咁樣服務?

siden 發表於 18-8-8 14:07
理工大學?

乜唔係人人都話好嗎?
我兩個細睇咗4-5年, 第一次有咁情況, 以前可能無近視, 無咁既問題, 又或者係呢個視光師既問題, 佢只睇過一兩次, 之前果個去咗讀書。

回覆樓主

有D眼鏡舖有得配㗎