用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有沒有用過理工大學最新的 DIMS 眼鏡鏡片?效果如何? ...
樓主: cherrieshum
go

有沒有用過理工大學最新的 DIMS 眼鏡鏡片?效果如何?   [複製鏈接]

我哋係唔成功嘅手case, 配咗半年深咗50度,又要再配過新鏡,但半年後又係深咗50(emoji),一年加咗100度,小朋友無乜接觸電子產品,除咗有時要zoom, 用眼時也夠光,經常遠望,一年都深咗100度。所以我決定唔再配呢款眼鏡了。

little_yolky 發表於 20-10-12 14:45
道理上係除咗運動同瞓覺、沖涼就要戴住。不過我阿女日日夜晚沖完涼就唔戴。唔返學時成日唔戴!佢都係100度 ...

高峰期係由幾歲致幾歲?唔係要過左18歲後先會定架咩?

kwokbobo 發表於 20-11-8 01:41
高峰期係由幾歲致幾歲?唔係要過左18歲後先會定架咩?

視光C話13歲以前會加得好快喔。話係青春期。

回覆 little_yolky 的帖子

請問理工DIMS 是否一定要650度以下才可以配?因為聽聞已upgrade 到1000度以下都可以用。有用家知道嗎?阿囡近視已達700度,好担心。Thanks.

回覆 Imjanety 的帖子

配呢隻鏡片,角度同位置要量度得準確才能有效,你配的時候視光師有否量眼球的距離位置等等?

簽名被屏蔽

小兒小一用過dims一年,無咩用,照由200昇到250度,之後轉用ok鏡訓覺時戴,宜家小四,無再深過近視,日頭唔洗戴眼鏡,都幾好
‹ 上一主題|下一主題