用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有沒有用過理工大學最新的 DIMS 眼鏡鏡片?效果如何? ...
樓主: cherrieshum
go

有沒有用過理工大學最新的 DIMS 眼鏡鏡片?效果如何?  

大家好, 小兒8歲, 今天去理大驗眼, 左右眼都有成2XX近視, 視光師都有介紹大家口中三種方案(OK LENS, 阿托品及DIMS)去控制近視, 請教配了DIMS家長, 有什麼意見, 謝謝大家分享及意見.

keemic77 發表於 19-2-17 00:44
大家好, 小兒8歲, 今天去理大驗眼, 左右眼都有成2XX近視, 視光師都有介紹大家口中三種方案(OK LENS, 阿托 ...

視光師專業意見是什麼 ? 我都想了解。
我估是 DIMS 先。

我朋友配帶了ok 鏡,但帶不夠一個月就堅持不下去,説不舒服同馬煩,其實阿托眼藥水會否易啲處理?

assado 發表於 19-2-17 07:14

視光師專業意見是什麼 ? 我都想了解。

他提供了以下意見給我們自行選擇:

1. DIMS,如在旺角太子請問邊到可以配,平些?雅蘭polyvision 有家長去過配嗎?價錢幾錢?

2. Contact lens

3. 眼藥水(阿托品)

想請教大家阿托品藥水大概幾錢一枝,始終是化學品,經常滴眼對發育中小朋友是否不良?

keemic77 發表於 19-2-17 09:42

1. DIMS,如在旺角太子請問邊到可以配,平些?雅蘭polyvision 有家長 ...

DIMS 鏡片是公價, 間間一樣。

回覆 assado 的帖子

謝謝回覆.
另外此類鏡片是控制近視作用,需要每半通回去檢查一次. 即是說如果半年內有加深,即使是50度,又要再比錢比另一副鏡片嗎? 咁咪好貴?

keemic77 發表於 19-2-17 11:06
回覆 assado 的帖子

謝謝回覆.

吾定期驗, 又吾知效果點, 如效果吾大, 就要考慮其他方法。

assado 發表於 19-2-17 11:09
吾定期驗, 又吾知效果點, 如效果吾大, 就要考慮其他方法。
當然會定期檢查啦, 不過每只加10-25度又是否不需要換鏡片呢?

回覆樓主

講問有無家長有配過附圖另一重控制近視鏡片呢?他除了跟DIMS在價錢上有分別外,改善近視程度有什麼分別呢?

MyopiLUX

keemic77 發表於 19-2-18 20:04
講問有無家長有配過附圖另一重控制近視鏡片呢?他除了跟DIMS在價錢上有分別外,改善近視程度有什麼分別呢? ...

可影內頁了解吓。

HAPPYT 發表於 19-2-17 07:44
我朋友配帶了ok 鏡,但帶不夠一個月就堅持不下去,説不舒服同馬煩,其實阿托眼藥水會否易啲處理? ...

滴藥水比戴隱形眼鏡易處理。

重點係原理上根本唔同,你要問下眼科醫生了解多D。

keemic77 發表於 19-2-17 09:42

1. DIMS,如在旺角太子請問邊到可以配,平些?雅蘭polyvision 有家長 ...

超過十蚊一支,不平宜。

對比一般驗眼時的放瞳藥,控制近視的藥水是同類藥品,但稀釋約100倍。所以藥水是多年臨床的藥,不是新藥。

可能的副作用就跟放瞳藥一樣,但較低因為DILUTED 左。

回覆 keemic77 的帖子

我同事個仔配左DIMS約5個月,一隻眼加深50應該加深100度內都唔洗換眼鏡住吧
我女加深了40-80度,視光師話副眼鏡暫時都應付到小一

回覆 retriever 的帖子

隻眼藥水,我問過2間一間話650/30支
一間話440/30支

我約左比個女睇眼科醫生問下意見先
諗緊係咪配DIMS鏡
都真係幾貴😓

回覆 HAPPYT 的帖子

用眼藥水應該比較方便有冇人用過眼藥水
知唔知邊間眼科醫生配比較平?

flyms5 發表於 19-2-19 22:48

隻眼藥水,我問過2間一間話650/30支

藥水要醫生紙,可在眼科醫生直接訂購。

即係搵個眼科醫生睇,問佢advice如果佢都建議滴,就係果度直送購買嗎?

呢隻係咪蔡司鏡?

flyms5 發表於 19-2-20 08:05

即係搵個眼科醫生睇,問佢advice如果佢都建議滴,就係果度直送購買嗎?

滴藥水期間,搵眼科醫KEEP 住CHECK 眼應係合理安排吧。

醫生要搵你對佢有信心既醫生。淨賣藥既醫生,你又信唔信得過佢呢?

flyms5 發表於 19-2-19 22:46

我同事個仔配左DIMS約5個月,一隻眼加深50應該加深100度內都唔洗換眼鏡住吧

如半年加深50, 照比例, 一年就100, 效果唔算好, 同普通眼鏡分別不大。