用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有沒有用過理工大學最新的 DIMS 眼鏡鏡片?效果如何? ...
樓主: cherrieshum
go

有沒有用過理工大學最新的 DIMS 眼鏡鏡片?效果如何?   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 18-9-24 09:23
呢樣都係我覺得好奇既嘢, 因為鏡片只有一個特定範圍係啱度數, 但阿女鼻扁, 眼鏡成日跣落嚟, 咁點搞。而且佢 ...

鼻托可以較架嘛。

retriever 發表於 18-9-26 13:22
鼻托可以較架嘛。
較咗, 唔知係咪佢鼻扁, 定係塊面油, 過咗一排又跣落嚟。

retriever 發表於 18-9-26 13:20
奉勸帶矯視隱形眼鏡前,問下眼科醫生意見。
我理解係,現時任何控制近視方案,係只有減慢增長,無可能返轉頭如你期望400->200(視光師話得?)。
需知永久近視成因,係眼球因為長期BACK FOCUS 而拉長。
你話是否可短返?

其實, 當日驗眼時我問視光師阿女帶咗 DIMS 眼鏡後, 遲啲配矯視隱形眼鏡好唔好? 當時視光師話唔洗, 因為我女矯視隱形眼鏡後近視度數都係要帶眼鏡, 唔會矯視到唔需要帶眼境. 當時我問我女依家四百幾度如果帶矯視隱形眼鏡可唔可以去返二百幾度, 視光師話應該都可以嘅, 但係都係要帶眼鏡嘅.

我同阿女講, 對眼係佢自己身體器官,眼盲定係視力改善都係佢自己身體, 佢自己最後決定配唔配矯視隱形眼鏡. 前兩日俾阿女睇 little_yolky  留言有關矯視隱形眼鏡, 處理得唔好有機會視力受損, 阿女睇完後塊面變色及即刻講佢帶眼鏡靘好多.

小時了了 發表於 18-9-26 14:02
其實, 當日驗眼時我問視光師阿女帶咗 DIMS 眼鏡後, 遲啲配矯視隱形眼鏡好唔好? 當時視光師話唔洗, 因為我 ...

細路意願係一個問題,違反科學又一個問題。

帶矯視隱形眼鏡對女士(包括媽媽及女生們)係日頭唔駛帶眼鏡,靚D。

但不等於近視度數可減甚至返轉頭。

我地帶左十幾年又唔覺得可以違反科學喎,要注視清潔同小心處理係真嘅。

成年人或近視太深就未必有好大分別,效果因人而異。

最緊要試戴無過敏,同接受到適應期。

愛護視力,減少壞習慣,小學生眼睛保健講過哂㗎啦。

ABC-DAD 發表於 18-9-27 10:49
我地帶左十幾年又唔覺得可以違反科學喎,要注視清潔同小心處理係真嘅。

成年人或近視太深就未必有好大分別 ...

違反科學係。。。 如你講,成年人已過左眼球增長(近視增長)高峰期啦。

retriever 發表於 18-9-28 16:04
違反科學係。。。 如你講,成年人已過左眼球增長(近視增長)高峰期啦。
...
個概念同眼球長短無關係,矯視鏡係角膜 弧度嘅改變。有科學基礎,唔知你點定義違反科學?

retriever 發表於 18-9-28 16:04
...
我都唔係你咁講,你自己加啫,成年人都會近視嘅。

ABC-DAD 發表於 18-9-28 16:19
個概念同眼球長短無關係,矯視鏡係角膜 弧度嘅改變。有科學基礎,唔知你點定義違反科學? ...

因為永久近視係眼球拉長。

https://skypost.ulifestyle.com.hk/article/1856433/成人打機無節制%20近視加深眼近盲

retriever 發表於 18-9-28 16:29
因為永久近視係眼球拉長。
唔識同你講,你繼續啦下。
打攪哂

retriever 發表於 18-9-26 13:20
奉勸帶矯視隱形眼鏡前,問下眼科醫生意見。

我理解係,現時任何控制近視方案,係只有減慢增長,無可能返 ...

OK lens咪就係禁返扁個角膜LOL。對lens一日戴幾個鐘, 瞓覺戴, 朝早就唔駛戴眼鏡。但係對會捽眼既小朋友不適宜, 所以我阿女唔戴得。而且, 以後會有視網膜脫落既風險。

仲有, 用OK lens唔係為咗靚, 係為咗方便。例如好多年青人有體育運動, 戴眼鏡會好唔方便。

回覆樓主:

deleted

little_yolky 發表於 18-9-28 16:41
OK lens咪就係禁返扁個角膜LOL。對lens一日戴幾個鐘, 瞓覺戴, 朝早就唔駛戴眼鏡。但係對會捽眼既小朋友不 ...

妳成日講戴OK lens嘅可能性嚴重後果,就好似依家啲煙盒印埋啲恐嚇相嚇人吸煙後嘅後果,令我真係三思考慮好無繼續鼓勵阿女配了

根據大學研究顯示:香港6至7歲的學童,有百分之三十患有近視,10歲患近視的學童則有百分之五十,16至17歲的學童,數字更激增至七成,而這些數字更有上升趨勢。這認為與長時間使用 #電子產品、閱讀書籍和 #缺少戶外活動 有關

上文節錄自:http://www.eyecarehk.com/2018/07/14/最新的眼科硏究-多區正向光學離焦dims/
學童護眼很值得重視。
似乎生活習慣,對學童加深近視頗有影響。
有點好奇,日間配帶眼鏡,會否減少學童進行戶外運動的意欲,好似未有研究。

little_yolky 發表於 18-9-26 11:44
你果個視光師都有介紹, 係控制度數最差果個鏡片(研究數據顯示)。另外有一種鏡片比DIMS效果仲好, 不過, 係中 ...

漸進鏡有幾種,蔡司漸進鏡原理好似同理大DIMS一樣,都係中間清,周邊蒙。價錢好似平小小,而且已經做了幾年。
亦有漸進鏡是上半清丶下半蒙,但中間無條線,外觀睇唔出,價錢相對最平。
帶漸進鏡要適應,望遠要向前望,望近要眼球向下,不要低頭,因為下半度數淺D,減低眼肌壓力,而減少近視加深。

小時了了 發表於 18-9-28 23:04
妳成日講戴OK lens嘅可能性嚴重後果,就好似依家啲煙盒印埋啲恐嚇相嚇人吸煙後嘅後果,令我真係三思考慮好 ...

ok镜的確要考慮清楚才可以決定配戴,中大已有研究顯示ok镜引致感染性角膜炎風險高,受感染而未能即時察覺,對角膜做成嘅疤痕更是不可逆轉。

https://www.cpr.cuhk.edu.hk/tc/press_detail.php?id=1813&t=中大研究指學童佩戴ok鏡可致角膜炎-需加倍小心使用&id=1813&t=中大研究指學童佩戴ok鏡可致角膜炎-需加倍小心使用

洋蔥頭媽咪 發表於 18-9-29 13:26
ok镜的確要考慮清楚才可以決定配戴,中大已有研究顯示ok镜引致感染性角膜炎風險高,受感染而未能即時察覺,對角膜做成嘅疤痕更是不可逆轉。
https://www.cpr.cuhk.edu.hk/tc/press_detail.php?id=1813&t=中大研究指學童佩戴ok鏡可致角膜炎-需加倍小心使用&id=1813&t=中大研究指學童佩戴ok鏡可致角膜炎-需加倍小心使用
嘩!講到咁恐怖咁,真係要再再再再詳細慢慢慢慢慢考慮OK鏡。
‹ 上一主題|下一主題