用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有沒有用過理工大學最新的 DIMS 眼鏡鏡片?效果如何? ...
樓主: cherrieshum
go

有沒有用過理工大學最新的 DIMS 眼鏡鏡片?效果如何?   [複製鏈接]

flyms5 發表於 19-10-23 13:50
我女都配左7-8個月左眼冇加
右眼多左25度
我配$3400
請問可否PM 邊間配, 謝謝!

回覆 DIKE 的帖子

小朋友今年八歲,左右眼500幾度近視,在理工佩戴了DISM,已戴半年,最近覆診左右眼增加了25度。我想問有沒有人又戴DISM鏡外,再滴阿托思眼藥水控制視力。始終咁細個,近視咁深🙏🙏

回覆 ckfamily 的帖子

我囡左眼無近視25度散光; 右眼175度近視25度散光,配左DIMS九個月,今天覆診加左25度散光,效果滿意

盈日 發表於 20-8-18 13:14
回覆 DIKE 的帖子

小朋友今年八歲,左右眼500幾度近視,在理工佩戴了DISM,已戴半年,最近覆診左右眼增加 ...

我小朋友DISM + 阿托品,試左就快一年,未驗眼,未知效果,但醫生話阿托品起碼滴兩年先見效果

本身想小朋友DISM + 阿托品,但醫生話先用DISM先,半年後覆診再決定。想聽下大家有無雙管齊下的分享。謝

小時了了 發表於 19-11-30 19:02
匯報吓先,阿女副眼鏡帶咗~年半難難地,啱啱去返配呢副嘅眼鏡鋪買副新嘅,驗光師驗到阿女呢年半只係深咗25 ...

我大女都戴咗一年,佢原本100度近視,一年都無加深過

我女帶左2年,加深左75度近視!

小兒今年8歲,昨天驗眼有近視100度,散光50/100,想問家長已配戴DIMS眼鏡能控制度數的小朋友,他們是否要由朝戴到晚? 抑或只是帶6-8小時?

dvdfc2 發表於 20-10-11 09:17
小兒今年8歲,昨天驗眼有近視100度,散光50/100,想問家長已配戴DIMS眼鏡能控制度數的小朋友,他們是否要由 ...

道理上係除咗運動同瞓覺、沖涼就要戴住。不過我阿女日日夜晚沖完涼就唔戴。唔返學時成日唔戴!佢都係100度,無散光,戴咗一年無加深。佢睇手機唔算多,同埋佢當時已經12歲,過咗高峰期。

小時了了 發表於 19-11-30 19:02
匯報吓先,阿女副眼鏡帶咗~年半難難地,啱啱去返配呢副嘅眼鏡鋪買副新嘅,驗光師驗到阿女呢年半只係深咗25 ...
請問在眼鏡舖驗眼配呢款鏡片和在理工驗眼配是否都應該一樣?因為我見眼鏡舖有優惠,想試下。小朋友12 歲。

艾艾 發表於 20-10-17 17:33
請問在眼鏡舖驗眼配呢款鏡片和在理工驗眼配是否都應該一樣?因為我見眼鏡舖有優惠,想試下。小朋友12 歲。 ...

應該一樣吧(但我從未去過理工嗰度配眼鏡),當時我同眼鏡鋪講到明係配理工嗰個新研發减慢近視眼鏡。我見依家好多眼鏡鋪有呢隻眼鏡配

小時了了 發表於 20-10-17 17:39
應該一樣吧(但我從未去過理工嗰度配眼鏡),當時我同眼鏡鋪講到明係配理工嗰個新研發减慢近視眼鏡。我見依 ...
你每年驗眼都去配那間眼鏡舖嗎?以前去眼鏡舖驗眼都會配眼鏡,未試過只驗眼不配眼镜,唔知得唔得,thanks !

艾艾 發表於 20-10-17 21:08
你每年驗眼都去配那間眼鏡舖嗎?以前去眼鏡舖驗眼都會配眼鏡,未試過只驗眼不配眼镜,唔知得唔得,thanks  ...

去過2次,前年配新眼鏡1次,舊年覆診時第2次,今年唔知洗唔冼去,因阿女無講眼朦要換眼鏡。呢兩年都係同一間眼鏡舖係銅鑼灣
我嗰間一早講明驗眼如唔配眼鏡都要收費

小時了了 發表於 20-10-17 21:40
去過2次,前年配新眼鏡1次,舊年覆診時第2次,今年唔知洗唔冼去,因阿女無講眼朦要換眼鏡。呢兩年都係同一 ...
明白,謝謝你。最緊要之後有follow up,你嗰間齋驗眼幾多錢?方便pm ? Thanks.

艾艾 發表於 20-10-17 21:58
明白,謝謝你。最緊要之後有follow up,你嗰間齋驗眼幾多錢?方便pm ? Thanks.

驗眼唔記得幾錢

小時了了 發表於 20-10-17 22:06
驗眼唔記得幾錢
唔緊要,謝謝你。

little_yolky 發表於 18-8-9 10:27
長遠我估計我都會配矯視鏡, 但視光師話初戴會有適應問題, 呈二呈三殺到, 唔好搞咁多嘢住, 起碼半年後再驗睇 ...

請問你最初係點發現佢有近視?係自己定期去驗眼?還是佢話你知睇野唔清楚?我想問眼x88果d電腦驗眼準唔準架?

kwokbobo 發表於 20-10-18 21:57
請問你最初係點發現佢有近視?係自己定期去驗眼?還是佢話你知睇野唔清楚?我想問眼x88果d電腦驗眼準唔準架? ...

從幼稚園開始我係每年會帶佢哋去理大驗的。小朋友我唔會信眼X88,都係專業D好。

艾艾 發表於 20-10-17 17:33
請問在眼鏡舖驗眼配呢款鏡片和在理工驗眼配是否都應該一樣?因為我見眼鏡舖有優惠,想試下。小朋友12 歲。 ...

寶血E院驗眼都有呢款鏡,學生85折,我連鏡框34XX,送一次半年後驗眼,之後驗眼2XX,無放瞳。

little_yolky 發表於 20-10-18 23:58
寶血E院驗眼都有呢款鏡,學生85折,我連鏡框34XX,送一次半年後驗眼,之後驗眼2XX,無放瞳。
...
呢個價格好優惠!多謝你呀!我女575 度近視, 150度散光,希望呢個度數仲可以配到啦!
‹ 上一主題|下一主題