用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有沒有用過理工大學最新的 DIMS 眼鏡鏡片?效果如何? ...
樓主: cherrieshum
go

有沒有用過理工大學最新的 DIMS 眼鏡鏡片?效果如何?   [複製鏈接]

醒目開學勳章

回覆 flyms5 的帖子

請問你看邊個眼醫生, 可唔可以介紹比我..THANKS

回覆樓主:

配咗半年,早幾日驗眼,近視完全冇加深,散光輕微加20度,視光師話效果好好。

往年每年加深差不多100度,我都好滿意DIMS

肥豬豆豆 發表於 19-3-3 11:09
配咗半年,早幾日驗眼,近視完全冇加深,散光輕微加20度,視光師話效果好好。

往年每年加深差不多100度, ...

我也來報告一下:小兒配了 DIMS 鏡片半年,沒有加深,希望近視可以穩定下來。(emoji)(emoji)

面對電子產品盛行年代,希望這鏡片可以幫助我們下一代的小朋友。(emoji)(emoji)

cc_ma 發表於 19-3-6 20:22
我也來報告一下:小兒配了 DIMS 鏡片半年,沒有加深,希望近視可以穩定下來。(emoji)(emoji)

面對電子產 ...

DIMS 效果, 同小朋友年齡有冇關係 ?

assado 發表於 19-3-8 12:57
DIMS 效果, 同小朋友年齡有冇關係 ?

這個我也不知道,兒子10歲,希望其他家長一起分享 DIMS 的成效。

用了DIMS 半年, 幾天前驗眼, 近視冇加深。

keemic77 發表於 19-2-17 12:49
當然會定期檢查啦, 不過每只加10-25度又是否不需要換鏡片呢?

問了視光師, 建議超過75度才需要換鏡片。

cc_ma 發表於 19-3-8 17:25
這個我也不知道,兒子10歲,希望其他家長一起分享 DIMS 的成效。

小朋友8歲, DIMS 見效, 但平日都要護理眼睛, 定時休息。

回覆 little_yolky 的帖子

你配左未,阿細今日配左。

kirstyau 發表於 19-4-1 22:57

你配左未,搵到間鏡片有9折,阿細今日配左。

未呀!理大約緊時間,真係把鬼火。

kirstyau 發表於 19-4-1 22:57

你配左未,搵到間鏡片有9折,阿細今日配左。
Hello, 請問邊間有9折呀?可以pm我嗎?thanks

babycute2009 發表於 19-4-2 08:18
Hello, 請問邊間有9折呀?可以pm我嗎?thanks

係咪即係hoya myosmart鏡片?早兩日係眼鏡88問 $3480有85折

吉蒂小豬 發表於 19-4-2 18:01
係咪即係hoya myosmart鏡片?早兩日係眼鏡88問 $3480有85折

我以为公價

ftmhappy 發表於 19-4-2 23:02
我以为公價

我都係因為囡囡配眼鏡問下先知有折,仲好似有啲package連埋框。

2019年5月7日星期二
中大研究:低濃度阿托品眼藥水可減學童近視加深速度七成
https://news.mingpao.com/ins/%E6%B8%AF%E8%81%9E/article/20190507/s00001/1557206661750/%E4%B8%AD%E5%A4%A7%E7%A0%94%E7%A9%B6-%E4%BD%8E%E6%BF%83%E5%BA%A6%E9%98%BF%E6%89%98%E5%93%81%E7%9C%BC%E8%97%A5%E6%B0%B4%E5%8F%AF%E6%B8%9B%E5%AD%B8%E7%AB%A5%E8%BF%91%E8%A6%96%E5%8A%A0%E6%B7%B1%E9%80%9F%E5%BA%A6%E4%B8%83%E6%88%90

近視是全球最常見的眼睛問題,深近視更可能會併發致盲眼疾險。中大醫學院研究發現,低濃度「阿托品眼藥水」能有效減慢學童近視加深速度高達七成。有「高危組別」兒童接受研究後,32個月以來僅加深50度近視。

傳統要減慢近視加深,除了多做戶外活動及光學方法外,藥物上可使用「阿托品(Atropine)眼藥水」,但傳統的1%濃度眼藥水,會令瞳孔擴張而引致怕光,看近物亦較模糊。中大醫學院2016至2017年期間,為438名雙眼最少有100度近視、並在近一年增加至少50度的4至12歲兒童,進行全球首個低濃度「阿托品眼藥水」的隨機安慰劑對照組雙盲研究。

研究兒童隨機接受0.05%、0.025%和0.01%的「阿托品眼藥水」,或安慰劑藥水(普通滋潤眼藥水),每日一次,為期一年。結果顯示,0.05%的低濃度「阿托品眼藥水」,可減慢近視加深速度67%,眼球長度增長亦減慢51%。

今年11歲的Jovita自8歲起接受研究,每晚滴一次濃度為0.05%的藥水。雖然Jovita日常少接觸電子儀器,但Jovita父母也有深近視(兩隻眼均接近600至700度),故其父親擔心她亦會有這遺傳。結果顯示,32個月以來,她僅右眼從250度近視加深至300度,左眼並無加深。其父親指,眼藥水所致的副作用(怕光)亦不明顯。

研究結果已發表在國際期刊《眼科》,團隊亦即將啟動第二階段研究,現招募300名年齡介乎4至9歲、沒有近視的兒童參與。有興趣人士可WhatsApp 91371925或致電39435815/39435845,或電郵([email protected])。

回覆 assado 的帖子

不是過五十度要換嗎?我仔六月去驗,一隻加深五十度,另一邊加深20度,視光叫換一隻。我現在未換諗住換就一對順便換埋個架。听人講好多地方減價,我剛問左一間2980但放 眼驗的話要加三百。

回覆 吉蒂小豬 的帖子

我問個間職員話早几個月做 promote ,三千中連 tomato架,但优惠已完,好失望。。。有冇人知邊度平呢

chrischeung 發表於 19-9-12 18:24

不是過五十度要換嗎?我仔六月去驗,一隻加深五十度,另一邊加深20度,視光叫換一隻。我現 ...

配戴了幾耐才加深50度 ?

上年八月至今年六月
‹ 上一主題|下一主題