用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 宣基Vs迦密主恩
go

宣基Vs迦密主恩 [複製鏈接]

究竟邊間好D呢?入大學比率和DSE成績

有人話宣已比迦勁,大家覺得呢?

請討論吓!謝謝!
   6    0    0    1

回覆 2004107 的帖子

加麻景嶺呢?

2004107 發表於 18-6-29 19:12
究竟邊間好D呢?入大學比率和DSE成績

有人話宣已比迦勁,大家覺得呢?
去校纲和簡介会研究下先,道聽途說,有些危險!若只看DSE成绩及入U率,迦密好許多的,特別是上年。
迦密英文科成绩,比宣基好,亦有一定差距!

但基於狀元效應,近2-3年宣基收生質素大升,所以未來可後來居上的潜力無限!

各有優勢,还是自己看看各校在校风,教育方針,学生表现方面的差距,眼见為真!

christy2011 發表於 18-6-29 20:13

加麻景嶺呢?
景嶺DSE比迦密差更遠,与宣基反而接近些少……
英文比宣基好,但大部份科目宣基好些少

回覆 TLHE 的帖子

迦密同宣基係咪1b景嶺係1c?

christy2011 發表於 18-6-29 22:23
回覆 TLHE 的帖子

迦密同宣基係咪1b景嶺係1c?
坊間評估是的

迦密好啲。由於十幾年前開始係區內第一間英中, 所以英文水平較高。
DSE 成績及入U rate 相對高。

宣基都唔錯的, 後起之秀。
耶穌愛你

回覆 pianohey 的帖子

今年DSE 3 間成績又拉近了

TLHE 發表於 18-6-29 21:21
景嶺DSE比迦密差更遠,与宣基反而接近些少……
英文比宣基好,但大部份科目宣基好些少
唔係喎, 我識人今年景嶺考DSE, 好多科成績例如Chem, Econ果D level 4以上好高percentage喎, 應該好過宣基喎, 英文就應該一向景嶺比較好, 有錯請指正

回覆 bertcat123 的帖子

校網沒有登其他科, 比較唔到。。。
今年景嶺4科成績和迦密差不多, 真係好好多....
近年迦密給宣基景嶺搶走很多B1 學生...迦密可能變阿二。
宣基成績差不多, 只是早年有個狀元, 知名度高了。

anthony8899 發表於 18-7-13 14:01

宣基從來都無出過狀元,應該係榜眼先真

anthony8899    發表於 18-7-14 14:02

anthony8899 發表於 18-7-13 14:01

假如計拿五級以上數量仲有段距離,不過追得近,大家有良性競爭是好事。我又唔覺得宣基可以搶到主恩既B1生令主恩收生質數下降,因爲區內B1位一直唔夠,最叻個批一早去左跨區B1A,三間自行收既一定都係B1A和部份B1B,只係要睇跟住六年點樣教導佢地!

回覆 anthony8899 的帖子

宣基強項係學生pastoral care, 因為始終係基督教學校, 但成績方面, 好似都係景嶺稍稍領先, 尤其英文, 而且景嶺讀書氣氛好好, 如果只著重成績嘅話, 可能景嶺更適合

有興趣知其他科L4成績

回覆樓主:

想問下TKO四間英中和王華湘那一間在初中時是粵教中?是否只有主恩和將官?如果小朋友是粵教中的小學是否很難識認普教中的中學?

回覆 小黃豆B 的帖子

沒錯, 真係要看學校未來6年的教學。不過, 這2-3年很多小六同學首選宣基, 也有一定的影响。
主恩的數學達4級有77%, 比其他二家高很多, 主恩理科很强嗎?  不知他們PHY, CHEM, BIO 成續又如何。

是啊, 感覺宣基注重活動, 景嶺學術多。

anthony8899 發表於 18-7-14 14:09
回覆 小黃豆B 的帖子

沒錯, 真係要看學校未來6年的教學。不過, 這2-3年很多小六同學首選宣基, 也有一定的 ...
其實呢區超班都已經跨區,但剩返都仍然爭崩頭,同樣質數分別只係可能以前十個揀一個變成五個揀一個。但你亦講得啱,主恩應該見到宣基出左榜眼後,學生選校既變化大於佢地預計,我兩年都有去佢簡介會,第一年仍然有唔憂嫁既feel,但今年明顯積極左好多。
不過咁樣係好事,有競爭先會有進步。係用家角度,與其一間獨大做龍頭,不如大家一齊爭做將軍澳第一間B1A!

回覆 小黃豆B 的帖子

係,仲有後起景嶺追緊上嚟

小黃豆B 發表於 18-7-14 14:35
其實呢區超班都已經跨區,但剩返都仍然爭崩頭,同樣質數分別只係可能以前十個揀一個變成五個揀一個。但你亦 ...

同意呀,主恩這二年有出dse成績,可以作為參考,希望他們都提升至B1A中學。主恩簡介會有沒有列出各科DSE成績?他們好似沒榜眼之類的成績,但今年將官反而有個6星星,真係估不到。
‹ 上一主題|下一主題