用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 我係中學數學老師
go

我係中學數學老師 [複製鏈接]

***我不會pm回覆,如收到pm會在這兒回覆。
**另外我不方便pm校名,亦不會私下提供校內試卷,希望各位體諒明白。

大家好。我是一個兩歲小孩的媽媽,同時是位於一間有百多年歷史的英文中學任教數學。
中一至中六及數學延展部分(M2)都有教過吖。
今年教中一、中五及中六。
計埋今年,我教咗八年書,唔算經驗好多,只可以作分享。
其實有關學習上嘅問題最好都係教返科任老師,不過宏觀上嘅意見都可以問吓,大家一齊討論吓!

55    0    0    1

回覆樓主

係另一版見到有人問我,係呢道答返先:
「我仔來緊升中4,佢科Maths有哋問題,原因係 Quiz經常高分(90-100),但一到測考就跌落來80左右,佢本身係冇咩理科天份(不係叻仔),但又唔屬于講極唔明果類人,暫時冇補過習(今個暑假會去補習)。

咁情況下,佢點改善成績呢?謝謝」

如果仔仔學校校卷唔係特別淺,我覺得補習對由80分升90-100唔太有用。反而係佢自己有冇小心睇題目同check答案,做得夠唔夠快(平時有冇諗吓點樣用計數機快啲,運算有冇易啲嘅方法等)。

如果本身學校卷都算深,考到80-90分都好理想,可以考慮中大嘅課程:
http://epymt.math.cuhk.edu.hk/course/2018summer.html

非常開心在這裡看到您的帖子,馬上請教,多謝!
我女小學階段數學系靠家長反復出與學校工作紙類似的題目給她做,尤其是做錯的題目,才能保住8字頭的成績(單就數學而言估計在小學算中等偏上小小).
現在升中後學校沒有工作紙,只能買出面的練習給她做,每週有個補習姐姐來家裡1個半小時,但似乎對提升興趣和成績都沒有什麼明顯的幫助。
再加上中學家長沒有再跟她的功課或溫書,很擔心她一知半解,累積到高中都大獲。她的弱點是怕麻煩,不喜歡主動提問,沒有尋根究底的動力。
請問這種情況下,做為家長還有什麼能幫到她呢?她自身哪方面最需要改進才能提升數學興趣進而提升成績呢?非常感謝!

poonmiss 發表於 18-6-29 13:11
係另一版見到有人問我,係呢道答返先:
「我仔來緊升中4,佢科Maths有哋問題,原因係 Quiz經常高分(90-100 ...

老師,我仔讀緊普通BAND1B (參考EK評論),唔知佢地份卷程度係點?見到數叻既同學9X分,當然我知人地有天份。

我仔小六試過100分,但升中后,大既測考未上過90分,係學校科數屬于中上成績,今次大考係難左既,叻同學有啲退左3、2分,而我仔就退左5分,的确同人有距離,佢有講過唔夠時間做,應該係諗題既時間長左,又唔夠時間check答案。

我想佢補下習可以進步几分,睇下DSE可唔可以摘到*.

仲想請問我仔咁,數80分左右,讀M2得嗎?(M2唔需要讀得好Top), 我仔話佢想讀,不過,未知學校俾唔俾佢take?

October. 發表於 18-6-29 14:59
仲想請問我仔咁,數80分左右,讀M2得嗎?(M2唔需要讀得好Top), 我仔話佢想讀,不過,未知學校俾唔俾佢take ...

如果揀M2, 而阿仔係band 1學校嘅數學成績最少中上,就要睇吓佢有冇興趣自己操練數學,同埋見到難嘅題目會唔會好想研究到答案。
除非諗住入神科,或者大學想讀物理、數學或工程,否則冇必要讀八科。
大家讀書其中一個目標都係入大學,理性咁睇最好要考到level 5。而M2因為課程設計問題,教學時數比較少(今年中二果屆到佢哋讀嘅M2就會cut咗半個integration,教學時數上會好好多),好多時要靠學生自發做數同操練先得吖!

S1Parents2017 發表於 18-6-29 14:14
非常開心在這裡看到您的帖子,馬上請教,多謝!
我女小學階段數學系靠家長反復出與學校工作紙類似的題目給 ...

請問阿女中幾?而家數學成績點?
其實我覺得如果學生唔係聽唔明老師講嘢,補習對拎高分未必太大幫助。咁反而會令學生更唔願主動去問,乜都等補習老師話佢知要做啲乜。個腦諗少咗,又點學得更好?
我估問題唔至係數學,而係整體學習?
會唔會同阿女討論一個幫助佢學習嘅方法,例如每日有一個鐘係關手機,係研習時間,有功課做功課,冇功課就溫書。

另外,每次測驗/功課可唔可以重新做過啲題目?本身高分就睇吓自己可唔可以滿分,本身唔高分就目標8成分數。隔日重做直至做到目標分數為止<——我個人覺得有用。

poonmiss 發表於 18-6-29 18:24
請問阿女中幾?而家數學成績點?
其實我覺得如果學生唔係聽唔明老師講嘢,補習對拎高分未必太大幫助。咁反 ...
多謝回复!阿女中一,來緊升中二。中學數學分數頗低,但高過平均分,其中試屬於B Grade. 其末還未出,我擔心佢跌落C.所以想在暑假想想辦法,已經買了1B Original Maths for able students和 Form 1 Intensive Mathematics Supplementary Exercises.唔知您對兩本練習是否了解呢?
我成日都提醒佢唔明就問,多時佢都話明,但考試時卻沒有十分把握。我都明白系中一階段放松咗操練的少,但因為我自己冇能力跟佢數學,亦冇能力出題目俾佢做。只能做一些買返來的練習好象沒有幫助。所以自己有點心虛,所以想聽您的專業意見。感謝!
另外,阿女中英文底子都不錯,升中呈分試屬Band1A的成績。

回覆樓主:

poonmiss,你好,我也想請教-下.

我囡現F1,數學成績唔錯,但比較飄忽,當問題刁鑽時,就無心機研究,易氣餒.上學期考試,成績唔錯,有A,但下學期好似差咗少少.

嚟緊暑假,有無需要找-些難的F1題目去訓練她的解難能力呢?還是叫佢預習—吓F2的書?

回覆樓主

有家長問:
「你好 我想問下 我仔仔現在兩歲四個月 智力發展好像沒什麼太大問題 但係認數字方面係好差,2 3都分唔到 而且無咩興趣,同他講動物花花草草都有興趣 一話過來認下數字英文字母就跑走。請問這樣正常嗎?我自己本身數感麻麻,應該要早些啟蒙?Or等小朋友自己有興趣之後再慢慢教?多謝」

首先,我冇講過幼兒教育,所以我嘅答案只可以係個人見解。
我仔仔20months. 都係數唔到數,但係我又冇特登迫佢數,只係行樓梯果陣會一步步咁數吓行咗幾多級,都係我自己數,佢有時會跟住。
我見德國教育唔建議5歲前背誦/寫字,有研究話好易追得返,但好奇心就追唔到. 所以重探究比較重要.

回覆樓主

同工問:
「妳好, 我在初中教育版面看到妳的Post實屬驚喜。本人已大學畢業近十年, 中學數理補習亦有十六年, 唯自己中學年代高階數學僅到A.Maths 及Maths & Stat程度, 預科選讀Bio Group 故未能好好運用數理知識自學一些更具理論性的數學, 如Fourier Transform 及某些物理數學, 有感未能為自己的補習學生帶到更高階的數理層次。 欲請教此背景下, 我可參考哪本Pure Maths/ 初級大學書本自修? 謝謝」

可以去舊書店搵吓在有冇pure書,應該得一個出版社。大學書可以去hku co-op睇吓,唔使學生證都買得,所有教授指定嘅參考書都係co-op買到。我讀果陣有本”charter zero”, 紅色,細細本好似初中英文fiction咁上下厚. i like it

S1Parents2017 發表於 18-6-29 20:27
多謝回复!阿女中一,來緊升中二。中學數學分數頗低,但高過平均分,其中試屬於B Grade. 其末還未出,我擔 ...

唔好意思,我自己冇特別留意坊間嘅練習,因為我有儲起足夠多嘅題形俾練習學生做。

做多啲練習有個好處,就係見多啲題目,覺得得深因為未見過要即時諗,見過就冇咁深。
但係如果學校已經好多功課,就要重覆做「錯嘅題目」。之前回覆已提過,唔重覆。

bhamcy 發表於 18-6-29 23:47
poonmiss,你好,我也想請教-下.

我囡現F1,數學成績唔錯,但比較飄忽,當問題刁鑽時,就無心機研究,易氣餒.上 ...

或者會唔會重覆做佢之前覺得難嘅題目先(其實同一條數唔改數字都可以),自己係冇人幫助下識咗先再做相同深度。
我問過好多考得好出色嘅學生,會預習嘅人少於一半。反而溫習先係必要。我自己教學覺得唔預習問題不大,但係每堂教嘅數,落堂前一定要明曬!

poonmiss 發表於 18-6-29 13:02
**另外我不方便pm校名,亦不會私下提供校內試卷,希望各位體諒明 ...

老師請問M2課程是否好深?上課時數好像同基礎數 一堂夾住上會否令學生兩頭唔到岸一堂時間學兩種數好急、有咩意見比想修讀M2學生兩者都可兼顧得好?謝回覆

poonmiss 發表於 18-6-29 18:11
除非諗住入神科,或者大學想讀物理、數學或工程,否則冇必要讀八科。
大家讀書其中一個目標都係入大學,理性咁睇最好要考到level 5。...

好有同感,最緊要都係保住4C + 2X 考到L5,老師俾既意見貼地,非常感激。

我仔依家面臨選科,真係左右為難,分數上文商科(有幾科9X分)好過理科,但阿仔依家又話想讀純理科(想法變左幾次了),阿仔話佢有興趣也認為可以讀得到,三科理科成績就70-95分都試過,比較飄忽,冇文科咁穩定。請教下,讀純理DSE取 L5,需要天份嗎?將勤補拙,是否亦有機會?

謝謝!

October. 發表於 18-6-30 10:15
好有同感,最緊要都係保住4C + 2X 考到L5,老師俾既意見貼地,非常感激。

我仔依家面臨選科,真係左右為 ...

對學科有興趣的話,先有動力去挑戰難題。最好比佢揀自己興趣。有興趣佢會好快追返。而且分數低未必代表佢差。可能全部人在某些科平均都低分。

Miss Poon, M1 /M2 有無建議點揀好?阿仔數學幾好,不過有師兄嚇佢F3數學成績好,一樣會死M2,所以佢揀左M1。不過佢d老師間中就問佢改唔改M2,覺得佢無理由唔讀M2咁。除左睇下F4書硏究下M1/M2分別學咩,仲有無咩貼士唔好揀錯?佢大學想讀嘅科,唔駛點用數的。

回覆 poonmiss 的帖子

我見德國教育唔建議5歲前背誦/寫字,有研究話好易追得返,但好奇心就追唔到. 所以重探究比較重要.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

poonmiss

我對小孩執筆寫字有些研究. 我是讚成孩子5歲才開始執筆寫字, 手指協調發展較快的小朋友4歲開始也可以.

小孩過早學執筆寫字其實有很多問題, 容易讓孩子討厭做功課, 很多家長與老師有所忽略.

幼童開始學寫字先要學執筆, 只寫簡單的棟與畫, 直至姿勢正確, 筆畫能控制好位置長短與節奏力度相對穩定之後, 才寫撇點鉤折等其他直線筆畫, 掌握好之後才寫部首, 建立好空間感之後, 最後才開始寫字. 根據孩子自己的進度練習, 按部就班就可以. 只要孩子自己覺得執筆寫字不困難自然不抗拒寫字, 才會提高學習效率.

小孩未學好執筆前可以多用食指在檯面或沙上寫字, 這樣孩子不需花精力控制筆桿, 更容易專注認字.

至於背誦, 我是有不同看法. 幼兒學習是從模仿記憶開始, ABC是背誦, 123是背誦, 唱歌是背誦, 背誦時不用明白其中意思, 到稍為年長才了解內容, 所以背誦是幼兒有效學習方法之一. 幼兒階段是背誦記憶的黃金時間, 只要孩子沒有壓力, 背誦也可以是樂趣, 適量的背誦不會讓孩子抗拒學習, 而且與發展好奇心和探究精神不應有衝突.

中文字是單音節,最適合背誦. 西方語言都是多音節字, 背誦相對困難, 所以很抗拒背誦.

以上是我個人看法, 僅供參考.

poonmiss 發表於 18-6-29 13:02
**另外我不方便pm校名,亦不會私下提供校內試卷,希望各位體諒明 ...

‹ 上一主題|下一主題