用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 直私失敗,小一扣門完全無音訊安慰區
樓主: 十分鐘
go

直私失敗,小一扣門完全無音訊安慰區  

回覆 nnn1111 的帖子

請問荃灣邊間, 海霸街官小隔離?

oh, 我以為荃灣.........

回覆 Pugpugpug 的帖子

勁多人咁諗, 落左去蛇年, 最慘係呢班家長全部都係考直私, 仲要大一年, 小朋友叻好多我女蛇細B, 同D龍細B差成年, 我又唔想阿女讀下一年, 唔通第日升中唔好又遲一年, DSE唔好又遲一年, 咁25歲都未畢業咩.............
都唔明點解D 9月10月龍B都要考下一年, 大咁多..............11-12月都話0者.........

tibbar2011 發表於 18-7-2 14:48
你是指九龍塘那間YxxK 嗎?真的那麼差?我以為是名幼..
在kowloon tong的, 好似話在yxxk讀, 英文都唔錯啊

puiyee61 發表於 18-7-3 10:07

oh, 我以為荃灣.........
葵涌....

原來有咁多方法, 睇黎應該都係自準備不足... 好後悔...

有D真係開學先call 到, 唔到9月都唔好咁灰住, 同小朋友去relax下先啦~

多謝支持...^^不過除左家長小朋友都壓力大...唉唔係怨,,,不過個制度真係有少少令我覺得恐怖...

我個細路唔係中寶,但佢個人未定性,我當初橫諗掂諗,仲同C6爭辯了幾趟,才共識放棄我自己出身的區內最hit校,選區內happy school做111最啱佢品性,結果抽唔中又叩唔入。

選happy school就是唔想佢太早受催谷,但想插班又一定要成績標青。我應該收拾心情,忘記那間111嗎?

June04 發表於 18-6-30 02:24
回覆 十分鐘 的帖子

見到個抽到第一志願再去不停叩門的POST有好深的感受, 心理那點不平衡又湧現. 心想大概 ...

我好同意你講法。我小朋友下年要玩呢个制度。心有好多疑問及無奈。。。

Jenniferleeww 發表於 18-6-30 07:54
我明白你的感受,但唔好放棄,仍然有機會的

我都係派寶校,填 011 的學校唔俾 interview 的 ...

我想問下你点答校長?

nnn1111 發表於 18-7-3 12:00
多謝支持...^^不過除左家長小朋友都壓力大...唉唔係怨,,,不過個制度真係有少少令我覺得恐怖...
...
你今天收到好消息的mail未呀 ???!!!

回覆 subb 的帖子

今朝有一間call interview, 不過撞左期....再等佢覆唔覆...

只好留前鬥後...

nnn1111 發表於 18-7-3 12:45
回覆 subb 的帖子

今朝有一間call interview, 不過撞左期....再等佢覆唔覆...

今天未收到浸聯Mail   

回覆樓主

個電話從未咁靜過,一日都好似無響過一下,信箱只有月結單垃圾宣傳紙。我傻到用公司座機試下打自己電話,睇下有無唔小心按佐靜音。越來越絕望。

puiyee61 發表於 18-7-3 10:53

有D真係開學先call 到, 唔到9月都唔好咁灰住, 同小朋友去relax下先啦~ ...

完全唔敢去旅行

今日收到第一志願reject信,好失望,8間已全軍覆沒

回覆樓主

我仔都叩左7間,全軍覆沒我已經無晒希望了

wing421 發表於 18-7-3 19:47
我仔都叩左7間,全軍覆沒我已經無晒希望了

仲有,入了本身派間小學群,期間不停有人成功跳船走,大家不停恭喜。好複雜感覺