用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 直私失敗,小一扣門完全無音訊安慰區
樓主: 十分鐘
go

直私失敗,小一扣門完全無音訊安慰區   [複製鏈接]

醒目開學勳章

回覆樓主:

我果年要得到7月才收到叩門offer, 大家不要灰心呀~

回覆樓主

灰爆

Jenniferleeww 發表於 18-6-30 07:54
我明白你的感受,但唔好放棄,仍然有機會的

我都係派寶校,填 011 的學校唔俾 interview 的 ...
恭喜你亦多謝你。
不幸中大幸係暫有一私校收了但最"奢望"還是在家附近的任何一間,不用舟車勞頓。

就近津校都於二次面見後未能有offer. 可以寫既信都已每次用心寫儘。扭曲既心神疲憊不堪,卑躬屈膝乞求既提問回答反被奚落。不甘不忿不願。但,是時候作個了斷。因為幾歲小孩最重要的還是透過愉快成長去探知求真而不是去取悅懷疑人生,這不該是個考究識1千個英文字,懂越級算術是否更優秀的年紀。可以是合適裝備但不可盲目軍訓。

曾經嘗試用多角度去想,到底小一此一過程的考驗與啟示是甚麼。

結論係:
1,耕耘如不遇上些小運氣,可以係全無收獲,只可放下與接受
2,替被標示為寶校的學校與師生難過,她/他們的努力禮貌熱誠絕不比其他被視為叩門熱門學校差,奈何天事地利造就一切,自己對離棄此跨區學校的決定感歉疚。
3,要學懂麻醉自己的重要性,要信一切自有安排,所安排的定是最適合的。

June04 發表於 18-6-30 02:24
回覆 十分鐘 的帖子

見到個抽到第一志願再去不停叩門的POST有好深的感受, 心理那點不平衡又湧現. 心想大概 ...

同感!

我叩咗十幾間,in其中一間係放乙五,去叩時比老師寸到我一棟都無,嗰刻好想拍枱轉身就走⋯但鬼叫係自己有求於人,唯有忍忍忍⋯

邊個唔想中甲一乙一?派唔到、感徬徨先會去叩。你問我點解放咁後但而家走嚟叩,其實大家也知點解(我小朋友被派到寶校),亦明白學校想知家長點解話。解釋了,你buy就聽,唔buy可以叮走我,唔需要在人家身上灑鹽⋯

叩門家長,身心俱疲,我絶對明白,祝各位快d有好消息!

只有平常心, 別向孩子說這校的不是, 事實上, 現時的小學大部份也辦得不錯

漫漫長路, 與小孩同行很重要 . 不可因我們的主觀令孩子對讀書失去興趣

每校也有叻人, 大家努力吧!  

ggcmmc 發表於 18-6-30 11:33
同感!

我叩咗十幾間,in其中一間係放乙五,去叩時比老師寸到我一棟都無,嗰刻好想拍枱轉身就走⋯但鬼叫 ...

我地派最尾志願,好记得叩乙5時,小學校長好串甘話做乜放距地係甘後仲要叩距地門!果時個感覺真係唔好受。

我都派到好後,扣左9間,有2間無得in, 不停寫信,不停地走唔同學校,好攰,但現時間間都reject, 我只能再寫信,但真係好苦

Cherryroy 發表於 18-6-30 12:26
我都派到好後,扣左9間,有2間無得in, 不停寫信,不停地走唔同學校,好攰,但現時間間都reject, 我只能再寫 ...

加油

我都派到好後,扣左9間,有2間無得in, 不停寫信,不停地走唔同學校,好攰,但現時間間都reject, 我只能再寫 ...

Which k?

加油(emoji)(emoji)大家處境一樣

Mie1107 發表於 18-6-30 12:42
Which k?
一間普通幼稚園,可能自己個係細龍b ,in 間間都唔得,34網派到誇網學校

nnn1111 發表於 18-6-29 15:58
個位校長級就係叫我唔駛啦...考第一先... 話宜家一位難求....=.= 我由傷心變絶望... ...

我同你同一遭遇

回覆 十分鐘 的帖子

見到個抽到第一志願再去不停叩門的POST有好深的感受, 心理那點不平衡又湧現. 心想大概 ...

十分認同呀

你已經畫了力,希望好快有好消息,祝你好運!

June04 發表於 18-6-30 11:30
恭喜你亦多謝你。
不幸中大幸係暫有一私校收了但最"奢望"還是在家附近的任何一間,不用舟車勞頓。

我睇到眼濕濕兼心痛。祝好運

begoodtome 發表於 18-6-30 21:32
我睇到眼濕濕兼心痛。祝好運

唉,每一個經歷過派寶校去叩門的家長都會心同感受。這個遊戲太折磨人了。唯有寄望手持幾個學位的盡快決定並放位,人同此心,功德無量。
我之前留過言話諗多幾個星期,咪又要放位,即刻俾人秒回話唔係架,可以諗到九月三
我費是回佢,只見有D人做人的質素低到一個點。
不過依家是六月尾七月頭,我知道仲有一堆學校是七月頭才公布叩門結果的,到時又會再執位。祝福

tomtom81 發表於 18-6-30 12:14
我地派最尾志願,好记得叩乙5時,小學校長好串甘話做乜放距地係甘後仲要叩距地門!果時個感覺真係唔好受。 ...

校長好衰! 其實都睇清楚間學校!    

回覆 十分鐘 的帖子

Exactly! Mama add oil

回覆樓主

情況係差到派左寶校,要叩另一間好一d既寶校

tomtom81 發表於 18-6-30 12:14
我地派最尾志願,好记得叩乙5時,小學校長好串甘話做乜放距地係甘後仲要叩距地門!果時個感覺真係唔好受。 ...

我覺得⋯呢d無同理心嘅校長,同佢教育團隊素質如何,是有密切關係的

mrsmacaroon    發表於 18-7-1 00:02
‹ 上一主題|下一主題