用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 直私失敗,小一扣門完全無音訊安慰區
樓主: 十分鐘
go

直私失敗,小一扣門完全無音訊安慰區  

回覆 jillbobo 的帖子

恭喜哂!

估唔到8 月都收到call!

係邊間呀?

回覆 bbtomatobb 的帖子

係一間幾好的地區津小啊!

jillbobo 發表於 18-8-2 13:42
回覆 bbtomatobb 的帖子

係一間幾好的地區津小啊!

請問有冇寫求位信

szelau123 發表於 18-8-2 23:46
請問有冇寫求位信
本身2nd後 waiting ,自己同阿仔各寫左一封求位信交去學校但拒收,只好改為寄去,吾知校長有無收到。

jillbobo 發表於 18-8-3 00:01
本身2nd後 waiting ,自己同阿仔各寫左一封求位信交去學校但拒收,只好改為寄去,吾知校長有無收到。 ...

恭喜您,原來學校無完全放曬暑假,音樂椅仲轉緊。

十分鐘 發表於 18-8-3 16:24
恭喜您,原來學校無完全放曬暑假,音樂椅仲轉緊。
多謝您!我都好意外,估吾到8月都仲有機會!好感恩

jillbobo 發表於 18-8-3 18:47
多謝您!我都好意外,估吾到8月都仲有機會!好感恩

感恩,哩個post好溫暖,大家互相鼓勵支持。今年無好消息的朋友,唔好放棄,小二再戰

5tgb    發表於 19-3-17 14:14

jillbobo 發表於 18-8-3 00:01
本身2nd後 waiting ,自己同阿仔各寫左一封求位信交去學校但拒收,只好改為寄去,吾知校長有無收到。 ...

學校應該有自己一套收生方法,係您嘅孩子是學校想要的優秀小朋友。我

十分鐘 發表於 18-8-4 11:40
學校應該有自己一套收生方法,係您嘅孩子是學校想要的優秀小朋友。我
...
多謝你!自己經歷過所以好明白派去寶校而叩門又失敗那種徬徨,不安感覺,希望未有消息的家長,好快會收到電話

回覆樓主

睇哂廿幾頁嘅post, 我出年先玩,但都覺得小學嘅等待心情同當初幼稚園時相似,但Level實在差太多,恭喜哂等到嘅家長,亦希望未有嘅好快有offer

TAIOU4 發表於 18-7-2 12:52
其實香港小朋友的學習道路走得順唔順,真係3分實力、3分運氣、4分策略
自問自己只是個沒什麼學織,大學也 ...

當年我都俾 Yxxx 搵細b笨 浪費了時間和金錢,你俾錢申請k1 佢出哂信你恭喜和你小朋友表現良好出offer, 最後入學簡介先話其實係special k1, 真無想過一間自稱「歷史悠久」的學校可以咁樣辦學;
我最後幫小朋友在學卷幼愉快學習三年,都考到直私升小一,真的不能認同一個校長/教育工作者當年在簡介會上說到做細b 是末路咁囉

身邊也見很多細b 有直私offers, 所以家長想幫小朋友做超大b不是問題,但做細b 也未必是末路,教育應該還有其他道德觀,禮義廉恥,德智體群美吧

回覆樓主:

有無reject 完,成功入到嘅。

nnn1111 發表於 18-6-29 14:53
我中寶校, 因為地區唔夠位半寶校都好多選擇, interview 都無...間間二百幾人咁in..唯有講自己準備不足...填 ...

(emoji)請問荃灣二線學校是哪幾間?是不是乙部大抽獎要擺二線做第一位?

讀邊間幼稚園對叩門直私咁大影響?