用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 直私失敗,小一扣門完全無音訊安慰區
樓主: 十分鐘
go

直私失敗,小一扣門完全無音訊安慰區   [複製鏈接]

nnn1111 發表於 18-6-29 15:18
灰到個位係同一位校長級既人傾過...要轉校一定要考第一仲要其實小二係無咩位...唔收多...間寶校完全唔讀得 ...

插班係唔易㗎,仲少過叩門位,
仲一定要考筆試Oral....
負擔到私小當然好
否則留在寶校加陪努力吧

nnn1111 發表於 18-6-29 15:18
灰到個位係同一位校長級既人傾過...要轉校一定要考第一仲要其實小二係無咩位...唔收多...間寶校完全唔讀得 ...

你已好好了,有兩間私校在手。請問是哪2間私小?

hello_rabbit 發表於 18-6-29 14:42
我明!

邊間學校安排这樣差要烈日下排2.5hrs ? 是排交表?还是interview 當日排?

nnn1111 發表於 18-6-29 15:27
中左跨區...去左葵涌

邊間宝校?能否透露?我熟葵涌區小學

回覆樓主:

無奈

回覆樓主

過左1/7呢個假又會有d位走出黎,當年我都係呢日收電話

大家唔好放棄、氣餒,仲有2個月時間,唔好成日以為每間2-300人叩門就機會渺茫,要記住其實黎黎去去都係嗰班人,大家有理想offer就會放其他,好多人叩得門就會叩埋外區,所以仲有好多機會,加油

十分鐘 發表於 18-6-29 12:41
直私失敗,小一扣門完全無音訊安慰區,大家互相安慰下,准備好好接受所派小學,失望,難過一定會有,但千豈 ...

加油

回覆樓主

欲哭無淚

ccyin 發表於 18-6-29 21:18

大家唔好放棄、氣餒,仲有2個月 ...

真心期待快快放位

ccyin 發表於 18-6-29 21:18

大家唔好放棄、氣餒,仲有2個月 ...

大家加油,未到最後都不能放棄。今天我們也以為叩唔到心儀的小學,但在最後一刻先收到後補位....希望你們也可以!

tomtom81 發表於 18-6-29 22:09
大家加油,未到最後都不能放棄。今天我們也以為叩唔到心儀的小學,但在最後一刻先收到後補位....希望你們 ...

恭喜您

回覆樓主

我都派了寶校,好明白,之前緊張睇信箱,現在期待收電話 call waiting 有後補位,大家共勉之!

十分鐘 發表於 18-6-29 12:50
嗯,日日望個個電話,睇住信箱,心中默默流淚。

同我一樣

回覆樓主

我張音樂椅應該已經停咗!過去一年真係好折磨,時常係到諗,究竟係我心頭高,定小朋友不濟,收reject letter收到怕。
但唔緊要,條條大路通羅馬,入唔到band 1唔會c人架,最緊要品德好咪得囉!
希望在人間,媽媽們加油

回覆 Mavisstar 的帖子

同意,有幾個位在手的家長該快放手!等待中的家長其實好辛苦的!希望大家最終如願,入到想入的學校。

回覆 十分鐘 的帖子

見到個抽到第一志願再去不停叩門的POST有好深的感受, 心理那點不平衡又湧現. 心想大概出POST既樓主在她那幸運的分岔路上永無法明白那些因派到外區而無法不四處在區內叩門的家長心情. 坦白講, 亦並無義務要明白.
只是感概這小學派位機制的不協調, 小學之所以行同區派位而不用個人成績作基礎, 原因顯而易見, 惟整個機制郤於最後一瑻的叩門而淪陷.因為這一環已淪為各校肆無忌憚任設取錄要求機制以選取各校心中想要的精英的關鍵時間.

當學校義正詞嚴去奚落家長當初不把學校放於同區首位, 這已說明家長並不太喜歡學校(這仿佛是在告訢你別妄想), 所以她們會優先處理將學校排首位的申請人. 這一說確是響亮有力, 把不被取錄的責任歸咎於家長亦將一切"決定"變得合理化. 惟另一邊廂, 所發出的取錄卻是非同區或同區非把學校排首位的申請人. 原因當然亦簡單不過, 因為被取錄的小朋友一定很優秀. 言下之意, 不取錄的不夠優秀... 當堂無言.

總括而言, 一切皆癈話, 坦白講, 一整個月的叩門生活身心俱疲, 根本是種扭曲的折磨, 不明白何解有人可以樂此不疲地参與, 遺憾未能有幸體會一叩無防, 精益求精的完美精神.

原來最平化最卑微的同區要求可以係遙不可及的一件事.

寫得真好!

回覆樓主:

大家千祈唔好放棄, 直私好多時轉到八月尾, 我嗰時都係8月先收到通知, 因為一路都有keep住寫信

June04 發表於 18-6-30 02:24
回覆 十分鐘 的帖子

見到個抽到第一志願再去不停叩門的POST有好深的感受, 心理那點不平衡又湧現. 心想大概 ...

我明白你的感受,但唔好放棄,仍然有機會的

我都係派寶校,填 011 的學校唔俾 interview 的機會我。100 個間又唔入 2nd in。

我喺放榜前已經做定心理準備派寶,亦準備好叩門。好記得排第13志願學校的校長問我:點解你排我地學校咁後都來叩門。最後,呢間學校前日俾左 offer 我地。

其實有 d 校長都有同理心,佢地會想幫派去寶校的小朋友。

各位加油

qpo 發表於 18-6-29 23:35
回覆 Mavisstar 的帖子

同意,有幾個位在手的家長該快放手!等待中的家長其實好辛苦的!希望大家最終如願 ...

朋友收到reject 信後,今天收到call 有offer , 好運幾時降落我度
‹ 上一主題|下一主題