用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖私vs聖羅撤
go

聖私vs聖羅撤

幇朋友問, 小朋友升K3, 住西九, 無細佬妹, 中產家庭聖羅撤有20分同時亦是聖幼生, 兩間都有機會.
學費加車費相差5k
車程: 可能差唔多, 因為行西隧好快, 但聖心保母車唔confirm肯停屋企樓下, 可能要行20分鐘去另一站
中學:聖心書院, 兩間小學flight,係置富附近, 將來要搬屋, 而聖羅撤書院, 直屬位夠小學, 係沙田
佢覺得兩間小學差唔多, 中學就差少少, 但考慮各方面, 傾向聖羅撤
但佢有幾個朋友話中學唔同level, 差好遠, 唔好放棄聖心.

我都好奇想知係咪差咁遠, 大家點睇?

你朋友最後點揀?

pollywcw 發表於 18-6-29 10:49
幇朋友問, 小朋友升K3, 住西九, 無細佬妹, 中產家庭聖羅撤有20分同時亦是聖幼生, 兩間都有機會.
學費加車費 ...

聖心DSE同聖羅撒差不多

回覆樓主

可能DSE成績係差唔多, 但我覺得唔同層次
如果覺得中學SRL已經滿足,就揀間近既讀
如果適合一個比較競爭既環境,揀SH

印象記得聖私可以自行同抽獎,聖幼多數都會收到聖私 offer,到時候你睇下 20 分中唔中再考慮都未遲。
聖私好處係半日制,騰空下午時間畀你玩活動、溫書。

gigiyyc 發表於 19-1-28 11:14
聖心DSE同聖羅撒差不多

SHCC無向外公報DSE成績,SRL都係得15'年一屆,你又知差不多?

LingChiBaBa 發表於 19-2-1 12:04
SHCC無向外公報DSE成績,SRL都係得15'年一屆,你又知差不多?
SRL其實年年PTA有會訊公佈DSE成績.

SRL相信係其中一間一直被人低估既女孩

至於聖心呢, 始終佢一直無公開過DSE成績, 到底係被人高估定低估就真係好難講.

只可以話, 千祈唔好用"入U率"同"3322率"去衡量B1中學既水平

否則呢, LSC同QC呢D學校, 應該永遠只會係B1C-B1B呢個水平

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-2-1 14:41
SRL其實年年PTA有會訊公佈DSE成績.

SRL相信係其中一間一直被人低估既女孩

B1中學嘅"3322率"咪大概係中文L3+嘅百分率

SRL相信係其中一間一直被人低估既女校 --> 係架,之前出過高考狀元。

回覆 LingChiBaBa 的帖子

SRL vs St Clare 又點睇?