用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 仁立vs 聖家(九龍城)
樓主: wcyagnes
go

仁立vs 聖家(九龍城) [複製鏈接]

回覆樓主:

可能無狀元出,但出狀元就等放該校DSE考得好嗎?林護可能係學生平均都好。

回覆 lulumelody 的帖子

佢邏輯好奇怪 ,冇狀元唔代表考得唔好,鄧顯一定冇狀元但係成績一定好。英皇出過 2 個但成績但整體 Band 1 裡屬於中間至中下。

回覆樓主:

你要個人成績定全校入DSE成績?今年將官有狀元出,是否代表全校都考得好?有D學校無狀元出,但其實人人都考得好好,全部都達入大學要求,咁你話邊間成績好?

全港应該無-间中学係100%入大学的?

Yanamami 發表於 18-8-19 23:00
全港应該無-间中学係100%入大学的?

其實林護我記得有5年係保持100%入大學的,好學校唔一定係人人識。例如你問港島區既人上水有咩好學校,可能冇人識答。其實學校只需比較DSE數據同入8大比例,以可以略知一二

回覆樓主

其實你只需比較兩校band1%、 band1生升咩中學、大家既聯繫學校又係咩級數,已可完成比較。
仁立5x% band1 男女校透明度高約40個入林護
聖小  女校 傳聞4x%band1 (透明度不高)
林護B1A - 聖家B1c
比較下已知高低

lcl505 發表於 18-8-20 01:27
其實林護我記得有5年係保持100%入大學的,好學校唔一定係人人識。例如你問港島區既人上水有咩好學校,可能 ...

以前A level時代林護係有100%入U率。
現今考DSE全港無一間中學係100%入u!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

lcl505 發表於 18-8-20 01:27
其實林護我記得有5年係保持100%入大學的,好學校唔一定係人人識。例如你問港島區既人上水有咩好學校,可能 ...

我住港島,以前真的不知林護、鄧顯。
林護係睇ek識,鄧顯係舊年聽同事講先識。
不過每區都有好學校,唔出名唔代表唔好。

其實計算果dU率有冇客觀標準架?入OU,樹仁果d算唔算,東華學院都有自資學士,又算唔算?

如果計埋上面呢d再加海外大學,100%U率並非無可能。如果只計UGC資助本港大學,可能無100%

回覆樓主

狀元只係對學校有新聞價值,並不能反映學校整體成績,現今選擇學校未非只憑名氣,每年嘅校務報告更加能夠清楚展示學校本身實力,至於名氣,傳統名校大多有悠久歷史,出過唔少名人,而且亦活躍於課外活動,所以會比一尐成績好嘅後起名校嘅知名道高而已。

se6b03 發表於 18-8-19 11:43
講開又講,我唔會懷疑林護每年都係100%升大學嘅事實,但點解每年DSE 狀元都唔見有林護學生嘅? 又唔似其它傳 ...

林護整體學生學術強,唔好似其他名校咁,一部份體育強,一部份學術超強。

se6b03 發表於 18-8-20 09:48
其實計算果d入U率有冇客觀標準架?入OU,樹仁果d算唔算,東華學院都有自資學士,又算唔算? 如果計埋上面呢 ...

呢幾年林護學生經jupas入大學係87%左右。過往100%當然不是你所講既計埋OU,數字係講緊八大

se6b03    發表於 18-8-20 11:28

wcyagnes 發表於 18-6-28 21:58
代友問
女仔,女受谷,升中target band 1中學

仁立

lcl505 發表於 18-8-20 11:23

呢幾年林護學生經jupas入大學係87%左右。過往100%當然不是你 ...

林護100%入U係指A level時代。

se6b03 發表於 18-8-19 11:43
講開又講,我唔會懷疑林護每年都係100%升大學嘅事實,但點解每年DSE 狀元都唔見有林護學生嘅? 又唔似其它傳 ...

唔奇,我住九龍,我未睇EK前都唔知港島D學校

回覆樓主:

......

964000 發表於 18-8-27 09:13
樓主這個問題可以用膚淺的方法選擇
1.想一講多人識,覺得你讀緊「傳統名校」自我感覺良好就聖家
2. ...
如果唔上EK, 唔係住區內的話, 講真其實呢幾間學校都唔係好多人識. 仁立 = 入LW = 實力派讀書入U亦似乎言之過早!

ok3 發表於 18-8-27 12:06
如果唔上EK, 唔係住區內的話, 講真其實呢幾間學校都唔係好多人識. 仁立 = 入LW = 實力派讀書入U亦似乎言之 ...
咁聖家又不至於係地區學校,聖家都好耐歴史,好多新界、九龍及港島家庭都識聖家,而且都有好多校友係知名人士。

仁立一啲都唔谷 , 我仔讀林護中4了, 當年仁立由每年4次考試改為3次, 全級183人 , 100-110人都屬B1

apple1990 發表於 18-8-27 14:13
咁聖家又不至於係地區學校,聖家都好耐歴史,好多新界、九龍及港島家庭都識聖家,而且都有好多校友係知名人 ...

我住新界區,我好細個就識聖家(利申:無親戚朋友讀),但仁立,就真係蒲ek先識
‹ 上一主題|下一主題