用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 滬江vs 高主教
樓主: lcyesther
go

滬江vs 高主教  

zebrabb 發表於 18-6-29 10:27

甘要看清楚B1率喎

近年畢業生的家長confirm是大約 slightly over 50%.

lcyesther 發表於 18-6-29 10:34
如果兩基灣,我毫不猶豫過檔,但滬江升band one 只有50-60%,但高小升band 1係約80%
當然高主教書院也並非 ...
滬江派B1 好似唔止 50-60%?

hohoho888 發表於 18-6-29 10:42
滬江派B1 好似唔止 50-60%?

朋友讀緊,係呢個水平

lcyesther 發表於 18-6-29 10:34
如果兩基灣,我毫不猶豫過檔,但滬江升band one 只有50-60%,但高小升band 1係約80%
當然高主教書院也並非 ...

高小band1一定沒有80%....入到中學部的人數是band 1必入到的加埋部分band 2抽入的

Irenecys 發表於 18-6-29 10:36
近年畢業生的家長confirm是大約 slightly over 50%.

那麼都很好呀。不過預期中文都幾深。

zebrabb 發表於 18-6-29 10:57
朋友讀緊,係呢個水平
舊年是咁:
https://www.sap.edu.hk/CustomPage/openInIFrame.aspx?ct=customPage&webPageId=11&nnnid=13

計英中好似都over 60%, 如果band 1 中中如金文泰都計應該再高d 好似

Irenecys 發表於 18-6-29 10:36

Slightly over 50% 咋喎,好多學校都有啦,有咩好?
高小名氣,學術,宗教,品行都好好多喎

cmchang0927 發表於 18-6-29 10:58
高小band1一定沒有80%....入到中學部的人數是band 1必入到的加埋部分band 2抽入的
...
如果俾你再揀, 會揀邊間?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Irenecys 發表於 18-6-29 10:22
不是,是另一大辦學團體的
柴米?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hohoho888 發表於 18-6-29 10:35
姓丘果間?

我剛去完蘇浙簡介會, 佢個簡介是比較另類
蘇淅係出咗名催谷, 所以歷年可以順利去到小六畢業, 都係得8X人

hkpapa852 發表於 18-6-29 11:59
如果俾你再揀, 會揀邊間?

女就不會高小, 仔就照樣高小因為他幼稚園時資質其差, 那時只希望考到band 2左右搏抽入中學部 唔ok就抽鄧鏡波

relaxd 發表於 18-6-29 11:58
Slightly over 50% 咋喎,好多學校都有啦,有咩好?
...

咪先咪先, 如果說品行, 滬江校風唔錯吧?
宗教就睇個人鍾唔鍾意 je

hohoho888 發表於 18-6-29 12:12
咪先咪先, 如果說品行, 滬江校風唔錯吧?
宗教就睇個人鍾唔鍾意 je

即係名氣同學術高小好d啦,哈哈

relaxd 發表於 18-6-29 11:58
...

不過我見人人爭的油天、大埔的舊墟、沙田的沙呂也是50-60%,其實沒有連繫的小學大約也只能有此百分比?

relaxd 發表於 18-6-29 12:14
即係名氣同學術高小好d啦,哈哈

名氣一定

但學術我唔知, 就係因為我話見唔到佢升中detail
呢d可能其他有數據既朋友先可以比較到

呢個topic 既前題是樓主有兩個小朋友
兩者點選, 所以我個人認為咁樣我會選滬江

lcyesther 發表於 18-6-29 12:17
不過我見人人爭的油天、大埔的舊墟、沙田的沙呂也是50-60%,其實沒有連繫的小學大約也只能有此百分比?
...
所以囉
升中只是參考
有人like happy school
有d人buy 其教學理念
就好似蘇小咁, 升中是勁, 但我覺得佢唔夠多元

Irenecys 發表於 18-6-29 10:06
唔好意思借位問大家意見:

我和樓主也有相似情況。我的兒子本來註冊了蘇浙,但剛叩到16網的一線小學,有弟 ...

如果是丘, 其實丘在 16 網都好受歡迎的, 只是在BK比較少人談論. 哥哥叻的話做丘頭嗰浸都幾好呀!

我自己都有丘 offer, 不過早前放左, 是自己特別原因, 不是覺得丘唔好

cmchang0927 發表於 18-6-29 12:08
女就不會高小, 仔就照樣高小因為他幼稚園時資質其差, 那時只希望考到band 2左右搏抽入中學部  唔o ...

有得揀,老虎都揀SPCC, DBS, LS, SJC啦,仲RC~~~

hohoho888 發表於 18-6-29 12:26
所以囉
升中只是參考
有人like happy school

我多口兩句,我有朋友小朋友早年滬江畢業,似乎,或者,學術水平唔係咁高,連某D活動組隊亦有難度。但先申明,佢派英中率係幾好既~~~

cmchang0927 發表於 18-6-29 10:58
...

咁其實升中B1率又唔同小學B1生咁計法嘅....如果計小學B1生有幾多,LS都唔知有冇50%喎⋯⋯如果計升中B1率,高小起碼over80%,除非妳唔當佢間直屬中學係B1啫.....