用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 滬江vs 高主教
樓主: lcyesther
go

滬江vs 高主教  

回覆樓主

不過,在其他中學論壇話,觀塘也有借東區中學學額,可能都要打下折扣喎。

zebrabb 發表於 18-6-28 23:12
坑真會收B2?你係灣仔地膽喎

我估係有既,但唔會多囉~~~

PTL_L 發表於 18-6-28 23:00
回覆 dreamdream081 的帖子

男校女生,無可厚非,女仔好著數,但要考慮我地覺得廁所都幾嗅。 ...

唔止呢個問題了,如果你讀男女校,應該會知道理科班一班得幾個女仔果d係點吧?

lcyesther 發表於 18-6-28 19:53
呢個係我擔心,我估我女都做唔到頭果浸,所以高小保障又似乎大D

想問下點解你當時想叩入滬江? 是睇中佢d乜?

hohoho888 發表於 18-6-29 07:14
唔止呢個問題了,如果你讀男女校,應該會知道理科班一班得幾個女仔果d係點吧?
...

高小用家,仔果班有10個女仔,其實都唔係真的太少。

hohoho888 發表於 18-6-29 07:16
想問下點解你當時想叩入滬江? 是睇中佢d乜?

當初見步行步係為細佬打算,而家有時又怕犧牲家姐,其實兩間真係各有好處

lcyesther 發表於 18-6-29 08:16
當初見步行步係為細佬打算,而家有時又怕犧牲家姐,其實兩間真係各有好處
...

灣仔區沒有B2A而收女生既中學。
B2學生,亦唔保証一定入得番高中。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

bbccbbcc 發表於 18-6-29 08:04
高小用家,仔果班有10個女仔,其實都唔係真的太少。
4年級開始,通常一班剩番5佪左右。一班4x人計,女仔最後只得番~10%
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

lcyesther 發表於 18-6-29 08:16
...
如果沒有經濟考慮,高小。我樓下小朋友讀高小讀得蠻開心,又有中學backup,比起大抽獎定很多。

如果選滬江,留意需要跟教育局申請小一註冊證才能去津校註冊。

MsGloria 發表於 18-6-29 08:44
如果沒有經濟考慮,高小。我樓下小朋友讀高小讀得蠻開心,又有中學backup,比起大抽獎定很多。

如果選滬江 ...

但學校明知我情況仍叫我今天註冊?

hkpapa852 發表於 18-6-29 08:21
灣仔區沒有B2A而收女生既中學。
B2學生,亦唔保証一定入得番高中。

謝謝建議。我可以這樣理解嗎?
如果我囡band 1, 兩間分別不大因為灣仔和東區女仔band 1位也充足  。
如果我女band 2, 東區就比較多選擇,而高小大機會上高主教書院
咁如果我女band 3,兩區的比較又如何呢?

lcyesther 發表於 18-6-29 09:10
如果我囡band 1, 兩間分別不大因為灣仔和東區女仔band 1位也充足  。
如果 ...

其實band 3 都唔駛點"擔心"吧?

個人認為東區學校比較多元化

我覺得如果你是兄妹我會選高主教, 因為起碼個仔有保障少少, 女就之後再算
但如果是姐弟, 我會選滬江囉
高記利男不利女又唔係包細佬入
但滬江相對男女都平均地利d, 加上細佬唔駛煩
其實如果是band 1生, 你在東區同灣仔都ok 啦, 叻既可以自行去考入
最大concern 是band2
但band 2高記又入唔番, 真係兩頭唔到岸

mcl203 發表於 18-6-28 23:21

我想係收都收返自己小學的B2先,唔會考慮外校B2

hkpapa852 發表於 18-6-29 08:23
4年級開始,通常一班剩番5佪左右。一班4x人計,女仔最後只得番~10%

呢個統計會否是幾年前?現在4年級,一班仍有約10個女仔。另外,女仔在小學通常成績都比較好,我識幾個女仔也經常名列前矛。而且女仔在高小參與度好大,好多機會,就係因為女仔少。
我見到其中一屆,幾年內只有一,二個女仔轉校,相反男仔非常多(絕大部分是更上一層,當然因為男仔多,所以比例上也多男仔轉走,但女仔轉走真的很少,所以冇可能去到4年班得返5個女仔)。不過如果指中學部就唔知了。

mcl203 發表於 18-6-28 23:21

坑真應該用部分自行位收左啲真小band 2A嘅學生

hohoho888 發表於 18-6-29 09:31
其實band 3 都唔駛點"擔心"吧?

個人認為東區學校比較多元化

點解高記B2生唔可以直升?~~~

高記website 只有說自己幾多人入番高中, 沒有其他學校的detail, 透明度一般

Irenecys 發表於 18-6-29 09:34
我想係收都收返自己小學的B2先,唔會考慮外校B2

坑真只有21個聯繋位,就算有B2生佢地唔用自行位收,放得係統一一定同抽街位一樣,並無優先~~~

hohoho888 發表於 18-6-29 09:40
高記website 只有說自己幾多人入番高中, 沒有其他學校的detail, 透明度一般

大部分直小都無公佈㗎啦~~~

lcyesther 發表於 18-6-29 09:10
如果 ...

聽你咁講,你女係B2機會好大,而B2來説東區選擇更多,高小B2入唔到高中就真係麻煩。其實滬江的學術都唔差。