用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍城基道同聖十架點選擇?
樓主: akbaby1013
go

九龍城基道同聖十架點選擇?

Bigtaoc123 發表於 18-7-11 01:20
睇番學校網就知啦。
請問聖十架邊度睇到升中派位結果?

cloudcloudrobot 發表於 18-7-11 09:44
請問聖十架邊度睇到升中派位結果?

校務報告

你未睇過就批評人知唔知間學校前身,都幾有趣喎

wii_2007 發表於 18-7-11 12:37
校務報告

原來係校務報告的第16頁,多謝提點
咁不如我再講白啲喇,聖十架的前身係兩間寶校,寶校升中成績點唔駛我講大家都知,聖十架由寶校轉到強校林立的KLN3,加上過去咁多年Pre S1都係普通,你會覺得短短幾年可以升呢?個人認為好難

當然,有人喜歡新校舍,不睇升中成績,聖十架當然非常好,否則,我點解唔揀何壽南?

另外,我都想知我如何批評其他會員

akbaby1013 發表於 18-6-29 18:13
謝, 最後都係基道

請教基道評價如何?

masarubb 發表於 19-6-3 18:54
請教基道評價如何?

一般, 沒有特別, 硬件會差少少

wii_2007 發表於 18-7-11 12:37
校務報告

校務報告除咗見到校名, 其實無有用既資料關於升中派位表現

18間有顯示名稱既中學中, 只有9間係B2A-B1水平, 但實際有多少人?

聖十架當年有5班小六學生, 即係應該至少都有100人

實際可升讀B1比例係幾多?

根據基道家長講, 至少前30%學生, 唔直升都可考入/抽入B1中學

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

兩間小學比較,聖十架硬件冇得輸。

hkpapa852 發表於 19-6-4 09:42
校務報告除咗見到校名, 其實無有用既資料關於升中派位表現

18間有顯示名稱既中學中, 只有9間係B2A-B1水平, ...

請教全級頭30可考入B1,依個數據係咪好幾年前呀?

我會揀近屋企嗰間~不過話時話聖十架個校舍真係超正~

Alvinmummy 發表於 19-6-7 03:35
我會揀近屋企嗰間~不過話時話聖十架個校舍真係超正~

嶄新校園設計逾三成綠化空間
聖十架小學命名凸顯教會辦學精神

http://echo.hkskh.org/issue.aspx?lang=2&id=2310