用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心學校私立部 聖心係咪真係勁谷?
樓主: yianleen
go

聖心係咪真係勁谷? [複製鏈接]

可能有些家長對成績要求不太高?所以冇壓力?我周邊的聖心私學生,小三至四年級開始,大部分人也對學術要求好高,有些家長本身自己職業都係老師,為左比個囡去專科補習,減少興趣班,話個囡吾夠時間玩,學習至上。
不過係有好多聖心舊生家長支持自己個囡入返母校,接受呢種考測模式。如果講新派直資,差不多的學費,提供的一條龍中學,多資多彩的課外活動,聖心私小就沒有的。
所以是否坊間講的咁難讀,咁辛苦,我見係睇學生本身資質。因為的確係有人跟不上,但亦有人覺得可以接受,基本上間間學校都有咁情況。

peko1400 發表於 18-10-11 08:18
謝謝你的分享呀

我雖然是舊生,但冇宗教,冇洗禮,住九龍,都唔知有無機會(emoji)
其實收唔多非聖幼生, 外校生通常都係waiting, 然後希望班聖幼生派得好, 放棄學位

yianleen 發表於 18-6-28 15:38
最近每次同人講女女會升聖心私小, 對方反應都係一輪咀話: 「聖心好谷架.....好辛苦架.....成日測驗默書, 年 ...

我女今年四年級,佢不知幾鍾意呢間學校,也讀得好開心

peko1400 發表於 18-10-5 15:48
其實我自己細個讀聖心AM, from KG to College, 當年小學每星期都默書,一星內兩次中文,兩次英文,聽咁講 ...

我都係舊生
亦有經歷一週四默 長週測驗既年代
而家真係變左好多喇

過來人分享,... 係測驗密, 但範圍細, 而且學校在考試前不斷做溫習工作紙, 測考前亦不會有大量功課... 雖然測驗多, 但不斷KEEP 住同囡囡溫書, 非常好... 老師亦非常有愛心及盡責...
我聽到津校部那個囡囡讀到叫苦連天, 真係多功課到暈, 測考默書範圍大.. 感恩囡囡在私立部讀得好開心, 功課量我覺得合理.

ppmchan 發表於 19-1-13 14:22
過來人分享,... 係測驗密, 但範圍細, 而且學校在考試前不斷做溫習工作紙, 測考前亦不會有大量功課... 雖然 ...
津小「讀到叫苦連天」?這肯定是個人問題,不是學校問題。就像我曾聽說私小有家長壓力大到要看精神科醫生一樣……

回覆樓主

谷唔谷真係睇資質。。。。
你女自己考入比d信心佢

hkycwc 發表於 18-10-10 09:27
回覆 sip594 的帖子

Yes, agree!! 學校真係一啲都唔谷, 老師係嚴格, 但係有愛心, 有耐性

想請問係唔係每個星期六都要返學? 會唔會覺得無咗一日可以休息去玩?

回覆 sweetpotatou 的帖子

唔會啦, 好多時星期六返學都唔係上堂, 如旅行, 運動會, 步行......
仲有共他 activities 都喺星期六, 如小一面試, 咁又唔使返學
就算真係要上堂都只係上中英數, 放學又早啲 (12:00), 仲有好多時間玩

回覆 sweetpotatou 的帖子

alternate saturday

咁請問有沒有覺得聖心不好的地方?

honeymelonkids 發表於 19-4-12 00:17
咁請問有沒有覺得聖心不好的地方?

讀了2 年, 只見個囡開心同很想返學見朋友仔。 長假期後,第一天返學一定有「奇蹟」! 自己起床仲要比平時早起, 崔我快啲帶返學。

見到小朋友咁享往這學校校園生活,感恩這所學校帶給她一個開心小學雞生活(emoji)

謝海詩 發表於 19-4-26 00:19
讀了2 年, 只見個囡開心同很想返學見朋友仔。 長假期後,第一天返學一定有「奇蹟」! 自己起床仲要比平時 ...
.請問你囡囡是聖私定津?是否需要外補?

honeymelonkids 發表於 19-4-27 18:55
.請問你囡囡是聖私定津?是否需要外補?

聖心無論私小或津小,壓力大在於呈分試
私小首60名才能入聖中,津小則首30名
有錯請更正

不過間間壓力都大,st clare,真光一樣

littlechen 發表於 19-6-6 23:50
有錯請更正

同意升中壓力大,但私小上SHCC 6x 人應不是首60,見表中好些學校是直資,其他band 1中學,要入這些學校,成積應該有一定水平,不會是尾3x幾人。
津小升中情況我不大清楚,但應該也不會得首30人。

http://shcsps.edu.hk/06_perform-promote.html

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回覆 fefemom 的帖子

全級98人,有97人上到上述的BAND 1學校,差不多100%,仲有三個上DGS,這間學校超勁﹗﹗﹗

littlechen 發表於 19-6-6 23:50
有錯請更正

我相信壓力點大都唔夠其他無中學back up既小學,人地學校可能要考頭十先可能入到聖心中,但聖私可能係頭十既入更好既學校,考七八十就隱入聖心中,個起跑點都已經唔同。

回覆 WFrancis 的帖子

網頁上有早幾年的派位成績,其實一向都派得好好。

hkycwc 發表於 18-10-10 09:27
回覆 sip594 的帖子

Yes, agree!! 學校真係一啲都唔谷, 老師係嚴格, 但係有愛心, 有耐性

你好,想問你們是私小定津小?

請問聖心私立校內考試是否有排名?
‹ 上一主題|下一主題