用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 超大B有咩壞處?
樓主: ChanBi
go

超大B有咩壞處?   [複製鏈接]

回覆 MrBeast 的帖子

其實人人都有選擇嘅,
大B又可以揀做超超大B,
依家決定唔到又可以留班,
所以都係要睇返小朋友程度,

係要靠自己睇清楚,因為我地揀咗做父母 Wahahaha

ChanBi 發表於 18-7-19 10:02

其實人人都有選擇嘅,
係ar,香港勝在有選擇,不過話學校只收大B就冇咁好law, just the best b wins

無計啦,連試都無機會 哈哈

ChanBi 發表於 18-7-19 17:50

無計啦,連試都無機會 哈哈
邊間咁衰?

MrBeast 發表於 18-7-20 12:14
邊間咁衰?
其實未必係衰ge

培正同kv係唔收11月or打後出世的表,要以超大b身份報
(我小朋友今年會以超大b報,因為細b無得報)
佢開宗明義仲好,好過學校表就照收但實際唔會點收11月12月呢d細b
佢報名費就照袋但就浪費家長時間

MrBeast 發表於 18-7-20 12:14
邊間咁衰?

其實都無話衰唔衰嘅,小朋友噤細,差一年又真係差好遠,老師要特別照顧都吃力

Darklady 發表於 18-7-20 12:50
其實未必係衰ge

其實kv 課程對小肌要求好高,超細B入到除時要喊三聲(因為會追得好辛苦)。印象中以前kv 九月大B都唔收表,至少都叫公平

Darklady 發表於 18-7-20 12:50
其實未必係衰ge

認同!好多學校都係有人報照收報名費來者不拒,但就一早已收足生.

大B好處:競爭方面有著數.學校比較喜歡收大B.競爭對手平均細你半年.起步會比較輕鬆.

大B壞處:小孩要遷就較小的同學的進度和水平(溝通能力,學習水平).這在頭兩年尤其嚴重.感覺是個人發展被拖慢.小孩和向比自己大的哥哥姊姊一起模仿學習會有好處.大B卻分分鐘是全班最大....

bblaputa 發表於 18-7-27 13:27

大B壞處:小孩 ...
really? 我會以為大部分kg 課程會跟教局指引,唔會理大定細。其實都有程度深的私幼eg york,大細B都收,家長自己就小朋友的發展去決定才是最重要。
至於細B會否從班中大B學習,thats debatable,depends on 小朋友的性格,除時可能只是家長一廂情願的想法,

bblaputa 發表於 18-7-27 13:27
大B好處:競爭方面有著數.學校比較喜歡收大B.競爭對手平均細你半年.起步會比較輕鬆.

大B壞處:小孩 ...

真係要睇小朋友性格再作決定,所以我個人都偏向先考細B,睇下有咩學校收,觀察下小朋友情況,先再諗下年係咪考超大

回覆樓主

是好處是壞處完全取決於家長
本身做超大一定係有優勢
不論資質,至少比細B多成一年去谷
但是看到有些家長沒有充分利用這個優勢
因為大B pn k1唔需要做乜野都叻過其他小朋友
所以有些家長就鬆懈了
到了k2有機會比中和細追上
如果要做大必須充分利用優勢不要鬆懈
否則到頭來可能白白浪費了
其實就是龜兔賽跑的道理
不過當然如果志不在考好學校就不需要咁辛苦

我8月都想做超大B , 我唔覺得會俾人笑 , 如果第時小朋友問就會解釋 , 其實書讀一世都讀唔完 , 遲一年返學 , 只想俾佢有個更加快樂的童年...!!

maomaofafa 發表於 18-7-31 17:48
是好處是壞處完全取決於家長
本身做超大一定係有優勢
不論資質,至少比細B多成一年去谷

Yes 完全同意,因我仔都將會做超大讀k1,都諗緊應點樣「谷」或教佢多啲野,因係working mum 時間有限,可以指教嗎?

pizzafat 發表於 18-7-31 18:32
Yes 完全同意,因我仔都將會做超大讀k1,都諗緊應點樣「谷」或教佢多啲野,因係working mum 時間有限,可 ...

幾唔得閒都好,學校課業一定要跟足,禮貌、自理要做好。k2學校成績表非常重要。好多小學報名唔收portfolio,但大部份都收成績表。中英數,呢三樣嘢一定要做得好(中文認字,phonics)至於課外活動就個人喜好。多啲同佢睇書、傾計,鼓勵佢表達自己。大細都係一樣要培養,不過做大就時間多些,學嘅嘢就更加多。

maomaofafa 發表於 18-7-31 22:56
幾唔得閒都好,學校課業一定要跟足,禮貌、自理要做好。k2學校成績表非常重要。好多小學報名唔收portfolio ...

多謝指教,我會好好努力的,成日覺得我仔3歲幾都好似好細個咁,想像唔到兩年後會點!

因佢依家怕羞慢熱,係非熟悉環境前唔敢表現自己,英文又係剛起步,所以就算有兩年時間train 都覺得無咩信心,但好多過來人都曾分享,小孩係k1-2呢兩年可以成長好多,唔好咁快對佢地下評價,我都分唔到係安慰我嘅說話定係真....

pizzafat 發表於 18-8-1 10:00
多謝指教,我會好好努力的,成日覺得我仔3歲幾都好似好細個咁,想像唔到兩年後會點!

因佢依家怕羞慢熱, ...

係真。小朋友大大下可以好唔同。不過當然期間要不斷培養佢,鼓勵佢。我囝三歲果時又內向又寡言,一年後真係天淵之別。所以就算做細也不用灰心。而且你是大仔更不用擔心,仲有兩年。到你覺得佢學得差不多了,帶佢出去比下賽,壯下膽,攞下獎,見慣大場面,小一面試就無咁緊張了。

其實老土啲諗,每個人都有長短處,
至於可唔可以互相學習,我諗小朋友之間都有影響,
但我諗好同壞都會互相影響

不竟都係個3歲小朋友啫,點識分長短處 

maomaofafa 發表於 18-8-1 10:33
係真。小朋友大大下可以好唔同。不過當然期間要不斷培養佢,鼓勵佢。我囝三歲果時又內向又寡言,一年後真 ...

多謝你鼓勵呀,希望佢可以慢慢成長

MrBeast 發表於 18-7-28 10:22
really? 我會以為大部分kg 課程會跟教局指引,唔會理大定細。其實都有程度深的私幼eg york,大細B都收,家 ...

agree
‹ 上一主題|下一主題