用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 超大B有咩壞處?
go

超大B有咩壞處?  

BB 2016年12月,
唔知應該做超大B定超細B...
其實超大有無咩唔好處?

求指點

之前一直覺得無所謂咪試下先囉,
到開始準備搵學校先發現,根本連試都無得試,
表都無得交...

ChanBi 發表於 18-6-28 13:14
其實超大有無咩唔好處?

我個女2015年12月,一年前都考慮緊呢個問題,最終決定俾佢做大B,我唔覺得做大B有咩壞處

如果堅持做超細B,其實都有好多學校肯收,要睇你target咩學校

回覆 jaagor 的帖子

講真,如果有得揀,
又負擔到梗係想揀名幼,
但過程都幾氣餒,

事實根本無得選擇,迫你做超大B:((
因為自己讀書個年代競爭低啲,
一般覺得大一年嘅同學仔都係成績唔好,

依家做人阿媽就明...
我個係囝囝,輸蝕都係必然

多謝你嘅意見,
如果無話特別壞處,個人都放鬆啲...
我諗年代唔同應該唔同睇法

ChanBi 發表於 18-6-28 13:14
其實超大有無咩唔好處?

我女12月中出世
做超大b
唔覚得有咩壞處

之前有諗過呀女大個讀小學時可能會比D多囗同學取笑比較老
但時代唔同應該唔會放上心

回覆 JN1999 的帖子

我除咗怕佢比人笑,
都諗唔到有其他壞處,hahaa

因為唔識,怕唔知有咩隱憂

ChanBi 發表於 18-6-28 17:38
回覆 JN1999 的帖子

我除咗怕佢比人笑,

同感,想入名幼,12月B只能做超大。如果不一定要名牌,其實又唔會冇學校收,差在是否心儀

....

我個15年12月,做細b. 我都明白,前年報n 班, 報4間住7部waiting, wsiting 都wait 唔到, 實在太細。 結果同佢上左年幾playgroup, 舊年名幼,村校咩我都報, 最多辛苦d 去in, n 同 k 都報, 最後好好彩有心儀私幼收左。 咁有心儀k1收, 我會揀k1

vvik 發表於 18-6-28 20:18
同感,想入名幼,12月B只能做超大。如果不一定要名牌,其實又唔會冇學校收,差在是否心儀
...

雖然無奈,
但要揀名幼,就只可以接受現實  

momo_cheung 發表於 18-6-28 20:57
其實踏入小學中學,如果要比人笑大把野比人笑,高矮肥瘦跑得慢乜都可以被取笑,最重要係自己心態和引導。 ...

依家普遍都多超大,應該好啲嘅

如果真係比人笑,其實都唔識答
答想你讀好學校?
佢話想開心,唔想比人笑

kekeneko 發表於 18-6-29 07:59
我個15年12月,做細b. 我都明白,前年報n 班, 報4間住7部waiting, wsiting 都wait 唔到, 實在太細。 結果 ...

我都係諗住兩報,都係未揸定主意細定大,可唔可以問下你點解決定做細B呀?

回覆 ChanBi 的帖子

我上開間PLAYGROUP同其K1有聯繫, 如小朋友沒有什麼特別問題, 一般都有K1 AM offer.  所以我坐底有間N班K1 AM OFFER.  今年再考其他N班, 做大B.  另又報K1 做細B.  
我最後決定俾佢讀K1, 因為1)我小朋友性格外向,好動,好奇心大那種, 不怕陌生, 鐘意講野, 同撩人同佢傾偈. 2) 佢一路大, 一路講野同小肌肉發展理想, 同埋佢好多日常自理都好主動去學去做, 又鐘意看書.  所以, 我俾佢讀K1. 我覺得好睇小朋友性格同佢在2歲之後一路的發展(包括學習能力, 語言, 表達,性格)而定讀N或K1.

ChanBi 發表於 18-6-29 09:26
依家普遍都多超大,應該好啲嘅  

如果真係比人笑,其實都唔識答

而家唔同往時。

如果有心去升小一版,考到神校嗰d,都有唔少係超大B。神校一班閒閒地有幾個超大B, 冇咩特別,唔驚俾人笑。

kekeneko 發表於 18-6-29 10:13

我上開間PLAYGROUP同其K1有聯繫, 如小朋友沒有什麼特別問題, 一般都有K1 AM offer.   ...

多謝你詳細嘅分析呀,
我囝囝都已經報咗N班,
依家都係採取照兩報,
雖然入到心儀K1可能難中過六合彩(emoji)

sunnymama2 發表於 18-6-29 11:40
而家唔同往時。

如果有心去升小一版,考到神校嗰d,都有唔少係超大B。神校一班閒閒地有幾個超大B, 冇咩特 ...

噤都好啲,起碼無噤擔心,
之前一路睇,好似一盤盤冷水噤潑埋嚟,
依家可以諗,今年唔得,下年再嚟過都可以,輕鬆好多

我小朋友係11月細B
無返N班, 但有返playgroup, 一路以黎有睇住佢發展, 跟得上無問題
上年N同埋K都有考, 有報名幼同埋非名幼
諗住有心儀嘅收就讀K
好好彩, 後尾佢有心儀嘅K收咗, 所以上年做細B
但今年想考爸爸母校, 而爸爸母校又只收大B, 所以只報咗爸爸母校一間
好好彩, 收咗, 所以今年會做超大B重讀多年K1

我都有擔心佢大咗會唔會唔開心, 但而家呢個時代似乎超大B都好普遍, 而且爸爸母校係最心儀嘅, 所以有機會都唔會放棄了.

回覆 nixphoenix 的帖子

我都諗住係噤,
但小朋友不停轉學校適唔適應到呀?

我囝囝依家有返Playgroup,
(之前淨係返星期六,嚟緊7月返1,3,5)
同埋都報咗PN,
依家諗如果有心儀K1/PN,噤今年仲讀唔讀好,
都有半年真空期

ChanBi 發表於 18-6-29 12:23
回覆 nixphoenix 的帖子

我都諗住係噤,

轉校我諗都要時間適應
到而家惟止我小朋友知道自己要轉校
無太大反感
我諗家長要同佢做心理建設

nixphoenix 發表於 18-6-29 12:26
轉校我諗都要時間適應
到而家惟止我小朋友知道自己要轉校
無太大反感

一定無問題嘅(emoji)(emoji)(emoji)

多謝你祝福