用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖家學校(九龍塘) 嘉諾撒聖家(九龍塘) 家長入來傾下計啦
樓主: 肥肥師奶
go

嘉諾撒聖家(九龍塘) 家長入來傾下計啦 [複製鏈接]

Re: 嘉諾撒聖家(九龍塘) 家長入來傾下計啦

Heidi媽 寫道:
肥肥師奶,

書本和校服已買齊好, 你的囡囡嬌小玲瓏, 學 Blythemia 講整細 d 到係一個辦法; 相反我女有個肚腩仔, 佢要著中碼的運動衫和褲, 係咪誇張左 d 呢: !

Heidi ma,

Do you intend to buy a larger size uniform for future years?  P.1 wear M size seems to be very large.  My daughter still wear S size at P.3!  The sport uniform can be used for 3 years, quite worthwhile! :

各位, 小一家長

記得今個星期六 (8/27)  1330pm 開家長會呀 !   
悠悠媽咪

我的女兒明年9月升P1。
請問如果15分在首輪(不居住在網41), 多少機會入HFC (KT)? 有沒有成功的例子?

Heidi媽
唔洗客氣,  好似話要帶個大 SIZE 既袋, 當日有好多野派喎 .
悠悠媽咪

HEIDI,

你好!我的女兒今年會入讀嘉諾撒聖家(九龍城) , 我是叩門入的,因九龍城容易入D。

請問你知唔知我有否機會可于下年轉到你們的九龍塘新校?

希望你能給我一點竟見!  謝謝你!!

HI 小二果

我女兒是15分在首輪(不居住在網41)成功入聖家(九龍塘)

小二果 寫道:
我的女兒明年9月升P1。
請問如果15分在首輪(不居住在網41), 多少機會入HFC (KT)? 有沒有成功的例子?

Thanks a lot Mandy.

2004-2005年度班級編制

班級
        小一 小二 小三 小四 小五 小六 總數
班數 4        4     4    4    2     2    20
測考次數 全年有兩次測驗,兩次考試

為何小五只有2班?其他的學生去了那裡?

hi
到時点樣會你哋呀

Dear all,

My daughter is studying K3 in Sep 2005.  Both my hubby & I are considering Holy Family Canossa (KLN Tong) as our 1st choice in both Part A & B.

Any comments, please advise.

Many thanks in advance.

Regards,
beast_jojo

Hi beast_jojo ,

How many points you have?

15 points only.  Your view, please.

有無人知道

2004-2005年度班級編制

班級
小一 小二 小三 小四 小五 小六 總數
班數 4 4 4 4 2 2 20
測考次數 全年有兩次測驗,兩次考試

為何小五只有2班?其他的學生去了那裡?

唔係唔見左兩班,而係小五小六既小朋友重係讀緊一二年級時,上下午校重係共用緊同一個校舍(聯合道),當時一級只開兩班大約70個學額.跟住個年九龍塘校舍啟用,收生收足四班,咁而家小一至小四咪各有四班囉.

0507MUM 寫道:

請問你知唔知我有否機會可于下年轉到你們的九龍塘新校?

希望你能給我一點竟見!  謝謝你!!

我女讀緊,自己都係舊生,不如我試下答你,雖然唔一定岩.

雖然話係同名學校,同修會,但學生轉校亦唔係想像中咁易容易.你要有好充分既理由令校長認同你轉校的要求,兩間校舍相距咁近,顯然你唔可以話因為搬屋而要轉校.放棄自己讀緊個間而轉投另一間,好容易令人覺得你對學校冇歸屬感.

Blythemia ,

我明白啦。

咁此學校的功課、測試有幾多?
我囡囡上堂時很心散,唔留心聽書。學校的程序是否很深,小朋友會否讀得很辛苦?

安妮:

功課唔算少,全年兩測兩考.

心散係小朋友既大忌,無論去邊間學校讀書,專心都好重要.間唔中遊下雲係人之常情,但係唔可以成日都係咁.咪講係讀書,做任何事都梗係專心好過心散.

程度係中文較深,其他都算淺.辛唔辛苦?如果小朋友上堂同做功課都大致專心,咁就應該冇做乜大問題.我見大部分小朋友都係開心既.
‹ 上一主題|下一主題